QATAR-GATE ELLER NYE ENERGIPROBLEMER FOR EU

QatarGate
Del artiklen her:

Af Mikhail Gamandiy-Egorov. 

Korruptionsskandalen har rystet Bruxelles med den formodede involvering af Qatar, som nu udgør en yderligere udfordring, hvad angår energi til EU på et tidspunkt, hvor Europa stadigvæk ikke har noget pålideligt alternativ til den russiske gas. Og mens Washington klarer sig fint med Europas økonomiske og industrielle problemer, synker de europæiske ledere længere ned i problemer.

“Qatar-gate: Doha truer nu med at lukke for gassen til Europa, som stadigvæk er afhængig”. Dette er overskriften i det franske magasin Marianne. Det præciseres, at Qatar ikke først ville se afslutningen på VM-kampen, før de sendte en alvorlig meddelelse til de europæiske lande for det tilfælde, at EU ville bruge sanktioner efter afsløringen af Qatar-gate, og de truede med alvorlige konsekvenser for den globale energisikkerhed.

Man skal huske, at Qatar-emiratet i vid udstrækning har været kurtiseret af europæiske politikere i de seneste mange måneder med henblik på at reducere EU’s afhængighed af russisk gas, men uden stor succes indtil videre. Som Observateur Continental tidligere har bemærket, har Doha længe specialiseret sig i det asiatiske marked og ville endda kunne øge sine leverancer til de europæiske kunder. I så fald ville det blive på basis af langtidskontrakter, en mulighed som stærkt mishager bureaukraterne i Bruxelles.

Doha i en stærk position
Dog skal det bemærkes, at lederne i Qatar klart har tilkendegivet, at de ikke vil være i stand til helt at erstatte den russiske gas på det europæiske marked i den nærmeste fremtid. Alt dette bringer unægteligt Doha i en stærk position.

Så meget desto mindre – ud over korruptionsskandalen i Bruxelles – vil Qatar være i stand til at glemme diverse fjendtlige kampagner i Vesten mod landet især før og i løbet af den vigtigste internationale fodboldkonkurrence. Opfordring til boykot og flere vestlige landes aggressive forsøg på at fremme LGBT-propagandaen. Kort sagt så bliver den traditionelle arrogance hos de vestlige regimer helt sikkert ikke glemt hos qatarerne og deres politikere. 

Alt dette sker, mens russiske olie- og gasleverancer på trods af Vestens sanktioner fortsætter med at stige på de store asiatiske markeder såsom Kina og Indien såvel som andre ikke vestlige markeder. Og dette sker samtidig med risikoen for en afindustrialisering i EU-området, som diskuteres mere og mere åbent også blandt europæerne selv. En proces som i øvrigt synes at gå sin gang allerede, hvor et af resultaterne er delokalisering af de europæiske industrier til USA til den helt store lykke for Washington og den ubestridte chef for den atlantiske akse, der længes nostalgisk efter unipolaritet, men til stor ulykke for industrierne med basis i Europa, som er ude af stand til at konkurrere uden russisk energi. En helt åbenlys kendsgerning i dag. 

Men for at vende tilbage til Qatar og dets advarsler til de europæiske politikere om det valg, EU længe selv har søgt. På grund af arrogance og utaknemmelighed i mange år, og ikke kun i nogle få måneder, har resultatet været forudsigeligt og forventet. Dette måske ikke for bureaukraterne i Bruxelles, der ofte ikke ejer den intellektuelle og nødvendige analytiske kapacitet, men unægteligt for alle andre tænkende mennesker.  

Så i den forbindelse har det lille qatarske emirat nu alle midlerne til at kunne sætte den politiske dværg, EU, på plads, som måske snart ikke kun er en geopolitisk dværg, men også i stigende grad en økonomisk dværg. For når man praktisk talt ikke har forståelsen af strategiske ressourcer, må man som minimum have en portion sund fornuft til at vide, hvordan man holder lav profil og sluger sin arrogance.

source: Observateur Continental

Kilde: Le Qatargate ou les nouvelles difficultés énergétiques pour l’UE (reseauinternational.net)

Del artiklen her: