HANDELSKRIG? EU’s TOLDSATSER ER HØJERE END USAs

Trump
Del artiklen her:

EU’s toldsatser er højere end USA’s.

Mange, der har prøvet at bestille varer i USA, har oplevet, at deres pakke bliver “snuppet” i tolden, hvorefter der følger et girokort med krav om ekstra told. Mange varer er simpelthen billigere i USA, og havde det ikke været for EU’s toldmur, ville mange flere formentlig bestille deres elektronik, musikinstrumenter m.v. fra den anden side af Atlanten.

Toldmure er med til at beskytte lokale arbejdspladser og sikre lokale virksomheder imod at blive udkonkurreret af f.eks. Kina, hvor arbejdslønnen – delvis grundet lavere skatter – er langt mindre.

Det sker jævnligt, at told ændres i forbindelse med forskellige handelsaftaler. USA har som bekendt fornyligt meldt ud, at man ønsker at hæve tolden på en række varer. Det betyder, at virksomheder får sværere ved at sælge deres produkter i USA, fordi de med den højere told bliver dyrere. Dette er med til at beskytte det amerikanske arbejdsmarked.

En række europæiske ledere har beklaget sig over USAs planlagte forhøjelser af tolden, men en frisk opgørelse fra mediet Handelsblatt viser, at EUs told faktisk er højere end USAs.

EUs pålægger en told på varer fra USA på i gennemsnit 5,2 procent. USAs told på europæiske varer er ca. 50 procent lavere, nemlig 3,5 procent. Når det gælder biler, pålægger EU en told på 10 procent på amerikanske biler, mens USA kun pålægger en told på 2,5 procent.

“EU er på ingen måde det paradis for frihandel, som der ellers prales med”, siger Gabriel Felbermayr, direktør for IFO Center for International Economics, en afdeling under det München-baserede Ifo Institute. “Den Europæiske Union har faktisk højere told på amerikanske varer end omvendt.” Den uvægtede gennemsnitlige EU-told er 5,2 procent, sammenlignet med USA-sats på 3,5 procent, ifølge ifo’s database.

“Så når Mr. Trump klager over ‘massive toldtakster’, er det faktisk i mange tilfælde ikke en overdrivelse,” fortsætter Gabriel Felbermayr med henvisning til USAs præsident Donald Trump udtalelser: “Hvis EU ønsker yderligere at øge deres allerede massive toldbarrierer for amerikanske virksomheder, vil vi pålægge en afgift på deres biler, som lige nu strømmer frit ind i USA. De gør det umuligt for vores biler (og mere) at sælge i Europa. Stor handelsmæssig ubalance!”

Læs også:

HARVARD-FORSKERE: TRUMP HAR RET I MEDIEKRITIK

TRUMPS POPULARITET BLANDT SORTE FORDOBLET

NEWSPEEK TV: DONALD TRUMPS HISTORISKE TALE VED DAVOS

TRUMP-ØKONOMI: USAs AKTIEMARKEDER SLÅR VILDE REKORDER

DÅRLIGT NYT FOR EU: ISRAEL OG USA STØTTER ØSTEUROPÆISKE UDBRYDERLANDE

Del artiklen her: