Vandbesparende vandhaner vinder ind i danskernes køkkenarmatur

mixer
Del artiklen her:

Det er i dag nødvendigt at tænke på ens vandforbrug pga. de begrænsede ressourcer. En af de måder, det kan gøres, er at udskifte sit køkkenarmatur til en sparevandhane. Vandbesparende vandhaner begrænser ens forbrug betragteligt ofte helt op til 50 procent og med en pris mellem 12 og 70 kr. pr kubikmeter vand alt afhængig af kommune kan det på et år løbe op i mange penge.

Hvad er vandbesparende vandhaner?

Vandbesparende vandhaner er designet, så der ledes mindre vand igennem dem end traditionelle armaturer. Vandsparefunktionen kan være indbygget ind i blandingsbatteriet, eller den kan monteres på din nuværende vandhane eller blandingsbatteri. 

Der findes som nævnt flere forskellige slags vandbesparende armatur.

  • Sparevandhaner: Mængden af vand nedsættes ved, at der sidder en vandbegrænser i køkkenarmaturet. Derved føles det, som at der kommer mere vand ud, end der reelt gør.
  • Berøringsfri vandhaner: Den berøringsfri vandhane styres af en sensor, der enten stopper vandet, når der ikke er noget under eller efter et bestemt tidsrum. Det er nødvendigt at armaturet er tilsluttet strøm. Ud over at være vand og energibesparende er de berøringsfrie armaturer meget hygiejniske. Den berøringsfrie vandhane kommer typisk med 2 haner. En med koldt vand og en med varmt, der er indstillet til en bestemt temperatur.
  • Vandhaner med perlator: En perlator har et filter, der gør, at vandet blandes med luft og nedsætter, derved forbruget med 30-50 procent. Luften i vandstrålen gør, at den føles større, end den reelt er.

Hvad er fordelene ved en vandbesparende vandhane?

Den oplagte fordel er selvfølgelig, at der spares på vandet, og du derved både sparer penge og passer på jordens ressourcer.

Et vandbesparende køkkenarmatur vil nedsætte et forbrug med op til 50 %, svarende til 5-7 liter i minuttet.

Det er ofte nemt selv at montere vandsparer på eksisterende vandhaner, men kan også købes med en i.

Ud over at du sparer vand, bliver dit vand også blødere på grund af, at vandet bliver fyldt med luft.

Hvad er ulemperne ved en vandbesparende vandhane?

Det er vigtigt at være opmærksom på, at sparevandhaner ikke har samme vandtryk som et traditionelt køkkenarmatur.

Det betyder, at afløbet og rør kan stoppe til hurtigere end normalt, og det er nødvendigt at kontrollere dem løbende.

Da hele ideen med en sparevandhane er at spare på vandet, vil det også tage længere tid at fylde en gryde med vand. Den kræver altså lidt mere tid og tålmodighed end et traditionelt armatur.

Vand, der blandes med luft, har en øget risiko for legionellabakterien, og den lever i lunken vand. Den overføres til mennesker via luftvejene og kan eks. medføre lungebetændelse.

Det kan dog undgås ved at temperaturen i varmtvandsbeholderen har en temperatur på over 55 grader.

Et vandbesparende armatur vil typisk koste mere end et gammeldags, men vil hurtigt have tjent sig selv hjem ved den mængde vand, du også sparer.

Det er ikke sværere at montere et køkkenarmatur, der er vandsparende, end et traditionelt, og de berøringsfrie har et batteri der typisk holder 2 år, før de skal skiftes. 

Del artiklen her: