Let byrden med mekanisk arbejdskraft

Robot
Del artiklen her:

Har du overvejet at lade teknologien komme med i din virksomhed? Med kollaborative robotter er der efterhånden ingen grænser for hvordan du kan optimere og effektivisere din produktion.

Mange virksomheder er bange for at invitere robotterne indenfor, idet mange med det samme tænker på fyringer.

Det behøver dog ikke være tilfældet. Ofte er der meget specialiseret arbejdskraft i en produktionslinje, og medarbejderne har stor værdi for virksomheden. Dog kan der være arbejdsopgaver der er direkte skadelige for medarbejderne, eller som udgør en sikkerhedsrisiko. Her vil det give god mening at bruge lidt hjælp fra robotterne.

Det er dog ikke altid lige nemt at skulle omstille en produktion, så den nu også kan indeholde hjælp fra robotter og andre maskiner. En enkel løsning kan være såkaldte cobots, der er lavet til at kunne arbejde ved siden af mennesker i produktionslinjen.

Hvordan implementerer jeg cobots i min produktion?

Robot

Mange tror at robotter er en erstatning for mennesker. Men det er vigtigt at lave et arbejdsmiljø der kan rumme både mennesker og robotter. Så slipper du for at begå dyre fejl, og kan i stedet få din virksomhed til at vokse hurtigere.

Se på de ting du i dag producerer, eller de processer du har i dit firma. Det kan være at én af dine medarbejdere bruger lang tid på at lægge ting på hylderne. Dette medfører tunge løft, gentagne arbejdsopgaver, og er i mange tilfælde spild af tid. Lad robotten gøre det. Eller hvad med de medarbejdere der skal gøre rent på deres arbejdsplads efter en lang dag? Er de motiverede, eller vil det give bedre mening at lade robotter varetage denne del også? Der er masser af eksempler på steder hvor robotter hjælper til, uden at gå i vejen.

Hvad skal jeg budgettere i min produktion?

Robot

Prisen for at implementere kollaborative robotter i en produktion er meget forskellig. Det afhænger naturligvis af hvor mange robotter du skal bruge, men også hvad de skal kunne. Er det en enkelt handling der skal udføres, er robotten typisk billigere. Det kan være der skal løftes en bakke fra et bord til et andet, eller bores huller i et fast mønster. Disse vil givetvis være billigere, end de maskiner der er i stand til at kunne gøre begge dele. Der kan også være forskel på de sensorer der skal være i robotten. 

Man kan dog sige, at det vigtigste ikke nødvendigvis er prisen. Det vigtigste er at du får den rigtige robot. Hvis du går efter en ”billigere” model for at spare penge, kan det være den ikke giver dig de resultater du ønskede. Får du derimod den perfekte løsning til din produktion, vil du i løbet af ganske kort tid kunne se en økonomisk mening med din investering. Du skal være forberedt på at det kan komme til at tage år, før din investering er betalt tilbage, så sørg for at være forberedt på at tænke langsigtet.

Det er heller ikke kun effektiviteten og produktiviteten du kan måle en økonomisk gevinst på. Du vil typisk kunne se et fald i sygedage, hvilket vil spare en del på lønningerne på samme tid. Dertil kommer, at robotter kan arbejde udenfor normal arbejdstid – så hvis du indretter korrekt, kan du få udvidet dit maksimale output.

Del artiklen her: