“NYHED” OM VIKINGETØJ MED ISLAMISK ALLAH-MØNSTER VAR FAKE NEWS

(Foto: Det vikinge-mønster, som svenske forskere og danske medier fejlagtigt påstod betød "Allah")
Del artiklen her:

Svenske forskere havde lidt for travlt med at knytte deres forfædre til mellemøstlig religion. Den falske nyhed blev hovedkuls kolporteret af en lang række danske medier.

Flere danske medier var hurtige til at videregive svenske forskeres påstand om islamiske inskriptioner på vikingetøj. Påstanden er senere blevet tilbagevist af ekspert i mellemøstlig historie.

De svenske forskere påstod at have fundet vikingetøj fra omkring år tusind med skrifttypen firkantet kufi, og at hvis man spejlvendte mønstrene fundet på vikingetøjet, så stod der “Allah” og “Ali”. Problemet er bare, at skrifttypen firkantet kufi slet ikke var opfundet da vikingerne levede omkring år 1000.

Det fortæller Stephennie Mulder, ekspert i Middelalderlig Islam fra Austin Universitet i Texas. Firkantet kufi blev først opfundet i år 1500.

“Nyheden” var altså fake news, men de danske medier mangler stadig at dementere.

Ulla Mannering, seniorforsker og tekstilarkæolog på Nationalmuseet, var dog til en start også ganske kritisk over for svenskernes påstand. “Vi er ude i spekulationer, når det skal spejlvendes, før man kan forstå det,” siger Ulla Mannering ifølge Jyllands-Posten.

(Det mønster, som svenske forskere – måske i et forsøg på at skabe en historisk linje mellem landets fortid og fremtid? – påstod var islamiske)
(Eksempel på “firkantet kufic”)

Del artiklen her: