Af Lars Hedegaard.
Ikke bare venstrefløjen, men nu også EU, er blevet nervøs ved udsigten til, at ytringsfriheden indfinder sig på Twitter. I går bekendtgjorde EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, at Elon Musk ”hurtigt må tilpasse sig” EU’s regler for online platforme eller risikere bøder. “Ethvert selskab, der opererer i Europa, må overholde vore regler. … Det ved Hr. Musk udmærket.” Musk må derfor skynde sig at rette ind efter EU’s nye lov om digitale tjenester, siger Breton.
Interessant nok har EU vist ikke tidligere truet Twitter, men det var jo også, da platformen fjernede det meste af, hvad der kunne genere fortællingen om storebrors hjertegribende omsorg for alles ve og vel.
Den nye lov, som ingen i Danmark har hørt om, træder i kraft næste år, betyder, at virksomheder, der ikke danser efter EU’s pibe, bliver frataget 6 pct. af deres indtjening, og hvis det ikke hjælper, kan de få forbud mod at operere i Europa.
Forkerte meninger om Ukraine og covid
Ifølge britiske presseforlydender vil EU blandt andet slå ned på forkerte meninger om Ukraine og covid.
Elon Musk stillede for nyligt spørgsmålet: ”Må en, du ikke kan lide, have lov til at sige noget, som du ikke kan lide? Hvis det er tilfældet, har vi ytringsfrihed. Det er forbandet irriterende, men det er et tegn på en sund og fungerende ytringsfriheds-situation.”
Det kommer han ikke langt med i EU, for der har vi kommissær Margrethe Vestager, som i en pressemeddelelse den 23.4. beskriver den nye lov som en hjælp til at skabe “et sikkert og ansvarligt online-miljø. Platforme skal være gennemsigtige, hvad angår deres beslutninger om regulering af indholdet, forhindre farlig disinformation i at blive udspredt og forhindre farlige [unsafe] produkter i at blive tilbudt på markedet. Med dagens aftale sikrer vi, at platforme bliver holdt ansvarlige for de risici, som deres tjenester kan udgøre for samfundet og borgerne.”
Det er altså af hensyn borgerne, at EU truer Elon Musk.
Den nye lov om digitale tjenester bygger på en betænkning fra 2020 om bl.a. ”hadpropaganda” og ”desinformation”, der er refereret af Associated Press. Betænkningen advarer om, at de alternative og sociale medier udgør en trussel mod borgernes grundlæggende rettigheder.
I samme forbindelse fordømmer Europaparlamentet ”konspirationsteorier”, der har til formål at miskreditere EU og EU’s virksomhed, herunder kritik af EU-landenes coronarestriktioner. Sådanne teorier kan nemlig føre til højreekstremisme og racisme, mener Parlamentet.
Forståeligt nok har Europaparlamentet intet imod venstreekstremisme, som er dets egen bærende ideologi.