LANGT DE FLESTE OPFINDERE ER MÆND

light-bulbs
Del artiklen her:

Af Kåre Fog.

Langt de fleste opfindelser er gjort af mænd. Det gælder også inden for de felter, hvor opfindelserne især har gavnet kvinderne: Hårtørreren, vaskemaskinen, tørretumbleren, elkomfuret, mikrobølgeovnen, køleskabet, dybfryseren, strygejernet, strygerullen, symaskinen – dvs. næsten alt hvad der ligger inden for kvinders traditionelle arbejdsfelt, og dermed næsten alt der har kunnet frigøre kvinder fra at være bundet til hjemmet. 

Det er en kvinde, der har opfundet engangsbleen
Det er en kvinde, der har opfundet engangsbleen, og kvinder har medvirket ved opfindelsen af opvaskemaskinen og p-pillen. Men ellers kniber det.

Der findes en liste over opdagelser og opfindelser, som er gjort af kvinder, eller hvor kvinder har medvirket (1). Det er en lang liste, men den er kort i betragtning af at alt andet er opfundet af mænd.

Antallet af patenter
At mænd opfinder mere end kvinder, afspejles i antallet af patenter. I Danmark har man opgjort kønnet på de personer, der optog patenter i perioden 2015-2019. Af disse personer var 8,7 % kvinder (2).

Tyskland er det mest innovative land i verden ifølge Bloomberg Innovation Index. Men netop her er der særlig få kvinder, der anmelder patenter. Ud af de mange tusind patentanmeldelser i netop Tyskland indgives kun 4,4 % af kvinder (3). 

Der er andre lande, især Kina, hvor kvinder anmelder flere patenter. Men på verdensplan udgør kvinder stadig kun lidt under 13 % af dem, der anmelder patenter (4, 5). Patenter som anmeldes af kvinder enkeltvis udgør kun 6 %. Dertil kommer kvinder som er dele af arbejdsgrupper med blandet køn. Bag 78 % af alle patenter står udelukkende mænd.

Biotek er den sektor med den største lighed mellem kønnene, når der gælder patenter. Her har 53 % af alle patentansøgninger mindst én kvinde med som ansøger. På andenpladsen kommer patenter relateret til medicinalindustrien med 52 pct.

 
(1) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_inventions_and_discoveries_by_women?


(2) https://em.dk/nyhedsarkiv/2020/marts/nye-tal-faa-kvinder-tager-skridtet-som-opfinder/

(3) Rheinische Post: Trotz Girls´ Day kaum Erfinderinnnen: Frauen melden nur 4,4 Prozent aller Patente an
https://www.presseportal.de/pm/30621/4229833


(4) https://finans.dk/erhverv/ECE11662438/blot-en-ud-af-syv-patentansoegninger-kommer-fra-kvinder/?ctxref=ext


(5) https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/846363/Gender-profiles-in-worldwide-patenting-2019.pdf

Del artiklen her: