THE GLOBAL GENDER GAP REPORT

Gender
Del artiklen her:

Af Kåre Fog, biolog og forfatter. Han er indehaver af bloggen kønsdebat.dk.


Den selvstændige organisation World Economic Forum udgiver årligt en rapport om hvor stor forskel der er mellem de to køns situation i verdens forskellige lande. Denne rapport får meget medieomtale, også i Danmark, og kommenteres f.eks. på minister-niveau. Men forfatternes sans for at behandle tal er så dårlig, at der fremkommer mange absurde resultater. Det påvirker rapporten i en sådan grad, at den reelt er et ubrugeligt makværk.
I den seneste rapport får Danmark en plads på ranglisten som nr. 1 når det gælder uddannelse, men nr. 41 når det gælder kvinders deltagelse i samfundsøkonomien, nr. 101 når det gælder levealder og sundhed, og nr. 17 når det gælder kvinders deltagelse i politik. Samlet set bliver Danmark nr. 14 på verdensranglisten, overhalet af tredjeverdenslande som Nicaragua, Costa Rica, Rwanda og Namibia. Et absurd resultat.
Den vigtigste grund til det absurde resultat er, at det eneste der tæller, er om kvinder når op på siden af mænd. Et land med lavere levealder rangerer højere end Danmark, hvis levealderen for mænd og kvinder ikke er så forskellig. Men på de fleste andre punkter tæller det ikke, hvis kvinder klarer sig bedre end mænd. Danmarks høje karakter m.h.t. uddannelse afspejler f.eks., at kvinder klarer sig meget bedre end mænd i uddannelsessystemet. Der måles altså ikke ligestilling, men kun hvor godt kvinder klarer sig i forhold til mænd.
Man kan undre sig over, at Norge kun kommer på en 22. plads med hensyn til ligeløn. Ifølge rapporten er Norge kun 74,5 % ligestillet når det drejer sig om ligeløn. Nordmænd har spurgt forfatterne, hvad det er baseret på. Det viser sig at være en spørgeskemaundersøgelse blandt 31 norske erhvervsledere, der skulle svare på, om de gav mænd og kvinder samme løn i deres virksomhed. Med så lemfældig håndtering af data er rapporten virkelig et værdiløst makværk.

Nu har Gijsbert Stoet fra England og David C. Geary fra USA udarbejdet en korrektion. I den korrigerede version inddrages en lang række parametre som maskulister lægger vægt på. Desuden tages der hensyn til de situationer, hvor kvinder er bedre stillet end mænd, f.eks. hvis kvinder i højere tal end mænd tager en videregående uddannelse (sådan som det bl.a. er tilfældet i Danmark). Dette er en mere alsidig og utendentiøs opgørelse, og her viser det sig, at ud af alle verdens lande er der 91, hvor mænd har det dårligere end kvinder.  Disse 91 lande er især i de vestlige demokratier, og omfatter også Danmark.
Den samlede balance mellem kønnene er altså, at i lidt over halvdelen af verdens lande har kvinder det bedre end mænd.


http://www3.weforum.org/docs/WEF_GGGR_2020.pdf
https://www.mm.dk/tjekdet/artikel/danmark-ryger-ned-ad-ligestillingsliste-men-listen-bygger-paa-absurde-resultater
https://www.nrk.no/dokumentar/xl/fem-myter-om-likestilling-1.14542055

https://themalefactor.com/2019/02/17/91-countries-world-where-men-disadvantage

Del artiklen her: