ALLE, DER HAR NOGET MELLEM ØRERNE, FINDER HINANDEN OG SKABER KONTAKT VIA INTERNETTET

Jordan Peterson
(Foto: Jordan Peterson, canadisk psykolog)
Del artiklen her:

Af Karsten Pultz, musiker, forfatter og videnskabsjournalist.  

Jordan Peterson, som for NewSpeeks læsere næppe behøver yderligere introduktion, skrev den 14. august et højst opsigtsvækkende tweet. I tweetet bekendtgør Peterson, at han i øjeblikket læser dr. Stephen Meyers bog ‘Return of The God Hypothesis’. 

Han kommenterer ganske kort på bogens sværhedsgrad og tilføjer et enkelt citat fra den: https://twitter.com/jordanbpeterson/status/1426597133046763529?s=09

Tweetet er opsigtsvækkende, fordi Peterson har meget af sin psykologi funderet i evolutionsteorien som et uomtvisteligt faktum. Stephen Meyer er som stifter og leder af ‘Discovery Institute’ intelligent design-bevægelsens absolutte spydspids, og det er her, det opsigtsvækkende ligger. Intelligent design er en videnskabelig hypotese med tilhængere blandt forskere, som betvivler evolutionsteorien, og at Peterson bekendtgør, at han læser et værk af en af de stærkeste kritikere af Darwins teori, må nok siges at være overraskende – og så måske alligevel ikke. 

Alle, der har noget mellem ørerne, finder efterhånden hinanden

Det er min oplevelse, at alle, der har noget mellem ørerne, efterhånden finder hinanden og skaber kontakt via internettet, også folk, der har grundlæggende uenigheder.
Peterson og Meyer optrådte begge i Dennis Prager og Adam Carollas film ‘No Safe Spaces’ – en film, der beretter om den indflydelsesrige politiske venstrefløjs ihærdige forsøg på at eliminere ytringsfrihed for dem, der ikke deler den yderste militante venstrefløjs destruktive woke-normer.
Peterson og Meyer kender begge til undertrykkelsen og de destruktive politiske kræfter indenfor den akademiske verden. Peterson er bl.a. udskældt for sin afvisning af det tåbelige kønsidentitetshalløj, og Meyer repræsenterer en videnskabelig hypotese, som af ideologiske årsager er udelukket fra den akademiske verden.

Peterson er en mand med format
Som et tænkende menneske er Peterson åben overfor at diskutere holdninger, der modsiger hans egne, og med hans indsigt i psykologi har han kendskab til de mekanismer, der afholder folk fra at søge sandheden, fordi de ikke bryder sig om at få udfordret deres verdenssyn. At Peterson går ombord i en bog skrevet af en intellektuel på hans eget niveau er helt naturligt, men at han tweeter ud, at han nu læser en bog, som alvorligt vil udfordre hans tillid til evolutionsteorien, viser, at Peterson er en mand med format – men det vidste vi selvfølgelig godt. 

‘Return of The God Hypothesis’ er en bog, som demonstrerer, at videnskaben ikke peger på et gudløst univers som det mest sandsynlige, tværtimod. Meyer omtaler bl.a. den digitale kode i DNA og big bang som videnskabelige aspekter, der understøtter troen på en skabende gud.
Peterson har altid taget religiøsitet alvorligt, og på det seneste har vi set, at hans interesse for Jesus og den kristne tro er blevet stadigt større og mere intens. Peterson har udtrykt muligheden for, at kristendommen kunne have konkret historisk validitet, altså at den kunne være mere end en religion, hvis myter kan tjene til gode for den menneskelige psyke – et emne, som tydeligvis har haft hans interesse. 

Citatet, som Jordan Peterson bringer i sit tweet, lyder på dansk: ‘Uden funktionelle kriterier til at dirigere en søgning gennem det enorme felt af mulige sekvenser er tilfældig variation sandsynlighedsmæssigt dødsdømt’. 

Tillid til en skabende intelligens 

På jævnt dansk betyder det, at siden tilfældig variation (evolutionsteoriens drivende kraft) er en blind udirigeret proces, kan den ikke overvinde de enorme eksisterende sandsynlighedsmæssige forhindringer. Konsekvensen af dette kan bedst udtrykkes med vor kendte danske omega3-professor Jørn Dyerbergs ord: ‘Jeg tilslutter mig Intelligent Design, hvor mistanken over for neodarwinisme og tillid til en skabende intelligens begrundes med statistiske overvejelser’. https://www.religion.dk/debat/prisvindende-forsker-en-skabende-intelligens-er-mere-sandsynlig-end-tilfaeldig-udvikling#

Jordan Peterson har jævnligt interviews/samtaler på sin YouTube-kanal med nogle af de tænkere, der for tiden gør sig bemærkede, især dem, der går imod strømmen. 

I en samtale med den uhyre interessante britiske psykiater Iain McGilchrist fremgår det med al tydelighed, at Peterson, ligesom McGilchrist, ikke bekender sig til filosofisk materialisme. Måske er det det, der motiverer ham til at dykke ned i argumenterne fra en intelligent design-fortaler som Meyer.
Jeg gætter på, at vi ser et interview med Meyer på Petersons kanal, når han har læst bogen færdig.

 

Del artiklen her: