LATINAMERIKA: USA STÅR OVER FOR VANSKELIGHEDER

Latinamerika
Del artiklen her:

[NewSpeek har fået en dansk oversættelse tilsendt af en følger. Den franske kilde står efter teksten, der først er blevet bragt d. 21. maj]. 

Af Mikhail Gamandiy-Egorov.

Trods opretholdelsen af Washingtons baghave-politik bliver USA’s indflydelse på de latinamerikanske lande regionalt som internationalt kun mindre og mindre.  

Det ser tilsyneladende ikke rosenrødt ud for Washington i øjeblikket med hensyn til Latinamerika. New York Times bekræfter i øvrigt, at det næste topmøde med Latinamerika, som skal afholdes i Los Angeles i næste måned, vil blive alvorligt påvirket af flere latinamerikanske lederes boykot.  

Blandt flere store navne, som vil blive væk, figurerer den mexicanske præsident Andres Manuel Lopez Obrador, og den brasilianske præsident Jair Bolsonaro. Den mexicanske leder havde faktisk meddelt, at han ikke ville deltage i det næste topmøde mellem Latinamerika og USA, hvis lande som Cuba, Nicaragua eller Venezuela blev ekskluderet.

Den mexicanske præsident gik endda så vidt, at han i en samtale med presseagenturet Prensa Latina bekræftede, at USA’s aktioner mod Cuba var uforståelige. Det skal bemærkes, at Mexico foruden at være en af USA’s nærmeste naboer også i øjeblikket er den 13. største økonomiske magt i verden målt i BNP ved købekrafts-paritet. Med udsigten til at komme med i top-10, hvorimod vestlige lande som Frankrig og UK sandsynligvis ville forlade denne top-10 på kort eller mellemlang sigt.

Og Brasilien – største latinamerikanske land og for øjeblikket den 9. største økonomiske magt i verden målt i BNP ved købekrafts-paritet – hvis præsident Bolsonaro i lang tid er blevet betragtet som sympatisør af Washington, så er hans relationer til Joe Biden i dag langt fra at være i god stand. Det gælder også spørgsmålet om Brasiliens modvilje mod at deltage i Vestens sanktioner mod Rusland. 

Latinamerika fjernes mere og mere åbenlyst fra Washington
Men ud over aspektet, der udelukkende vedrører omtalte topmøde, så synes pro-multipolære proces generelt at fjerne Latinamerika mere og mere åbenlyst fra Washington, som Observateur Continental havde forudset. 

Hvis den bolivarianske suverænistiske, progressive akse i virkeligheden ikke kun er i live i Cuba, Nicaragua, Venezuela og Bolivia, vil det progressive venstre fortsætte med at tiltrække andre lande.  

Valget af Pedro Castillo i Peru havde allerede gjort indtryk, i Colombia, som er en af Washingtons vigtigste allierede i Latinamerika, er der mere og mere tvivl om de strategiske valg i fremtiden, men især det brasilianske præsidentvalg i oktober bekymrer kraftigt USA. 

En retur til magten så hurtigt som muligt af Luiz Inacio Lula da Silva vil virkelig være en stor udfordring for USA’s politik i hele Latinamerika. Lad os huske at med henset til, at Lula aldrig har haft et hjerteligt forhold til Washington og for nyligt havde erklæret USA’s og EU’s ansvar for krisen i Ukraine, uden at glemme at han er overbevist partisan i blokken BRICS, som Brasilien deltager i med Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

Vigtigt at bemærke: Lula er i øjeblikket en favorit ved det brasilianske valg. Hans eventuelle valg som Brasiliens leder vil give nye problemer for Washington, som ved, at han deler et stærkt og gammelt venskab med alle de progressive latinamerikanske ledere, som er kraftigt imod USA i samme anledning. Og hvis Latinamerikas magtfulde ledere indtager en fast holdning i denne suverænistiske, progressive og beslutsomme pro-multipolære akse, er det oplagt, at Washingtons og Vestens indflydelse vil lide endnu et seriøst slag. Ja, den post-vestlige multipolære virklighed forpligter.

***

source : Observateur Continental

https://reseauinternational.net/amerique-latine-les-etats-unis-face-aux-difficultes/

Del artiklen her: