FADERENS BETYDNING FOR DATTEREN

Father
Del artiklen her:

Af Kåre Fog, biolog og forfatter. Han er indehaver af bloggen kønsdebat.dk.


En piges forhold til sin far har væsentlig betydning for hendes senere udvikling. Det er vigtigt hvor meget faderen beskæftiger sig med sin datter, hvor meget opmærksomhed og opmuntring hun får, hvor meget han kontrollerer og disciplinerer hende, og hvor ofte han læser historier for hende. Det betyder noget om far-datter forholdet er præget af varme, autonomi, støtte, og fast struktur, eller om det er præget af afvisning, kaos og tvang. Det virker negativt hvis faderen har for lidt kontakt med sin datter, f.eks. hvis han er kold, fjern og optaget af sit arbejde. Og det virker især negativt, hvis moderen omtaler faderen negativt og bagtaler ham over for sin datter. Alt dette er især vigtigt, når pigen endnu kun er få år gammel; men virkningen viser sig typisk først efter at hun er fyldt 10 år.

Et positivt forhold til faderen disponerer pigen for at klare sig godt i skolen, især i fag som piger typisk er gode til (sprogfag), men også ofte maskulint prægede fag, så som matematik. Faderen har betydning for hendes valg af karriere. Flere undersøgelser viser, at kvinder der har opnået lederstillinger, især i erhvervslivet, har haft et usædvanligt varmt, tæt og fortroligt forhold til deres far. De har større selvtillid end andre kvinder.
Et godt forhold til faderen fremmer også ansvarlighed, moral og altruisme hos datteren.

Et godt forhold til faderen har betydning for hvordan datterens krop senere hen omsætter stress-hormonet cortisol. Et dårligt forhold til faderen giver en kvinde der som voksen ofte bliver udvikler stress og irritation.

Faderen har også betydning for udviklingen af datterens seksualitet. Piger der voksede op uden far, har typisk en pågående, unuanceret form for seksualitet, hvor de spiller op til alle hankønsvæsener. Piger med et godt forhold til deres far er derimod mere reserverede i starten og har bedre evner til at opbygge et sundt parforhold med en mand der er følelsesmæssigt intim og opfylder hendes følelsesmæssige behov.

At pigen har et godt indtryk af sin far, og af forholdet mellem moderen og faderen, har større betydning end noget som helst andet for hendes evne til at få orgasme, når hun bliver voksen. Hvis moderen omtalte hendes far negativt, og hvis hun fik et generelt indtryk af mænd som upålidelige mennesker, så skader det i voksenlivet hendes evne til at knytte sig tillidsfuldt til mænd og til at få orgasme. I det hele taget ser det ud til, at et negativt forhold til faderen senere hen giver et generelt negativt forhold til alle mænd, herunder tendens til at skabe konflikter og forlade parforhold.

Den stigende tendens til at mødre lever alene og holder faderen væk fra barnets liv, betyder altså at vi kan forvente at døtrene i næste generation bliver endnu mere fjendtligt indstillede over for mænd og får endnu sværere ved at indgå i et kærligt parforhold med mænd.

Kapitel 16, ”Faderens betydning for datterens udvikling”, i Kåre Fog (2004): ”to køn – tre sandheder”.

Linda Nielsen: How dads affect their daughters into adulthood
https://ifstudies.org/blog/how-dads-affect-their-daughters-into-adulthood

The father-daughter dance: the relationship between father-daughter relationship quality and daughters’ stress response.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22182338

Del artiklen her: