Dommedagsprofetier om økonomisk kollaps ved at melde sig ud af EU viser sig at være fake news.
Såkaldte eksperter og journalister stod indtil fornylig på ryggen af hinanden for at sprede dommedagsprofetier om de økonomiske konsekvenser ved at melde sig ud af EU. De første forskrækkelser oven på Brexit-afgørelsen svækkede tilliden til pundet – en økonomisk nedgang, der tilsyneladende var skabt af mediernes negative fake news om livet uden EU.
Siden da er pundet nemlig steget og steget og er nu på vej til at nå det samme niveau over for dollaren, som det havde før Brexit-afstemningen. “Det britiske pund har åbnet ugen på det højeste niveau over for den amerikanske dollar siden før Brexit-afstemningen i sommeren 2016,” skriver DR. “Set med britiske briller er et styrket pund et tegn på, at det går bedre i den britiske økonomi, og kigger man på arbejdsmarkedet, bliver køen med arbejdsløse briter kortere måned for måned, så det går godt,” fortæller makroanalytiker fra Sydbank, Kim Blindbæk. “Før Brexit-afstemningen var der mange dommedagsprofetier, men man skal huske på, at briterne stadig er med, og at de stadig kan handle frit med andre EU-lande,” siger han til DR.
Storbritanniens tidligere premierminister David Cameron kom tilbage i 2017 for skade at sige sin ærlige mening om Brexit ved en mikrofon, han troede var slukket: “Det har vist sig ikke at være så slemt, som vi først troede.”
Det anerkendte økonomiske magasin Forbes har netop kåret Storbritannien som det bedste land at gøre forretning i i 2018. Det sker samtidig med, at arbejdsløsheden er nede på 4,3 procent, den laveste i 42 år.
Wells Fargo og Apple har begge investeret voldsomt i London siden Brexit-afstemningen. Wells Fargo har bygget et nyt hovedkvarter i London til godt 2,4 mia. kr. og Apple åbner et nyt hovedkontor på svimlende 46 hektar i den dyre hovedstad. Facebook arbejder også på et nyt hovedkontor i London med plads til 9.000 ansatte. “Disse investeringer er et signal om, at industrien har tiltro til Storbritanniens økonomi,” siger økonomisk ekspert Jeff Lessard ifølge Forbes.
Hvis Danmark havde meldt sig ind i EUs eurozone, ville danske skatteydere skulle have hæftet for svimlende 338 milliarder kroner som støtte til den kriseramte euro.
England forlader EU d. 29. marts 2019 kl. 23 lokal tid.
Læs også:
BREXIT VIL SMADRE EU’s BUDGET, UNIONEN RISIKERER AT GÅ FALLIT
VIDEO: VELOPLAGT BREXIT-LEDER GIVER HISTORISK SVINER TIL EUs FORMAND
MACRON: EU ER DÅRLIG FOR ARBEJDERNE, MIDDELKLASSEN OG DE ÆLDRE