
Af André Rossmann
Selv om Europas ledere fryder sig over Wilders nedtur, kan valgresultatet i Holland kun tolkes som en sejr for den nationalkonservative højrefløj.
Her til morgen var overskrifterne på hhv. CNN og Børsen ”Populism takes a hit” og ”Europas ledere fryder sig over Wilders’ nedtur i Holland”. Påstanden om, at højrefløjens fremstød i Europa står og falder med valget af bestemte personer – Geert Wilders i Holland, Marine le Pen i Frankrig eller Frauke Petry fra AfD i Tyskland – er en misforståelse og udtryk for identitetspolitik, der har et overdrevet fokus på personer. Geert Wilders behøver ikke at blive valgt, for Mark Rutte fra det borgerlige VVD fører allerede hans politik. Og hvis Merkel får en ny periode som kansler i Tyskland til efteråret, bliver det som en klon af Frauke Petry fra AfD.
Ganske vist får Wilders ikke gennemført sine mærkesager som en afstemning om Hollands EU-medlemskab eller et forbud mod koranen og moskeer, men han har rykket hele det politiske spektrum i sin retning, og han vil også være en stærk stemme efter valget, for alene hans partis størrelse vil gøre indflydelse uundgåelig. Resultatet af det hollandske valg er, at de nationalkonservative kræfter styrkes og at Rutte bliver nødt til at føre en politik, der er mere i trit med de EU- og indvandrerskeptiske vælgere.
Uanset hvem der får magten i Frankrig og Tyskland, vil styrkelsen af nationalkonservative, EU- og indvandrerkritiske partier forandre Europa.
”Valgene i 2017 kan svække EU’s funktionsdygtighed, uanset hvem der vinder”, siger Hans Vollaard, der er lektor i europæisk politik ved Leiden Universitetet i Holland.
Mabel Berezin, som er sociologiprofessor på Cornell University i USA, mener, at Wilders kun er én af mange aktører i europæisk politik, hvorfor valgresultatet i Holland ikke bør tolkes som et tilbageskridt for højrefløjen. Det, som vil få en afgørende indflydelse på den politiske udvikling i Europa, er valget i Frankrig.
Udviklingen herhjemme viser, at vælgernes holdninger er i skred. Det viser bl.a. en omfattende meningsmåling, som TNS Gallup har udarbejdet for Berlingske. 64 pct. er enige i, at Danmark bør begrænse indvandringen af muslimer. Socialdemokratiet har allerede skærpet sine holdninger på en lang række punkter i flygtninge-og migrationspolitikken, og selv Enhedslisten anerkender, at det ikke er ligegyldigt for integrationen, hvor mange der kommer til Danmark. Det afgørende er, at der føres den rigtige politik, og ikke hvilket parti der gennemfører den.