
Bageren Ali Parnia er kun en blandt mange indvandrer-“rollemodeller”, politikerne har kastet deres kærlighed på.
Fredag eftermiddag blev Ali Parnian frifundet for at have sat ild til en bil, mens der stadig verserer en politisag mod hans far for afpresning. Dermed melder den iranske familie sig ind i rækken af rollemodeller, som har haft tæt kontakt med ordensmagten.
“Vi holder fortsat alle muligheder åbne i efterforskningen, men når vi kigger på tingene samlet, så er det smart, at vi også inddrager det, der er anmeldt på Søborg Hovedgade.”
Sådan lød det fra Torben Svarrer, politiinspektør ved Københavns Politi, da han fredag overfor Jyllands-Posten kommenterede på forlydender om, at Ali Parnians far skulle være blevet politianmeldt for trusler mod den tidligere ejer af Kajs Bageri. Bageriet der efterfølgende er blevet landskendt i forbindelse med, at det blev smadret af tilsyneladende hætteklædte bandemedlemmer i forbindelse med opkrævning af beskyttelsespenge. Hærværk der fik det konservative Folketingsmedlem Mette Abildgaard til at starte en indsamling, så Ali Parnian økonomisk kunne komme på fode igen – og genåbne sit bageri.
Parnian-familien er dog langt fra enestående, for en lang række andre rollemodeller har haft så store problemer, at de også er havnet i politiets søgelys. I lighed med Bager-Alis far endda ofte efter, at de er blevet beskyldt for at have fremsat lidt for håndgribelige trusler.
Truende rollemodeller på stribe
Sådan var det eksempelvis i 2015, hvor Subhi Hassan var involveret i en sag om grov knivvold og trusler med pistol. Det skete efter at Retten i Glostrup vurderede, at hans deltagelse i hvad der lignede et internt bandeopgør havde en sådan karakter, at det krævede varetægtsfængsling. Det på trods af, at Subhi Hassan ellers tidligere af Politiken var blevet fremhævet som en mand, der kunne få kriminelle indvandrere ud af bandemiljøet. Samtidig havde han også deltaget i en række debatudsendelser på landsdækkende tv, hvor han havde fremhævet sine evner som mediator.
En fremgangsmåde, der meget lignede den, som en af Lars Løkke Rasmussens udpegede rollemodeller var blevet udsat for året inden. Her var han nemlig blevet varetægtsfængslet, efter at man fra domstolenes side fandt det dokumenteret, at han havde deltaget i forskellige former for afpresning af en forretningsdrivende. Lars Løkke Rasmussen havde under et offentligt møde på Marienborg ellers peget på den efterfølgende fængslede, som et eksempel på hvordan integrationsudfordringerne skulle gribes an.
En række rollemodeller har også vist sig at have det problem, at de efterfølgende har vist sig at have særdeles markante holdninger. Blandt dem Mahmoud Hamdan, der i 2013 blev fyret fra et job som såkaldt dialogkonsulent hos Integrationsministeriet. Det efter at have fremsat meget iøjnefaldende udtalelser om den iranskfødte kunstner Firoozeh Bazrafkhan, hvilket dog ikke betød, at andre indenfor kulturlivet tog afstand fra ham. Således lykkedes det ham at blive genansat hos et erklæret dialogteater, efter det i første omgang havde skilt sig af med ham, som følge af angrebet på Firoozeh Bazrafkhan.
Læs også: