DE 13 KVAJEREGLER

MassMedia
Del artiklen her:

Af Peter Krogsten. 

Political Damage Control, eller ’De 13 Kvajeregler’ – ukendt amerikansk ophavsmand, tilrettet af Peter Krogsten.

 1. Indrøm intet, men frygt det værste. Skjul alt det, der er muligt. Måske kommer der en ny skandale der fylder medierne, så din egen glider i baggrunden.
 2. Hvis det ikke driver over, så indrøm det, der er kendt, og vig uden om det, der er ukendt – og græd.
 3. Sig du intet husker om det, og at dine noter og kommunikation i sagen desværre er blevet væk.
 4. Drejer det sig om, at du har modtaget penge eller store gaver, så levér dem tilbage. Sig du forærer pengene til en – helst velgørende – institution. Opret eventuelt en fond til formålet. Senere kan du blive formand for den, og tilbageføre pengene til dig selv eller flytte fonden i skattely.
 5. Hvis en delvis tilståelse ikke standser overskrifterne, så få en (halv)respektabel kilde til at rense dig hurtigt og fikst.
 6. Hvis ubehagelighederne fortsætter, specielt hvis det drejer sig om personlige fordele, så hiv ”Lykkens pamfilius” op af hatten. Det kan jo umuligt være din skyld, at generøse mennesker har en ubændig trang til at gøre noget for dig? Eller at reglerne er meget lemfældige? Er det forbudt at være heldig?
 7. Bliver du grebet i nepotisme eller i at favorisere vennerne, så sig, at du ville have gjort det samme for enhver anden. Ansæt en indvandrer eller socialt udsat. Du kan altid fyre dem, når det er drevet over.
 8. Når det ser allerværst ud, så sig at du under alle omstændigheder stiller op igen, i respekt for dine mange vælgere.
 9. Få en række kendte personligheder, eller endnu bedre nogle eksperter, til at fremsætte støtteerklæringer. Få en ukendt adjunkt til at så tvivl om juraen.
 10. Er du nået hertil, og det stadig ikke er drevet over, så er det på tide at finde en syndebuk. Fyr din sekretær eller spindoktor.
 11. Hvis det stadig fortsætter, så er drastiske skridt nødvendige. Udsend en erklæring om, at du forlanger en uvildig undersøgelse. Så kan du afvise enhver henvendelse med den begrundelse, at du ikke vil kommentere en igangværende undersøgelse.
 12. Virkede det ikke, så tru med at lægge sag an. Bliver du af taktiske grunde nødt til det, så træk den diskret tilbage, inden den kommer for retten. Læg helst sag an mod den journalist der fandt skandalen. Grav snavs op om journalisten.
 13. Under alle omstændigheder: Sørg for at blive fotograferet sammen med familien. Sørg for at din ægtefælle ser godt ud, at hunden ser hengivent på dig, og at din teenagedatter har bøjle på tænderne.
  Bagefter kan en god psykiater reparere på skaderne.

Del artiklen her: