ZELENSKIJ – HVORDAN ENDTE HAN DOG DER?

Ukraine
Del artiklen her:

Af Peter Krogsten. 

Vladimir Alexandrovitch Zelenskij – på russisk Владимир Александрович Зеленский, [vlaˈdjimjir seˈlenjsjkij]. Også kendt som Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy – på ukrainsk Володимир Олександрович Зеленський, [voloˈdimir olekˈsandrowidz eˈlenjsjkij]. 

Der er flere andre varianter, hvilket udmærket illustrerer et af de mange problemer i Ukraine. Indtil april 2019 da han blev præsident, brugte han den russiske version, han indspillede kun film og TV-serier på russisk, og talte også russisk som sine forældre, der kommer fra Krivoi Rog med 650.000 indbyggere i den russisktalende del af Ukraine.

Han blev født 25/1 1978 i en russisktalende jødisk familie, hvor faderen var professor, og moderen ingeniør, og han fik en uddannelse i jura på Krivoi Rogs økonomiske universitet. Hans baggrund er en veluddannet russisktalende familie i den bedrestillede del af USSR, hvilket ikke er det samme som økonomisk velstillet. 

Samtidigt med universitetsuddannelsen påbegyndte han en karriere i showbiz, blandt andet i truppen Zaporizhzhia Krivoi Rog Transit, der hyppigt optrådte i Moskva og turnerede i Rusland.  Zapporizhzhia er en by på 900.000 indbyggere. Den ligger kun 30 km fra byen Energodar (Энергодар), der huser A-værket af samme navn.
Det har vestlige journalister slet ikke styr på. 

Zelenskijs karriere indenfor showbiz var, og er, en succes, og han har optrådt i flere meget populære film og serier i Ukraine, altid på russisk.  I 1997 grundlagde han produktionsselskabet Kvartal95 sammen med Sergei Shefir. (Note 1)
Kvartal95 er en bydel i Krivoi Rog. I 2003 begyndte Kvartal95 at producere TV shows for kanalen 1+1 og i 2005 skiftede man til TV-kanalen Inter. 

TV-serien ”Folkets Tjener”

Zelenskij protesterede voldsomt i 2014 (Note 2) mod det ukrainske forbud mod indrejse af russiske kunstnere fra 2015 og flere gange senere. BBC kalder det for en kulturkrig.
Ukraine forbød filmen ”Kærlighed i Storbyen 2”, hvor Zelenskij spillede hovedrollen, fordi den var på russisk. I 2015 begyndte TV-serien ”Folkets Tjener”, på russisk Слуга народа (Sluva Narodna) på Ukrainsk Слуга народy, hvor han havde hovedrollen som en lærer, Vasily Petrovych Goloborodko, der pludselig og uventet bliver Ukraines præsident.
Det fortæller lidt om det politiske liv i landet. Serien var et hit og løb til 2019, da han blev præsident og permanent valgte den ukrainske udgave af sit navn og udelukkende talte ukrainsk, hvor alt tidligere foregik på russisk. Måske, men kun spekulation, for at skabe lidt afstand mellem den fiktive præsident i TV-serien, og den virkelige præsident? 
Filmen ”Svaty” (Svigerforældrene) blev også forbudt, men forbuddet blev fjernet i marts 2019, mens Zelenskij førte valgkampagne (Note 3). 

Sproglovene

Den første ukrainsk-sprogede film, som Zelenskij deltog i, var den romantiske komedie ”Jeg, Du, Han, Hun” i december 2018.
Hele hans barndom, ungdom og showbiz-karriere foregik på russisk. Han skiftede først til ukrainsk sidst i 2018 og ændrede da også sit navn.
Flere gange undervejs protesterede han mod de ukrainske forbud mod russisk, som er et af de basale problemer i konflikten. Omkring 15% af Ukraines befolkning taler russisk, og en meget større procentdel i Krim, Donetsk og Lugansk.

Sproglovene har ført til fysiske slagsmål i parlamentet, og de er blevet skærpet flere gange, bl.a. i 2014, hvor der også var borgerkrig i Donbass. 

Nu skærper Zelenskij dem, første gang i 2019 og yderligere i juli 2021. Nu fører han regulær etnisk krig mod alt russisk i Ukraine, senest med omdøbning af nogle gader i Kijev.
Det er ikke noget nyt, meget store byer har været gennem det samme helt tilbage fra 2010, hvor alle gader fik nye navne, og også ofte byen selv. Personnavne, der var for russiske, blev ukrainske, uden folk blev spurgt. Vladimir Zelenskij blev til Volodimor Zelenskij, men det var efter eget valg, og meget tyder på at det var et strategisk træk.

I marts 2018, inden Zelenskijs første ukrainsk-sprogede film, og inden han skiftede navn fra russisk til ukrainsk, stiftede ansatte hos Kvartal95 det politiske parti ”Folkets Tjener”, samme navn som den populære TV-serie.

Zelenskij afviser at have noget med det at gøre, men siger dog at han(!) registrerede navnet, for at ingen andre skulle bruge det. Tre måneder før partiet blev stiftet og 6 måneder før præsidentvalget fik han allerede gode tal i meningsmålingerne. Man kan så diskutere om det var TV-seriens fiktive præsident Vasily Petrovych Goloborodko eller TV-stjernen Zelenskij uden politisk baggrund eller program, der fik tallene.
Situationen er, som hvis Sidse Babett Knudsen stiftede et parti, der hedder Borgen.

Zelenskij annoncerede sit kandidatur på TV-kanalen 1+1’s nytårsshow, og overskyggede fuldstændigt den afgående præsident Poroschenkos nytårstale. Zelenskij hævdede det var helt tilfældigt og ikke planlagt. Det skyldtes en teknisk fejl.(Note 4) Bemærk at den russisksprogede del af artiklen er væk, men linket til den er der endnu.

Zelenskyys kampagne havde fokus på at fjerne korruption 

Zelenskyys kampagne havde stor fokus på at fjerne den altødelæggende og voldsomt udbredte korruption, der har været i Ukraine siden 1991, og standse krigen ved grænsen til Lugansk og Donetsk, som aftalt i Minsk-1 og Minsk-2 aftalerne og senere. 

Zelenskyy gav den lidt som ”Den lille mand der havde fået nok.”. 

Hans valgkampagne var utraditionel, han holdt ikke vælgermøder, men førte mest kampagne på YouTube. Vælgerne kontaktede han ved at rejse rundt og optræde med Kvartal 95. Der blev sat spørgsmålstegn ved hans forbindelse til oligarken Kolomoyskyi, og Poroshenkos side hævdede, at hvis Zelenskyy vandt, ville det gavne Rusland. Zelenskij havde jo også taget Ruslands parti mange gange tidligere. Zelenskyy blev anset for at være russisk-sindet også senere. 

Hvorfor blev han pludselig ukrainer med hud og hår?

Zelenskyy vandt første runde klart, og i anden runde 21/4 2019 fik han 73% af stemmerne. Godt gået af en, der trådte ind i politik fire måneder tidligere. De øvrige ledere, Jean Claude Juncker, Donald Tusk, Emmanuel Macron, Donald Trump var hurtigt ude med lykønskninger, og Tusk så frem til at afslutte EU’s forhandlinger med Ukraine hurtigt og med et for EU positivt resultat.  

Skrammer i lakken

Allerede 6 måneder senere i september 2019 var der skrammer i lakken, og Præsident Trump blokerede for 400 mio. dollars i militærbistand, indtil Zelenskij kunne give en forklaring på Joe Bidens og hans søn Hunter Bidens mystiske finansielle interesser i Ukraine, hvor Hunter Biden blev bestyrelsesmedlem i gasfirmaet Burisma Holding, og i øvrigt stadig er det. (Note 5) 

Bemærk at hvor hele direktionen for Burisma har et CV og ansvarsområde, står der intet om Hunter Biden. Ved Zelenskyys indsættelse som præsident blev Volodymyr Groysman udnævnt til regeringschef, og derved blev Israel og Ukraine de eneste lande, der både havde en jødisk statschef og en jødisk regeringschef. Lidt usædvanligt, da de fleste ukrainere er russisk-ortodokse. Det vestlige Ukraine er katolikker, men de var jo også polakker indtil 1945, hvor de blev ukrainere uden at være spurgt.

Zelenskyy opløste parlamentet og udskrev valg. Få måneder senere underskrev han et dekret om strategien for fjerne det, han kalder den midlertidige besættelse af Krim og reintegrere det og Sevastopol i Ukraine.
Derefter foreslog han at ændre valgsystemet fra simpelt flertal til forholdstalsvalg, hvilket ikke blev vedtaget. Han foreslog at ophæve parlamentsmedlemmers immunitet i korruptionssager, hvilket blev vedtaget. Han aflyste paraden på Maidan pladsen på grund af omkostningerne, men lovede, at heltene ville blive fejret, og det skete så 21/11 2021.
Han foreslog at ændre lovgivningen omkring medier for at forhindre ukrainske oligarkers magt over dem. Der var protester, for modstandere hævdede, at reglerne om at kriminalisere desinformation kunne misbruges til at indføre censur. De viste sig at få ret. Danmark har sådan en regel. (Note 6)

I juni 2021, altså kort før han kom under anklage for at styre et netværk af firmaer i skattely, fremsatte han forslag om, at der skulle oprettes et register over oligarker, der ikke måtte deltage i privatisering af statsejede selskaber og forbyde dem at yde finansiel støtte til politikere. 

Oktober 2021 afslørede Pandora Papers (Note 7) og The Guardian,(Note 8), at Zelenskyy og hans chef for sikkerhedsstyrkerne Ivan Balanov styrede et netværk at selskaber i skattely, og flere af dem ejede dyre ejendomme i London.
Omkring valget i 2019 overførte Zelenskij sine aktiver til Sergei Shefir, der var med i Kvartal95 fra starten, og da Zelenskyy blev præsident, blev Shefir hans Første Assistent. Alt tyder på, at der forelå en aftale, så Zelenskyy-familien fortsat fik udbyttet fra disse selskaber. Det hører man intet om nu, og allerede på det tidspunkt var Zelenskyy helgenkåret og ren som sne.

Valgløfter ikke indfriet 

Et af hans valgløfter var at afslutte grænsestridighederne med Rusland om Donbass, altså at opfylde Minsk-2.  Minsk-1 væltede næsten med det samme, da hverken Ukraine eller Rusland standsede kampene i Donbass som aftalt.

I en telefonsamtale 11/7 2019, blev Putin opfordret til at deltage i drøftelser med deltagelse af europæiske lande. Sådanne drøftelser var allerede afholdt, og Minsk-1 og Minsk-2 var underskrevet af Ukraine, Rusland, OECD og præsidenterne for Lugansk og Donetsk. Man var blandt andet blevet enige om, at Ukraine skulle være en føderal stat, og Lugansk og Donetsk republikker i forbundsstaten Ukraine – som Kansas i USA eller Hessen i Tyskland. 

Ingen af de aftaler har Ukraine overholdt. 

Man kan godt forstå, hvis Putin var lidt lunken overfor forslag om flere aftaler af den slags. I oktober 2019 (Note 9) blev der afholdt en Steinmeier-konference med deltagelse af Rusland, Ukraine og separatistlederne, hvor man enedes om at respektere en folkeafstemning i Donbass, mod at Rusland trak sine troppe væk (Note 10) . Den blev mødt af voldsomme protester i Kiev (Note 11).
Den aftale holdt heller ikke, for der var stadig aktive ukrainske militser i Donbass, der fortsatte deres angreb på civile mål, der havde stået på i 10 år. Zelenskij mødtes personlig med Andriy Biletsky, leder af det ultra-nationalistiske Nationale Korps og stifter af AZOV-divisionen, der påstod, at Zelenskij svigtede krigsveteranerne og handlede på Kremls vegne. AZOV-division protesterede også voldsomt, og aftalen blev aldrig ført ud i livet. 

Er det egentlig Zelenskyy der leder Ukraine?  

Lige nu forsøger USA og Danmarks udenrigsminister at sælge påstanden om, at aftalen fra 2019 er russisk, ny og fup.

Et kritiseret besøg i Oman  

Zelenskij var på et stærkt kritiseret besøg i Oman i januar 2020, da UA752 styrtede ned i Iran. Han blev blandt andet anklaget for at hemmeligholde rejsen, og der var spekulationer om, hvorfor Viktor Medvedchuk, der har tætte forbindelser til Putin, også var i Oman på samme tidspunkt.
Man udbad sig dagsordenen og anden dokumentation, blandt andet hvorfor præsidenten forlod Ukraine uden at orientere offentligheden og parlamentet. (Note 12). Sagen om besøget udviklede sig, og Ukraines udenrigsminister Vadim Prystaiko kunne ikke svare i det, der svarer til Folketingets Spørgetime i Danmark.
Senere udsendte han en erklæring om, at han ville svare, når tiden var inde. Det har den ikke været endnu.

I april 2022 forbød Zelenskyy alle andre partier end Folkets Tjener, arresterede og fængslede lederne af de andre partier og indførte krigsretstilstand i hele Ukraine – også de 500.000 kvadratkilometer, hvor der ikke har været krig. 

Efterfølgende har han modtaget mange udenlandske hædersbevisninger, blandt andet har Boris Johnsson givet ham Sir Winston Churchill Leadership Award. (Note 13). 

For nylig ville han have os til at tro på, at Ukraine har reddet verden for en atomkatastrofe, efter russiske soldater beskød de soldater, der i foråret besatte A-værket Energodar ved Zaporizhzhia. FN’s generalsekretær og folk fra IAEA har været der, og de hælder en masse bekymringer ud, men der siges intet om, hvem der beskyder værket.
Ruslands myndigheder har nu lukket alle 4 reaktorer af sikkerhedsmæssige årsager. Kontakter på stedet fortæller, at det er ukrainske militser, der beskyder de russiske tropper på værket. (Note 14) . Vestlige myndigheder, og slet ikke journalister, har ikke styr på geografien. Værket, der hedder Energodar, ligger i byen af samme navn placeret 30 km længere nede af Dnepr – hvis den stadig hedder det – på dens venstre bred.

Hvem styrer egentligt Ukraine, og hvem styrer Zelenskyy?

Hvordan kan en person, der lever på russisk, er opvokset i et russisk middelklassemiljø i den russisktalende del af Ukraine, og som flere gange undervejs protesterede over Ukraines behandling af russere og russisk sprog og kultur i Ukraine, pludselig blive ukrainsk-talende ukrainer, begynde at indspille film og TV på ukrainsk, tage en ukrainsk version af sit navn og på 4 måneder blive valgt til præsident i Ukraine? 

To år efter føres der bevis for hans tætte forbindelser til et net af selskaber i skattely. Den reddes han for, da Rusland trænger ind i Ukraine, et kompleks der ikke behandles her.
Han giver Hunter Biden et sikkert velbetalt job i et firma, der handler med naturgas, uden han øjensynligt har et arbejde der. Han forbyder alle andre partier end sit eget, fængsler lederne at de andre, og indfører krigsret i hele Ukraine, hvilket skaffer ham verdensberømmelse som frihedens fremmeste forkæmper. 

Han vil formentlig få Nobels Fredspris. Den kan han så kan dele med Arafat, Al Gore, EU, IPCC og en del andre dubiøse personer og foretagender. 

Det er også påfaldende at samtlige møder mellem Zelenskij og andre lande handler om flere våben, og USA har givet Ukraine mellemdistanceraketter, (Note 15) et angrebsvåben, til en forsvarskrig. Ingen af Zelenskyys møder handler om fred, selvom han i den første del at sin præsidentperiode aktivt søgte en fredelig løsning i Donbass. 

Hvem styrer egentlig Ukraine, og hvem styrer Zelenskyy?

Noter:

1 https://kvartal95.ccom/en/about/

2 “Ukraine bans 38 Russian ‘hate’ books amid culture war”. BBC News. 11 August 2015

3 https://ria.ru/20171124/1509516953.html

4 https://www.pravda.com.ua/articles/2019/01/21/7204341/

5 https://burisma.co/en/board-of-directors/

6 https://www.ft.dk/samling/20181/lovforslag/L95/BEH1-26/forhandling.htm

7 https://www.occrp.org/en/the-pandora-papers/pandora-papers-reveal-offshore-holdings-of-ukrainian-president-and-his-inner-circle

8 https://www.theguardian.com/news/2021/oct/03/revealed-anti-oligarch-ukrainian-president-offshore-connections-volodymyr-zelenskiy

9 https://foreignpolicy.com/2019/10/11/zelensky-pushes-peace-deal-ukraine-war-russia-donbass-steinmeier-formula/

10 https://www.bbc.com/news/world-europe-49903996

11 https://www.theguardian.com/world/2019/oct/14/thousands-march-kyiv-oppose-east-ukraine-peace-plan

12 https://www.unian.info/politics/10837367-ukraine-s-fm-prystaiko-says-details-of-zelensky-s-visit-to-oman-to-be-disclosed-in-due-time.html

13 https://winstonchurchill.org/publications/churchill-bulletin/bulletin-170-special-2022/a-leader-for-our-time/

14 https://www.iaea.org/newscenter/statements/director-generals-statement-on-serious-situation-at-ukraines-zaporizhzhya-nuclear-power-plant

15 https://www.reuters.com/world/europe/biden-closing-new-weapons-package-ukraine-2022-05-31/

Del artiklen her: