SÅDAN MANIPULERER TECH-GIGANTER VORES DEMOKRATI

(Foto: Mark Zuckerberg, stifter af Facebook)
Del artiklen her:

En lille håndfuld firmaer sidder på næsten al verdens information. Politikerne har slet ikke forstået alvoren, mener Nicolai Sennels.

Kommentar af Nicolai Sennels

Det lyder som en dystopisk fremtidsroman, men det er demokratiet år 2018: Vælgerne får i dag langt størstedelen af deres information gennem en lille håndfuld verdensomspændende private firmaer. Facebook, Google, YouTube og Twitter har alle algoritmer, der sørger for vores daglige blanding af nyheder, videoer og kommentarer.

Hvad de færreste af os måske tænker over er, at materialet filtreres grundigt, inden det slippes ud til os forbrugere. De private tech-giganter har nemlig tusinder af både mennesker og kunstigt intelligente computere til at sortere de ting bort, som ikke overholder firmaets egen vurdering af krænkende eller stødende materiale. Borgerne har således i den digitale verden ingen grundlovssikret ytringsfrihed. Ifølge juristen Jacob Mchangama fra tænketanken Justitia sletter Facebook således 288.000 opslag og kommentarer hver måned. Et meget stort antal af disse slettede ytringer er lovlige.

Overskrider ens lovlige ytringer firmaernes censurregler, risikerer man ikke kun, at opslag slettes. Man kan blive lukket fuldstændigt ude af den offentlige samtale, som i højeste grad foregår online. Det sker ved, at ens profil slettes enten i en periode eller for evigt.

Dette oplevede f.eks. den danske afdeling af bevægelsen Identitær. Identitær er kendt for sine lovlige, fredelige og stilfulde demonstrationer for bevarelse af europæisk identitet. Men ønsket om på fredelig vis at tilskynde ikke-vestlige udlændinge til at vende hjem til deres hjemlande – såkaldt remigration – var for meget for Facebooks censorer. Identitærs facebookside, som udgjorde bevægelsens primære kommunikation med omverden, blev lukket. Fuldstændigt lovlige ytringer som en stor andel af danskerne i øvrigt er enige med, var nok til at få Identitærs facebookside lukket.

Den Oscar-nominerede skuespiller James Wood har ligeledes oplevet censurens kolde hammer. Skuespilleren, der er kendt fra store Hollywoodfilm som JFK og Nixon, fik ganske enkelt lukket sin konto hos Twitter, fordi han havde postet en tegning, der gjorde grin med venstreorienteret hysteri omkring mænd og kvinder. Twitter lovede Wood, at han kunne få genåbnet sin konto, såfremt han slettede opslaget. Den britiske journalist Tommy Robinson har ganske enkelt fået lukket sin twitterkonto for evigt.

I nyligt lækkede videoer ser man ledere hos Google – det stenrige firma som nærmest har monopol på håndtering af information på planeten Jorden – græde over “vi har tabt valget” til Donald Trump og kræve, at Google fremover påvirker den politiske debat. Nyligt lækkede dokumenter viser, at flere ledende medarbejdere hos Google op til valget arbejdede på planer om at ændre vores søgeresultater på en måde, så vi kommer til at se mere positivt på islam og indvandring.

Googles ledelse er ikke ene om at mene, at “vi har tabt valget”, da Trump vandt. Facebooks medstifter Dustin Moskovitz donerede op til valget svimlende 20 mio. dollars til Hillary Clintons kampagne.

I det hele taget er der meget som tyder på, at det især er indvandringskritikere og konservative, som rammes af tech-giganternes censur. At kræve lukkede grænser er åbenbart mere anstødeligt end at kræve åbne grænser og fri indvandring. Det skaber en skævvridning i den offentlige debat og dermed selveste demokratiet, når lovlige ytringer fra visse hjørner af den politiske boldbane censureres i den offentlige debat.

Et meget stor antal af vælgerne lever efterhånden størstedelen af deres vågne timer online. Men der er ingen kontrol med de firmaer, som formidler vores holdninger og håndterer al den information, vi finder på nettet. Almindelige aviser kan miste deres mediestøtte eller få en påtale fra pressenævnet, hvis deres dækning af verdens gang bliver for skæv. Men de magtfulde mænd og deres hemmelige algoritmer bag de firmaer, som håndterer næsten al information og kommunikation, står ikke til ansvar overfor nogen.

Hvis sociale medier og søgemaskiner skal have lov at operere i Danmark, bør myndighederne kræve at få indsigt i deres algoritmer for at sikre, at der ikke sker en skævvridning af debatten og krænkelse af vores ytringsfrihed. Ingen – ligemeget hvor magtfuld eller rig – bør have ret til at fjerne lovlige ytringer fra den offentlige debat.

Video: Google ledes græder over at “vi har tabt valget” og kræver handling imod Trump-regeringens politik:

Læs også:

FACEBOOK-STIFTER DONERER MILLIARDER TIL ISLAMIST-VENLIG FOND

HELLE THORNING IFØRT ISLAMISK SLØR: STØT VORES NIQAB-KLÆDTE SKOLEPIGER

DØMT FOR AT SIGE DEN PÆDOFILE SANDHED OM ISLAM

MEDIERNE SPREDTE FAKE NEWS OM BREXIT-PANIK: PUNDET STIGER OG STIGER

EU VÆLGER SVENSK JOURNALIST TIL “SANDHEDSMINISTERIUM”

Del artiklen her: