NewSpeek

USA HAR HÆNDERNE FULDE

Georgia
Del artiklen her:

Af Bitten-Kirsti Nielsen.

[Uddrag af artikler om urolighederne i Georgien her og nu]

I Georgien svinger partisanske masser med det georgiske flag. De kræver Georgiens integration i Europa, og om at få droppet et lovforslag, der skal sikre “gennemsigtighed af fremmed indflydelse”. Det er gadeprotester med pro-EU-slogans, der finder sted over hele Georgien.
De begyndte i marts 2023 over det georgiske parlaments støtte til en ny pro-russisk lov om udenlandsk indflydelse. Demonstranterne har forsøgt at trænge ind i parlamentsbygningen og kræver regeringens afgang, og alle arresterede demonstranter løsladt.

De georgiske myndigheder har fulgt pøblens spor
De georgiske myndigheder har fulgt pøblens spor og reageret på alle dens krav – undtagen opløsning af parlamentet. Ikke endnu, i hvert fald.

Lovforslaget drejer sig om udenlandsk finansiering af NGO’er, som modtager mere end 20% af deres budget udefra, forklarede Sergueï Lavrov, russisk chefdiplomat, den 10 april til den russiske kanal Perviy.

Nogle timer før tilbagetrækning af lovprojektet havde Irakli Garibashyili, georgisk politiker, modtaget en opringning fra rådgiveren for det amerikanske udenrigsministerium, Derek Chollet, som truede med sanktioner og forbød de georgiske myndigheder at gribe til magt mod demonstranterne.

Kremls talsmand understregede den 10. marts, at Rusland “ikke blander sig i Georgiens interne forhold”. Moskva “har intet at gøre” med det georgiske lovforslag”, sagde han.

USA fortsætter tilsyneladende med at puste til den revolutionære ånd
Kan man efterhånden slutte, at alle Washingtons projekter i de post-sovjetiske områder stiler mod at rejse de tidligere sovjetiske stater mod Rusland? Det georgiske parlament har ladet lovforslaget falde, men USA fortsætter tilsyneladende med at puste til den revolutionære ånd i området.

Washington er ikke tilfreds med Georgiens neutralitet. Georgien har ikke samtykket i sanktionerne og afviser at hjælpe Ukraine ved at levere dem våben. Washington synes således at have planer om at vælte den aktuelle regering og bringe pro-vestlige kræfter til magten og åbne endnu en front mod Rusland i Kaukasus, jf. kilden.

Rusland forbereder formentlig nu et svar på det pro-amerikanske Georgien.

For et år siden i marts 2022 var der overvejelser om at knytte det sydlige Ossetien (en region i den nordlige del af Kaukasus) til Rusland, og for ikke så længe siden accepterede de abkhasiske myndigheder ideen om at indgå i en union med Den Russiske Federation og Belarus. (Abkhasien er en selvstyrende republik i det nordvestlige Georgien).

Abkhasiens tilknytning til en union med Rusland og Belarus “ville ikke udgøre nogen krænkelse af abkhasisk suverænitet” udtaler den abkhasiske udenrigsminister Inal Ardzinba.

Der findes russiske militærbaser i Abkhasien og i det sydlige Ossetien. Den abkhasiske udenrigsminister, Inal Ardzinba, erklærede, at man derfor ikke skal afvise muligheden for en militær respons på de territoriale krav fra det pro-amerikanske Georgien.

***

Kilde: https://france.pravda.ru/news/international/1307027-georgia_russia_war/

Del artiklen her:
Exit mobile version