KAMPEN MOD EU’S LUKKETHED OG TOPSTYRING

Del artiklen her:

Af Ole Nors Nielsen

I 1999 og 2004 fremlagde EU-kommissionen to havnedirektiver, der kort sagt ville udslette havnearbejde som erhverv til fordel for underbetalte søfolk. Ved et tæt samarbejde havnearbejderne imellem worldwide, fagforeninger, internationale organisationer, nationale og EU politikere lykkedes det begge gange at få direktiverne nedstemt. 

Siden da har vi oplevet masser af angreb på vores danske arbejdsmarkedsmodel, hvor DA og HF (LO) aftaler løn- og arbejdsforhold.

Jeg kan nævne: EU domstolen har forrang for nationale retssystemer, heri bl.a. arbejdsretten. I Danmark har vi ingen mindsteløn, alligevel har EU domstolen fastslået mindstelønninger i vores forskellige overenskomster. EU har vedtaget de såkaldte carbotagekørsler, som groft sagt betyder, at udenlandske chauffører lever under slavelignende tilstande. Sidste eksempel: vognmand Kurt Beiers udnyttelse af filippinske chauffører. Sådan noget svineri kan kun opstå, fordi EU lovgivning ikke har strafferammer. Det er op til de nationale stater. Fagbevægelsen kæmper for en social protokol, som vil give faste rammer på arbejdsmarkedet og bl.a. respekterer de nationale love og overenskomster på arbejdsmarkedet. EU har vedtaget en socialsøjle, som kun er hensigtserklæringer, altså helt ubrugelig. EU har skabt mange nye jobs, siden krisen, men det er minijobs og 0 timers kontrakter. Se bare Tyskland. Her er der 8 – 10 millioner der må have flere jobs for bare at klare de basale udgifter. Det findes kun et ord for det, SOCIAL DUMPING.

For at understrege hvor store problemerne er, har mit fagforbund 3F ansat to lobbyister i Bruxelles for at påvirke den asociale arbejdsmarkedspolitik.

Vi skal have magten tilbage og det skal bl.a. ske ved massive oplysninger om EU´s topstyring og lukkethed. Så den dag vi, får chancen for at stemme nej til EU, vil det ske på et oplyst grundlag.

******************************************************************* 

Ole Nors Nielsen, Aalborg, er 60 år og har arbejdet i SID/3F i 22 år, før havnearbejder i 17 år, faglig spidskandidat og nummer 3 på liste N til EP-valget den 26.05.19. Ole Nors har beskæftiget sig med EU-politik i almindelighed og arbejds- og socialpolitik i særdeleshed i mere end 20 år.

*******************************************************************

(Artiklen har tidligere været trykt i bladet Nødvendigt Forum nr. 91, maj 2019).   

Del artiklen her: