HVOR LÆNGE BLIVER USA I SYRIEN?

Syrien
Del artiklen her:

Af Bitten-Kirsti Nielsen.

[Teksten er baseret på uddrag af andre artikler. NewSpeek har indsat mellemrubrikker og afsnit for at lette læsningen på skærmen]

Den amerikanske kongres har ved en nylig afstemning forkastet et lovforslag om at trække sine tropper ud af Syrien. Nu bebrejder republikaneren Matt Gaetz sine kolleger for at have stemt for en forlængelse af USA’s “evige krig” på trods af protester fra regeringen i Damaskus, der afviser den amerikanske militære tilstedeværelse og kalder den illegal.

Selv om 56 demokrater og 47 republikanere støttede republikanernes lovforslag om at trække tropperne ud af Syrien, kunne en afgørelse om militærmagten i Syrien ikke vedtages ved afstemningen med 103 for og 321 imod.

Matt Gaetz
Som fremlagt af Matt Gaetz i sidste måned har lovgiverne pålagt præsident Joe Biden at tilbagetrække 900 amerikanske soldater, som endnu er opmarcheret i Syrien, inden for de næste 6 måneder. Argumentet er, at Kongressen aldrig har givet sin accept til en militær aktion i Syrien.

Gaetz kritiserede politikerne på begge sider og erklærede, at USA ikke havde nogen som helst rolle at spille i Syrien.

“Vi er ikke en mellemøstlig magt. Vi har forsøgt at rejse et demokrati ud af en sandørken, af blod og af arabiske militser” (…) “Ved flere lejligheder har det arbejde, vi har gjort, kun ført til kaos – der endda har ført til terrorisme. Selv om vi i dag har tabt afstemningen, er min kamp for at få sat en stopper for denne evige krig og få vores tropper hjem kun lige begyndt”.

Gregory Meeks
Modstanderne af lovforslaget om tilbagetrækning af den stående hær gav udtryk for frygt for, at USA’s tilbagetrækning ville føre til en genopblussen af terrorgrupper i området. Demokraten Gregory Meeks hævdede, at selv om han ikke støttede en “evig” militær tilstedeværelse, kunne en tilbagetrækning vise sig at være forhastet.

Han foreslog ikke en anden dato for en tilbagetrækning af de amerikanske styrker, som har besat det syriske territorium i perioder i næsten 10 år på trods af protester fra regeringen i Damaskus.

Gaetz erklærede, at flere tidligere rapporter fra militærinspektører har konkluderet, at et nyt oprør fra den islamiske stat (IS) i Syrien ikke var særlig sandsynligt, men han mente snarere, at den amerikanske tilstedeværelse havde tjent som “redskab for rekruttering” af den infame terrorist celle.

“Vi må ligeledes erkende, at Syrien og Irak er de to lande i verden, hvor vi har gjort mest muligt for at finansiere ISIS, sagde han. “Vi giver våben til såkaldte moderate rebeller, som viser sig ikke at være så moderate endda”, og han henviste til Barack Obamas politik, som var at bevæbne rebelske grupper og forsøge at overbevise Syriens præsident Bachar Assad, hvoraf mange grupper har bevaret tætte forbindelser til Al-Qaeda og andre jihadistiske fraktioner.

Men nu blander Kina sig
Selv om Kongressen aldrig har godkendt anbringelsen af tropper i Syrien, har tre på hinanden følgende præsidenter påberåbt sig militær autorisation efter terrorattentaterne 11. september 2001 og således retfærdiggjort deres beslutning. Ifølge Congressional Research Service har de samme metoder været brugt for at retfærdiggøre og lovliggøre mere end 40 amerikanske militæroperationer i mindst 19 lande i verden siden 2001.

Men nu blander Kina sig.

USA’s tilstedeværelse i Syrien skaber stor utilfredshed i Kina. Derfor opfordrer Kina nu USA til at ophøre med at “pille” ved Syriens naturressourcer og trække deres militærbaser ud af landet.

“Vi opfordrer USA til at respektere landets suverænitet, uafhængighed og andre landes territoriale integritet og ophøre øjeblikkeligt med den illegale, militære tilstedeværelse (…) i Syrien”, erklærede den kinesiske udenrigsministers talsmand Mao Ning for få dage siden til pressen.

Kina har ligeledes formanet USA om at hæve de illegale sanktioner mod Syrien og standse alle aktioner, som kan forværre den humanitære krise i landet.

“USA har blandet sig illegalt i militære aktiviteter forbundet med krisen i Syrien, som har medført flere uskyldige civiles død og en alvorlig humanitær katastrofe”, erklærede Mao og tilføjede, at den kinesiske regering opfordrer de amerikanske myndigheder til at “ophæve de unilaterale og illegale sanktioner” mod Syrien og ophøre med deres aktioner, som forværrer den humanitære situation i landet.

Ifølge det kinesiske udenrigsministeriums talsmand har den syriske krise kostet mindst 350 000 døde pga. voldsomhederne siden 2014, og 14 mio. har desperat brug for humanitær hjælp.

***

Kilder:

https://reseauinternational.net/loccupation-americaine-de-la-syrie-va-continuer/

https://brunobertez.com/2023/03/10/la-chine-hausse-le-ton/

Del artiklen her: