HVAD KAMERAET FANGER, OG HVAD BILLEDER KAN BRUGES TIL

Camera
Del artiklen her:

Af Lone Nørgaard.

Undtagelsesvis bringer NewSpeek en filmanmeldelse af en relevant dokumentarfilm.

**** Fire stjerner ud af seks

——————————————————————————————–

Hvad sker, når et ukontrolleret marked og menneskehedens forelskelse i sig selv møder 45 milliarder kameraer?

Dette spørgsmål danner afsæt for en dokumentar skrevet og instrueret af Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck. Filmen belyser betydningen af opfindelsen ’kamera’ via punktnedslag igennem de seneste 200 år og anskueliggør, hvad billedproduktion er blevet brugt og bruges til.

En rød tråd udgøres af menneskers optagethed af sig selv og af at se verden gennem en kameralinse. Titlen AND THE KING SAID, WHAT A FANTASTIC MACHINE angiver den positive streng i fremstillingen, mens den negative bagside – besættelsen af at se sig selv på billeder, kameraovervågning og propaganda via billedmanipulation – de senere år er blevet stadig tydeligere.
Ikke mindst mobiltelefoner har ændret vores adfærd og vores relationer til andre mennesker.

Filmen er baseret på et gigantisk arkiv af billedmateriale, der bl.a. rummer optagelser ’bag scenen’ af ISIS-propaganda-videoer, nyhedsredaktioner og Melodi Grand Prix. Endvidere et uddrag af Leni Riefenstahls storfilm ”Viljens triumf” og i den forbindelse et fascinerende klip med instruktøren, der kommenterer på egen kameraføring, fortælleteknik og klipning. Mens hun tydeligvis nyder sit talent, der da også er ubestrideligt.

Et andet tankevækkende indslag viser en person på direkte tv, der er blevet forvekslet med en anden, men interviewet bliver fuldført uanset den forkerte person placeret i stolen i studiet. Han spiller efter bedste evne den tildelte rolle for ikke at bringe nogen i forlegenhed – og slipper af sted med det!

Vurdering

De to filmmagere er citeret for følgende: Vi håber at vores nye film afføder kritisk tænkning. Den dækker næsten 200 års historie, fra 1839 til i dag – fra de første billeder til det vi i dag kalder “contentindustrien”.

Vi bliver ofte spurgt ‘hvad tror I, der kommer bagefter fjernsynet og internettet?’ Vi har ingen anelse. Men vi ved, at hvis vi lader et så kraftfuldt kommunikationsmiddel i hænderne på en ureguleret markedsøkonomi og med så lidt uddannelse om, hvordan man evaluerer billederne, så vil denne trend føre til mere polarisering”, siger Axel Danielsen & Maximilien Van Aertryck.”

Den opfattelse deler jeg og kan varmt anbefale filmen, der et stykke ad vejen har flot fat i, at billeder og film i dag først og fremmest bliver brugt til propaganda og til at manipulere / indoktrinere / hjernevaske og passivisere ’pøblen’.  Sidstnævnte med hjernedøde underholdningsprogrammer og selfies.

Et citat fra dokumentaren: ”Underholdning skal få folk til at glemme deres elendige liv.”

Danielson og Van Aertrykcs arbejdsmetode i form af to kritiske spørgsmål til hvert billede eller klip: “Hvorfor er det indrammet på denne måde? Hvem har fordel af, at det ser ud, som det gør?” – er en særdeles hensigtsmæssig og givtig indfaldsvinkel.

Med deres udvælgelseskriterier i forhold til en uendelig stofmængde bliver kritikken imidlertid ikke særligt skarp. Og på intet tidspunkt bliver den virkelig farlig for magthaverne.

   Vel vælger dokumentaren at udstille manipulationerne i fx ISIS-propagandaen, men var dokumentaristerne i stedet gået efter sværvægtere som corona-bedraget, klima-alarmismen og den orkestrerede identitetspolitik, var der blevet tilsat langt flere kalorier på suppen.

Derfor bliver det også ”kun” til fire stjerner.

  • Instruktører: Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck
  • Manus: Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck
  • Premieredato: d. 1. juni 

(Anmeldelsen har været bragt i Den Korte Avis d. 1. juni 2023)

Del artiklen her: