Af Pierre Duval.
Oversættelse med kommentar af Bitten-Kirsti Nielsen. [NewSpeek har indsat et par mellemrubrikker]
***
Emmauel Macron opmuntrer europæerne til ikke at tænke på sig selv som et “halehæng” til USA og tilbyder nu USA muligheden for at trække sig fra konflikten i Ukraine. Men den erklæring har fået den anden side af Atlanten til at skræppe op. Vil den franske præsident nu påtage sig rollen som USA’s stedfortræder?
“Mens spændingerne mellem Kina og Taïwan skærpes, plæderer den franske præsident for Europas uafhængighed af USA’s position”, skriver Politico. Under et interview, som den franske præsident gav til de politiske medier i flyet på vej hjem fra sit 3-dages besøg i Kina, udtalte han sig om situationen. Det skal tilføjes, at Beijing nogle timer før havde indledt nogle storstilede militærøvelser rundt om Taïwan. ” Macron mener, at Europa nu burde reducere sin afhængighed af USA og undgå at blive trukket ind i en eventuel konfrontation med Kina om problemet Taïwan”, jf. Politico.
USA’s svar lod ikke vente på sig
USA’s svar på den replik lod ikke vente på sig. Observateur Continental påpegede allerede i februar, at USA “ville forlade Europa og Ukraine for at koncentrere sig om Taïwan”. Så Macrons erklæring stemmer stort set overens med en amerikansk analytikers henvisning til, at “flere og flere politikere og medlemmer af den udenrigspolitiske elite i Washington nu sætter spørgsmålstegn ved deres ekstremt politiske engagement i krigen i Ukraine”.
Nu vil Macron tilsyneladende overtage USA’s plads. Allerede i 2019 havde Macron ladet en sætning falde om, at “det, vi i øjeblikket oplever, er NATO’s hjernedød”, jf. The Economist. Intet under, at den bemærkning pirrede analytikernes opmærksomhed.
Observateur Continental så dette som en “besked til Berlin og til NATO’s politik og ikke som et ønske om at ændre den militære kurs”. Siden har NATO omgrupperet sine styrker omkring konflikten i Ukraine. I lyset af konflikten i Ukraine og Macrons stærke involvering i den militære og økonomiske støtte til Ukraine, og NATO’s involvering, må man konstatere, at sidstnævnte har gjort det muligt at styrke sit engagement hos europæerne.
Macrons nye udspil om Europas rolle og spændingerne mellem Kina og Taïwan passer perfekt med USAS ønske om at opgive sit militære og økonomiske engagement i Ukraine. Observateur Continental citerede allerede i februar, at “en rapport i Washington Journal havde afsløret, at i en konflikt med Taïwan ville al ammunition med høj præcision være opbrugt på mindre end en uge, mens de samme våben, som Asien [Taïwan] ville have mere brug for, for tiden bliver leveret til ukrainerne. USA’s sikkerhedskompleks har således fundet ud af hen ad vejen, at de ikke vil have tilstrækkelig ammunition til at kunne forsvare Taïwan fuldt ud i et nødstilfælde”.
Den franske erklæring gør det muligt for USA at bekende kulør åbent, idet de officielt erklærer, at de nu overlader spørgsmålet om konflikten i Ukraine til EU samt udgifterne til våben.
Så nu forlader USA scenen
Så nu forlader USA scenen og næste akt kan begynde. EU [NATO eller europæerne?] skal styre den ukrainske konflikt på egen hånd.
USA’s republikanske senator Marco Rubio har på en video på Twitter kommenteret Macrons uvilje mod at lade EU inddrage i konflikten i Taïwan, og han udtalte: “Det kunne være rart at vide, om Macron taler på Europas vegne efter sine 6 timers møde i Kina.
Macron har sagt til journalisterne, at Europa burde lægge en distance til USA og ikke befatte sig med støtte til USA i forholdet Kina-Taïwan”. Marco Rubio mener, at USA burde fastslå, i hvis navn Macron er kommet med en sådan erklæring, så de ved, om han har udtalt sig alene på Frankrigs vegne eller på vegne af hele EU?
“Når vi taler om at blande os i andres konflikter, som ikke er vores konflikter, må vi spørge Europa om han taler på Europas vegne”, fortsætter Marco Rubio, for han mener, at “vi [USA] på nuværende tidspunkt er temmelig stærkt impliceret i spørgsmålet om Ukraine, og vi poster store summer af skatteydernes penge i det europæiske problem”.
Ifølge den republikanske senator ville det være i det internationale samfunds interesse at stille op for sine allieredes allierede: “Men hvis EU’s stilling er ikke at vælge lejr mellem USA og Kina ifm. Taïwan, burde Washington måske heller ikke tage parti”.
Senatoren foreslog, at USA i så fald skulle fokusere på Taïwan og den kinesiske trussel og lade Europa rode alene med Ukraine. Han tilføjede, at EU og Frankrig har været dybt afhængige af USA til deres eget forsvar i løbet af de seneste år. Og han gjorde opmærksom på, at da Frankrig besluttede at sende tropper til Nordafrika for at kæmpe mod terrorismen, kunne de ikke gøre det alene. Hvis hele EU deler Macrons holdning mht. konflikter og forsvar, så vil USA kunne spare ikke så lidt på finanserne, opsummerede Marco Rubio.
”Macron ser ud til at have tab hovedet”
Kan det tænkes, at Emmanuel Macron vil være fortaler for USA’s demokraters og hermed Bidens politik [nu hvor USA trækker sig]? Hvorom alt er så stiller politiske ledere i USA og Tyskland spørgsmål ved Macrons holdning. “Macron ser ud til at have tabt hovedet”, siger de. Mens USA har støttet Ukraine og forsvaret Europa, opfordrer Macron til en grænsedragning til USA og et forsøg på en tilnærmelse til Kina. “Med en så naiv og farlig retorik svækker han Europa” siger de.
Ovenstående blev ifølge forfatteren af artiklen tweetet af Norbert Röttgen, CDU-parlamentsmedlem i Forbundsdagen, Tyskland.
***
Kommentar
Ja det er bestemt et spørgsmål om, hvordan man ser det. Man kunne også vende den argumentation på hovedet og sige, at konflikten i Ukraine var geopolitik i stor stil og en armlægning mellem USA og Rusland støttet af deres tætte samarbejde med Kina og det nye Østen, der tager form i disse år.
Ukraine ligger ikke i Europa, Ukraine er ikke medlem af Nato, og konflikten kan aldrig blive Europas sag. Desuden truer Rusland ikke Europa, men har siden slutningen af den kolde krig søgt et samarbejde med Vesten. Det ved vi, som har levet i de år. Så hvorfor skulle europæerne dog bidrage med mennesketab og penge i denne konflikt. Se dog på resultatet – også for Europa! Tyske politikere burde være de første til at være bekymrede for bruddet med Rusland.
Og så kan det anbefales at sætte sig ind i det, som gik forud for denne krig inklusive Ukraines historie og de konsekvenser, en afkobling af Europa til den nye verden i Øst vil komme til at betyde.
Så hvem ved. Måske har der i Macrons forvirrede hjerne været et øjebliks klarsyn eller en forståelse af, at han står så uendelig langt fra den franske befolkning i sine dispositioner. Ingen har spurgt europæerne en eneste gang i denne sag.
***
source: Observateur Continental