KÅRE BLUITGENS ILLUSTREREDE KORAN

KåreBluitgen
Del artiklen her:

Af Lone Nørgaard.

”De skyggefulde haver” er verdens første illustrerede koran. Kåre Bluitgen står bag og har fundet en tegner i Bosch Fawstin.   

Kåre Bluitgen: DE SKYGGEFULDE HAVER. Den illustrerede koran. Indb. 386 sider. Illustreret af Bosch Fawstin. Forlaget Tøkk. Vejl. Pris 289,95 kr. Udkommet 30.9.20.

***** fem stjerner ud af seks   ___________________________________________________________________

Kåre Bluitgen (født 1959) er dansk forfatter, uddannet som folkeskolelærer og journalist, og med et hav af bøger og film bag sig inden for alle genrer (læs her).  Mest kendt er han måske for sin rolle i Muhammed-krisen – den krise som forskeren og islam-apologeten, professor Jakob Skovgaard-Petersen, i parentes bemærket bekvemt har omdøbt til ’tegningkrisen’. 

Baggrunden er velkendt. Kåre Bluitgen søgte forgæves efter en tegner til biografien ”Koranen og profeten Muhammeds liv” (2006). Den daværende kulturredaktør på Jyllands-Posten, Flemming Rose, tog derfor initiativ til – i ytringsfrihedens navn – at invitere en række illustratorer til at tegne Muhammed, som de så ham. (Satire)tegningerne blev bragt i avisen og var den indirekte baggrund for Muhammedsagen.

Kåre Bluitgen er erklæret socialist
I min optik er Kåre Bluitgen såre interessant, fordi han er erklæret venstreorienteret, ja sågar medlem af Venstresocialisterne tilbage i 1970’erne – og alligevel er han blevet en af de markante røster i islamkritikken. Normalt ikke en metier venstrefløjen ynder at dyrke.

”Til gavn for de sorte”
Så tidligt som i 2002 udgav han bogen ”Til gavn for de sorte – Om tilslørede øjne i den danske indvandrerdebat”, der dækkede over, at den danske venstrefløj gik – og går! – de reaktionæres ærinde ved at udvise den størst mulige tolerance over for de mest konservative kræfter i det islamiske miljø.

Bluitgen lagde ikke fingrene i mellem. Og i modsætning til så mange andre havde han et levet hverdagsliv med kulturmødet i rygsækken.  Kåre Bluitgen boede – og bor på Nørrebro – ikke i Gentofte eller Søllerød eller på Christiansborg.
Han er far og tidligere skolebestyrelsesformand og ved hjælp af en lang række selvoplevede historier fra dagligdagen på Nørrebro fik han rammet en pæl igennem myten om det frugtbare kulturmøde. Samt om at det bare er et spørgsmål om et par generationer, før indvandrerne bliver tilpassede det danske samfund.

Nej, siger han i bogen. Det danske samfund har accepteret, at der opdrages nye generationer af tabere i bl.a. koranskoler. For her hersker normer, der svarer til vores 1600-tal. Og så er vi endda endnu ikke for alvor gået i clinch med det, der er værre: Nemlig omskæring og tvangsægteskaber. Derfor siger han, skal retten til en etnisk kultur vendes til retten til at frigøre sig fra sin etniske kultur, og religionsfrihed er ikke mindst retten til frihed for religion.

Man må sige, at manden ramte plet.

”Koranen gendigtet”
I 2009 udgav han en gendigtet koran og en kommenteret koranoversættelse på dansk. Bogen er forsynet med et grundigt forord om Koranens tilblivelse, en redegørelse for Koranens kronologi, en tidslinje over Muhammeds liv, og en kommenteret litteraturliste.
I modsætning til så mange andre har Bluitgen gjort sit benarbejde med at sætte sig ind i islam.

”De skyggefulde haver”
Nu er Kåre Bluitgen så aktuel igen med en bog, der kaster lys over Koranen og dermed islam. Han får lov til selv at få ordet i en præsentation:    

De skyggefulde haver er verdens første illustrerede koran. Den henvender sig fortrinsvis til børn og unge, men også voksne, der vil kende budskabet i islams hellige bog, Koranen, kan her få en grundlæggende indsigt i en af verdenslitteraturens vigtigste bøger. De vidunderlige historier, som muslimer i over tusinde år har fortalt i sammenhæng med Koranen, er i De skyggefulde haver føjet ind i teksten, så den bliver mere spændende og lettere at forstå. For enhver, der interesserer sig for eller ønsker at forstå kernen i den næststørste religion i Danmark, er De skyggefulde haver et godt sted at begynde.”

Svært at springe med på Kåre Bluitgens begejstring for Koranen
Som islamkritiker er det svært for mig, for ikke at sige umuligt, at springe med på Kåre Bluitgens begejstring for Koranen:

”God læselyst. Og husk, at det godt kan tage lang tid at komme igennem hele Koranen. Til gengæld kan man vende tilbage til den resten af sit liv.” (s. (8)

Koranen rummer i min optik alt for meget had & helvede, og mange vers legitimerer islams blodfyldte 1400-årige historie. 
   En bog skal imidlertid vurderes på dens indhold og ærinde i forhold til modtagergruppen, og her står det klokkeklart, at ”De skyggefulde haver” lever op til sit formål: At gøre Koranen langt mere tilgængelig, bl.a. ved at kapitlerne kommer i kronologisk rækkefølge, at sproget er et dansk, vi taler i dag, og at en ordliste kaster lys over vigtige navne og begreber.

Jakob Skovgaard Petersens uredelige klassifikation
Lad mig runde af med et blogindlæg af historikeren Mikael Jalving , hvori følgende står at læse:

”Jeg må ligesom alle andre tåle kritik og debat; jeg lever trods alt af det. Men jeg synes faktisk, at det er groft, at en prominent professor i islamiske studier [Jakob Skovgaard-Petersen] klassificerer Kåre Bluitgen, som fra sin bopæl midt i det multikulturelle Nørrebro har brugt en stor del af sit liv på at fordanske og udbrede kendskabet til Koranen, som antimuslim.”

Jeg kunne ikke være mere enig og den lærde professor burde skamme sig. Kåre Bluitgen har udført et storstilet arbejde med at formidle Koranen og islams andre helligskrifter. Det kan ved Gud ikke være antimuslimsk.

Dog kan jeg ikke dy mig for et lille hjertesuk: Hvordan kan en så klog og indsigtsfuld mand som Kåre Bluitgen være socialist efter kommunismens sorte bog, der dokumenterer denne totalitære ideologis barbariske forbrydelser mod befolkningerne i samtlige kommunistiske lande siden 1917? Det er intet mindre end en gåde.

Del artiklen her: