FAINA SAVENKOVA: BREV FRA FRONTEN

Faina
Del artiklen her:

[NewSpeek har fået tilsendt denne oversættelse – som altid: Læs og døm selv]

 

Af Faina Savenkova.

Kære oldefar Vassili!

Vi er igen forenet på tærsklen til sejren. Og jeg beder dig om tilgivelse. Tilgiv mig for ikke at have handlet som jeg har gjort og glemt din bedrift og krigens helte. I vores evige diskussioner har vi tabt det væsentlige, nemlig vores historie. Men du forsvarede trods alt Moskva, frøs i Hvideruslands sumpe, befriede Prag. 

Og nu siger de, at det var forgæves. At din sejr var en besættelse, at Leningrad burde have overgivet sig, at jeg burde have ondt af nazisterne, og at sejrsparaden er en sejrsdyrkelse”. Kan jeg gøre det? Bestemt ikke!

***

Kære bedstefar Miron!

Jeg har fået fortalt, hvordan du jagtede banderisterne gennem Ukraines skove uden at tænke på søvn eller varme. Befriede og fortsætte fremad. Du så byer sat i brand af det afskum, og du så døde børn. Du slap af med dette pak uden at skåne dit liv, og nu siger deres efterkommere, at de var helte. 

Og nu forlanger de, at jeg siger: “Ære være heltene” og tager afstand fra dig, sovjetiske soldat. De siger nu, at de har vundet krigen, men igen som før angriber de børn og gamle, ødelægger byer og landsbyer og lader den brændte jord bag sig og asken fra deres støvler….Er det virkelig rigtigt, at kun 77 år er forløbet siden Sejren? Jeg beklager, at vi ikke har kunnet eliminere dem alle. 

***

Kære bedstemor Elsa! 

Jeg beklager, at den gule stjerne igen er kommet på mode, men denne gang er det russerne, der er ofre. Nu siger de, at en russer ikke var en befrier, men et undermenneske. Hvor det lyder bekendt. De sagde det samme om dig under progromerne i Lvov og Kiev. Hvem gav dem ret til at bestemme, hvem der var værdige til at kunne kaldes et menneske, og hvem der ikke var? Vi lod det ske med ligegyldighed over for vore historie.

***

Kære russiske soldat!

Tilgiv os for ikke at have været i stand til at skåne vores land fra krigen. Vi er blevet magelige og har troet, at freden ville være evig, og at friheden var sikret uden kampe. Men det har vist sig, at dette ikke var tilfældet. Fascismen er overalt omkring os. De defilerer igen på vores territorium og vifter med deres flag fra Azov. De er omkring os, De er allerede der. Og derfor er du igen med i vores rækker, som du var i det frygtelige år 1941. Du er tjetjener, bashkir, ossetisk, abkhasisk, ukrainer, buryat eller hviderusser. Du er en russisk soldat, hvem du end er. Du er kommet for at forsvare dem, der er svage og forsvarsløse. Du er kommet for at vinde, igen og igen som før i skyttegravene i Stalingrad og i dag på stepperne i Donbass.

Denne krig vil blive lige så hård som dengang. Alle vil ikke overleve før sejren, men fascismen vil blive besejret og vil aldrig mere vise sig ansigt. Jeg tror, der vil blive vold. Ukraines genrejste byer og Donbass vil fejre den 9. maj. Kiev, Donetsk, Lougansk, Odessa, Llaviansk, Kharkov, Dnipropetrovsk og de andre byer vil paradere, hvor der ligesom for mange år siden vil være bannere om sejr. Og flagene fra dette nazi Ukraine vil blive smidt ved heltenes monumenter. Og vi venter på denne sejr. 

***

Kilde

Donbass Insider

https://www.donbass-insider.com/fr/2022/04/23/faina-savenkova-lettres-du-front/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=email_this&utm_source=email

Del artiklen her: