Spørgsmålet er, hvem Polen ser som den største fjende: Rusland eller EU?
USAs præsident Donald Trump og Polens ligeså nationalkonservative præsident Andrzej Duda har netop mødtes for at drøfte militært samarbejde. I forbindelse med mødet er de to parter blevet enige om at se nærmere på planer om at bygge en enorm amerikansk militærbase i Polen. Ifølge polakkerne vil basen få navnet “Fort Trump”, muligvis som en tak for Donald Trumps støtte til Polen imod det magthaveriske EU.
“Under pressekonferencen havde Trump svært ved at skjule sin tilfredshed. ‘Vi ser seriøst på forslaget,’ lød det fra præsident Trump, der også benyttede lejligheden til at gentage budskabet om, at europæerne betaler for lidt for deres forsvar: ‘Særdeles rige lande i Europa udnytter bare USA, når de lader os betale for deres forsvar,'” skriver Berlingske.
Spørgsmålet er så, om Polen ser øget amerikansk tilstedeværelse i landet som et forsvar imod Rusland – eller imod EU? Historisk er der selvfølgelig en trussel fra Rusland. Men EU er i disse år i gang med at opbygge sin egen EU-hær. Sammenholdt med det faktum, at styret i Bruxelles virker stålsat på at få østeuropæiske udbryderlande til at makke ret, kan man ikke fortænke polakkerne i at se en trussel fra EU.
Polen er medlem af den såkaldte Visegrad-gruppe sammen med Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet. Ungarns premierminister Viktor Orban har netop i en tale i EU-parlamentet sendt, hvad der kan tolkes som en militær advarsel til EU. “Ungarn vil fortsat forsvare sine grænser, stoppe illegal indvandring og forsvare vores rettigheder – også imod jer, hvis nødvendigt!”
Den ungarske trussel imod EU og Polens frieri til Trumps mægtige militær sker samtidigt med, at EU arbejder på at iværksætte en Artikel 7-sanktion imod de to østeuropæiske lande, fordi de af kulturelle og sikkerhedsmæssige årsager nægter at tage imod muslimer.
To dage før det store G20-topmøde i 2017 talte Trump i Polen og støttede landets holdning til indvandring og grænsekontrol – til stor irritation for EU. Også Israels premierminister Benjamin Netanyahu har deltaget i møder i Østeuropa med Visegrad-gruppen og udtrykt sin støtte til østeuropæernes udlændingepolitik.
Polen og Ungarn har altså gode udsigter til militært og økonomisk stærke samarbejdspartnere udenfor den europæiske union, såfremt de skulle forlade – eller blive smidt ud af – den europæiske union. Netop dette faktum kan betyde, at det bliver meget svært at presse Visegrad-landene til at følge dekreterne fra Bruxelles: Friheden og de mange spændende muligheder, som et liv udenfor EU tilbyder, kan betyde, at østeuropæerne ikke vil opleve det som en straf at blive smidt ud af unionen.
Video: Polens præsident i det Hvide Hus om det planlagte militære samarbejde med USA:
Video: Ungarns premierminister Viktor Orban advarer EU om ungarernes parathed til at forsvare sit demokrati sin frihed med alle midler:
Video: EU-formand Jean-Claude Juncker er ragende beruset og klapper og klasker europæiske ledere i sin fuldskab:
Læs også: