LÆKKET GOOGLE-RAPPORT OPFORDRER TIL CENSUR: YTRINGSFRIHED ER DÅRLIGT FOR ØKONOMIEN OG DEMOKRATIET

Del artiklen her:

En lækket intern rapport fra Google opfordrer til endnu mere censur.

En lækket rapport fra online-giganten Google afslører nogle af de overvejelser, det firmaet gør sig omkring censur. Den lækkede rapport bekræfter rygter om, at Google spekulerer i, hvordan den skal udøve censur, herunder politisk censur. Ifølge rapporten vil den allerede stenrige Google-virksomhed kunne tjene endnu flere penge, hvis den censurerer eller undertrykker bestemte holdninger på internettet.

Rapporten har titlen “Den gode censur” og beskriver, hvordan ikke bare Google, men også de tre andre online-giganter Facebook, YouTube og Twitter bevæger sig imod stadigt mere censur. Fra at være en “umodereret markedsplads for ideer” er de fire giganter – der tilsammen sidder på langt størstedelen af både samtaler og informationsdelen på internettet – begyndt i stadigt stigende grad at moderere opslag og søgeresultater, så internettet bliver præget af “tryghed og høflighed.”

Holdninger og nyheder, som skaber splid eller er i strid med mere gængse meninger bliver fjernet, spredt mindre eller henvist til en plads længere nede på listen over søgeresultater.

Et eksempel fra Danmark er den demokratiske og fredelige ungdomsbevægelse Identitær, som fik slettet deres side på Facebook. Identitær har opfordret til bl.a. asylstop og at ikke-vestlige indvandrere tilbydes penge for at rejse hjem. Holdninger, som på ingen måde er ualmindelige i Danmark, men som Facebook åbenbart mener er hadtale og derfor ikke skal nyde udbredelse.

Psykologen og forskeren Robert Epstein har tidligere bevist, at Google under det amerikanske valg i 2016 rangerede sine søgeresultater, så de fremstillede Hillary Clinton positivt og Donald Trump negativt.

Den lækkede Google-rapport konkluderer, at mere censur vil gøre det muligt at “tjene flere penge” og “beskytte annoncører imod kontroversielt indhold og dermed bidrage til øget økonomisk overskud.”

Rapporten advarer også om, at “ytringsfrihed kan give dårlige politikere mere magt”. Rapporten giver Donald Trump og det islamkritiske tyske parti Alternativ für Deutschland som eksempler på politikere, der med hjælp fra ytringsfrihed har fået for meget magt.

Konfronteret med den lækkede rapport svarer Google, at den blot er til intern forskning og ikke et udtryk for virksomhedens officielle politik.

Meget tyder på, at folks ytringsfrihed begrænses online. Det teknologiske firkløver Google, Facebook, YouTube og Twitter kontrollerer langt størstedelen af de samtaler og informationer, verdens befolkning deler online. Derfor kaldes de også til tider for Masters of the Universe. Deres algoritmer styrer, hvilke holdninger og nyheder der for opmærksomhed, og hvilke der undertrykkes eller helt fjernes. Vælgerne bruger stadigt flere vågne timer på de fire firmaers hjemmesider og selve vores demokrati er således særdeles sårbart overfor firmaernes ofte skævvredne retningslinjer for hadtale og tilsyneladende diskriminerende algoritmer.

Politikerne må begynde at forholde sig til det faktum, at både ytringsfriheden og vores demokrati trues af de uregulerede online-giganters næsten ufatteligt store magt. Vi må kræve, at holdninger og informationer delt online får samme rettigheder som dem der er gjort udenfor internettet. Ingen lovlige ytringer bør kunne slettes eller undertrykkes, uanset hvor mange penge firmaerne kan tjene på det eller hvilke politikere, der så risikerer at få deres budskab igennem.

Video: Google-ledere er vrede over valget af Donald Trump og opfodrer til, at Google bruger sin magt til at skabe, hvad de mener er “bedre politik”:

Læs også:

SÅDAN MANIPULERER TECH-GIGANTER VORES DEMOKRATI

EU-KOMMISIONEN VIL STOPPE KRITIK: TRUER MED REGULERING AF MEDIER

57 LANDE KRÆVER, AT FN KRIMINALISERER ISLAMKRITIK I HELE VERDEN

SOCIALE MEDIEGIGANTER PRAKTISERER FAKENEWS SOM OFFICIEL POLITIK

MR. BEAN’S TALE FOR YTRINGSFRIHEDEN

Del artiklen her: