Stella Goldschlag bliver under 2. verdenskrig en af Gestapos mest effektive agenter til at opspore skjulte jøder. Endskønt hun selv er jøde.

Stella
Del artiklen her:

Af Lone Nørgaard

*** 3 stjerner ud af 6

———————————————————————————————–

Instruktøren bag STELLA. ET LIV hedder Kilian Riedhof (1971). Han er født i Tyskland og arbejder også som manuskriptforfatter. Riedhof står bag den politiske thriller ”Der Fall Barschel” (2016), ”Meinen Hass bekommt ihr nicht” (2022) om 2015-terrorangrebene i Paris og nu senest ”Stella. Ein Leben” (2023) om den dramatiske og sande historie om en ung jødisk kvinde i Berlin under 2. verdenskrig.

Handling
Vi befinder os i Berlin i begyndelsen af 2. verdenskrig. Den unge, smukke, blonde Stella Goldschlag (Paula Beer) bor hjemme hos med sine forældre. Faderen er musiker, og selv har Stella en god sangstemme, der kommer til udfoldelse sammen med et større band af unge, jødiske musikere. De spiller jazz og drømmer om at komme til New York.

Problemet med den drøm er, at de er jøder.

I begyndelsen af krigen bliver jøderne udnyttet som billig arbejdskraft på ammunitionsfabrikkerne, men situationen forværres de følgende år. I 1943 bliver jøder indfanget og sendt til koncentrationslejre, i det omfang det ikke lykkes dem at holde deres identitet skjult.

   Flere har held med at gå under jorden og klare sig igennem med falske identitetspapirer. Til dem hører Stella, der hen ad vejen bliver stadig dygtigere til at udnytte sit smukke ydre og sin seksualitet.

   Hun ligner en arisk tysker, og hendes udseende og udstråling skaffer såvel gode kontakter som falske papirer. Overlevelsesstrategien er dog ikke uden omkostninger, og på et tidspunkt bliver hun bragt i en situation, hvor forførelse og seksuelle ydelser ikke rækker til at redde hende.

  Gestapo fanger hende, efter hun er blevet forrådt af ’en veninde’, og Stella stilles over for valget: Med togtransport til Auschwitz eller påtage sig stikker-rollen?

Vurdering
”Stella. Et liv” er bestemt en god film. Ud over at give et interessant billede af krigens hektiske og forlystelsessyge Berlin i autentiske kulisser, får den stillet knivskarpt på et almengyldigt etisk dilemma: Er jeg parat til at ofre andres liv for at redde mit eget skind? Eller kan jeg ikke få det over min samvittighed?

Stellas dilemma bliver også publikums dilemma, og ingen skal bilde sig ind at kende sin moralske styrke, før hin enkelte står i situationen.

Paula Beers portrættering af Stella fremtræder både dækkende og nuanceret, og det tjener instruktøren til ære, at han holder sentimentalitet og overdreven følelsesfuldhed i stramme tøjler. Dette er ikke en tåreperser, hvad tematikken ellers i den grad lægger op til.

Riedhofs mål med filmen er tilsyneladende ikke hverken at forsvare eller anklage, men at illustrere i al sin ubarmhjertighed, hvad umulige valg kan afstedkomme.

Når det alligevel kun kan blive til tre stjerner, hænger det sammen med filmens karakter af propaganda. ”Stella. Et liv” kolporterer fuldstændigt ukritisk det officielle Holocaust-narrativ med 6 mio. døde og gassede jøder, der har vist sig ikke at holde for en nærmere undersøgelse (jf. her og her og her og her).

Den falder ikke i samme propagandakategori som ”Golda”, der er et skoleeksempel på Hollywood-manipulation. Spørgsmålet er, om Kilian Riedhof overhovedet er klar over, at han laver historieforfalskning? Eller om han er blevet så indoktrineret i uddannelsessystemet, at holocaust-narrativet er blevet ædt råt?

 

—————————————————————————————————

Længde: 116 minutter

  • Medvirkende: Paula Beer, Jannis Niewöhner, Katja Riemann m.fl.
  • Instruktør: Kilian Riedhof
  • Manus: Jan Braren: Marc Blöbaum, Kilian Riedhof
  • Censur: Tilladt for børn fra 15 år 
  • Premieredato: d. 9.  maj 2024

Del artiklen her: