FISA-NOTATET

Del artiklen her:

Bølgerne går højt i amerikansk politik, særligt højt for tiden, omkring et fire-siders ”Top secret” notat om ulovlig aflytning af politiske modstandere, der beviser russisk indblanding i den amerikanske valgkamp. Henrik Ræder Clausen har læst notatet og kommenterer.

Kommentar af Henrik Ræder Clausen

I USA havde både efterretningstjenesten FBI og det politiske parti ”Demokraterne” travlt med at bremse offentliggørelsen af et fire siders notat fra Kongressens efterretningskomité om brug af FISA (forkortelser er forklaret nedenfor) af en af Donald Trumps medarbejdere (Carter Page, helt præcist) før og efter valget i 2016.

Demokraterne sagde endda, at det ville føre til en ”Massakre større end Watergate”, hvis indholdet blev offentligt kendt. At der ikke var nogen massakre i forbindelse med Watergate-skandalen er en anden sag: Nu, hvor notatet er kommet ud, har Demokraterne fået travlt med at fortælle, at det egentlig ikke er så vigtigt.

En sag om ulovlig overvågning

Kort fortalt handler sagen om at FBI og DoJ (Justitsministeriet) brugte en ’efterretningsrapport’ skrevet af Trump-modstanderen Christopher Steele til at få den hemmelige overvågningsdomstol FISC til at godkende aflytningen. Demokraterne betalte Steele over $160.000 (dengang godt en million kroner) for at skrive rapporten. Alene at det var betalt arbejde fra Trumps politiske modstandere, burde have fået domstolen til at afvise den som dokumentation. Men aflytningen blev ikke blot godkendt, den blev fornyet tre gange, uden ny dokumentation. Det er et brud på loven om overvågning.

Justitsministeriet og særligt FBI har en klar pligt til at være apolitiske, til ikke at bruge deres magt for eller imod borgere – særligt politikere – uden god grund. Selve FISA-loven, der blev vedtaget i 1978 for at kunne overvåge udenlandske spioner, potentielle terrorister mv, må naturligvis heller ikke misbruges til politiske formål. Derfor bør der være en høj standard for, hvornår overvågning tillades, men det er der åbenlyst ikke. Det er et problem i sig selv.

At det sker i forbindelse med en valgkamp gør sagen endnu alvorligere. Her bør efterretningstjenester og andre offentlige institutioner holde streng neutralitet, og lade tvivl komme den mistænkte til gode. Men det stik modsatte har været tilfældet her – formodentlig for at kunne finde et eller andet, der kunne bremse Trumps i valget, eller blot udnytte selve undersøgelsen til offentlig mistænkeliggørelse af Trump for at have kontakt til Rusland.

Problemer, der får Watergate til at blegne

Når Demokraterne truer med at det kan blive lige så slemt som Watergate, overser de nok at selve aflytningen i Watergate var ubetydelig, og absolut ikke var godkendt af myndighederne. I denne sag er hovedproblemerne, som beskrevet i notatet:

– FBI og Justitsministeriet samarbejder med FISC-domstolen på ulovlig vis.
– Der er et sammenbrud i de mekanismer, der skal beskytte borgere mod ulovlig overvågning.
– Det er alvorlige principielle problemer om retssikkerheden, som aldrig var væsentligt på spil i forbindelse med Watergate. FBI og Justitsministeriet vidste, at deres ’bevismateriale’ var købt og betalt af Donald Trumps politiske modstandere, og at der ikke var andre kilder til den, men skjulte denne viden for domstolen. Der var også, ifølge notatet, en stribe tilfælde af groft upassende samarbejde mellem Christopher Steele og Justitsministeriet.

Korruption på højeste sted

Altså handler sagen om politisk misbrug af love og institutioner, der egentlig er etableret for at bremse fjendtlige spioner, terrorister og lignende, og det udgør korruption i egentlig forstand. Lige nu står kampen mellem Demokraterne, der har meget på spil her – muligvis selve deres partis eksistens – og Republikanere / uafhængige, der vil have ryddet op i den politiske sump i USA.

Hvordan den sag ender, er stadig usikkert. Selvom både FBI og Justitsministeriet står direkte under Præsidenten, er det usandsynligt at Trump bare vil løse problemet ved at fyre folk. Gør han det, vil han blive sårbar for beskyldninger om politisering af FBI og Justitsministeriet. I stedet kommer der sikkert en stribe retssager, så en uafhængig instans kan tage stilling til, hvor alvorligt det er, og hvad straffen skal være.

Men en interessant ting er allerede bevist, nemlig påstanden om upassende samarbejde med Rusland i valgkampen i 2016: Steele brugte russiske kilder til sin beskidte ’efterretningsrapport’, der blev brugt mod Trump af både Clinton-kampagnen, Demokraterne, FBI, Justitsministeriet samt FISC-domstolen. At det så var Demokraterne og regeringen, der misbrugte russiske forbindelser i et forsøg på at påvirke valget, er dybt ironisk.

Et demokratisk USA er godt for alle

Den danske presse har synlige problemer med at håndtere notatet, og beskriver ikke indholdet eller de juridiske konsekvenser. Jyllands-Posten rapporterer, at Carter Page havde samarbejde med russere for fem år siden, mens Ritzau blot citerer og kommenterer et tweet fra Præsident Trump. Og indrømmet, det kan være vanskeligt at forholde sig seriøst til nuancerne i amerikansk politik.

Men set fra et dansk og europæisk perspektiv kan vi kun glæde os over oprydningen i amerikansk politik, uanset hvor ens sympati måtte ligge. Når beskyldningerne om russisk indblanding i andre landes politiske udvikling falder til jorden, kan vi se frem til afspænding, genetablering af fri handel, og ikke mindst samarbejde om at bekæmpe islamisterne verden over.

Forkortelser:
FBI: Federal Bureau of Investigation – Forbundsregeringens Efterforskningsagentur
DoJ: Department of Justice – Justitsministeriet
FISA: Foreign Intelligence Surveillance Act – Lov om aflytning om udenlandske agenter
FISC: Foreign Intelligence Surveillance Court – Domstol til at godkende aflytninger

Kilder:
USA’s Forfatning om beskyttelse af privatlivet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_Amendment_to_the_United_States_Constitution

Nunes-notatet:

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2018/02/read-the-full-text-of-the-nunes-memo/552191/

A Reckoning for the FBI (betalingsartikel)

https://www.wsj.com/articles/a-reckoning-for-the-fbi-1517617641

Misbrug af overvågning:

http://www.breitbart.com/big-government/2018/02/02/finally-released-memo-shows-widespread-abuse-of-government-spying-power-politicization-of-justice-process/

16 vigtige spørgsmål i notatet:

http://www.breitbart.com/big-government/2018/02/03/16-nunes-memo-bombshells-media-not-want-know/

Stefan Molyneux: THE MEMO HAS BEEN RELEASED

Tidligere Trump-rådgiver i fokus i kontroversielt memo: Hævdede i 2013 at være Kreml-rådgiver:

https://jyllands-posten.dk/international/usa/ECE10275320/tidligere-trumpraadgiver-i-fokus-i-kontroversielt-memo-haevdede-i-2013-at-vaere-kremlraadgiver/

Trump siger, at notat renser ham i Rusland-sag

https://politiken.dk/udland/art6325130/Trump-siger-at-notat-renser-ham-i-Rusland-sag

https://www.dr.dk/nyheder/udland/trump-fbi-notat-renser-fuldstaendig-trump

Del artiklen her: