NewSpeek

UNGE MILA OG FLORIANE KRITISERER UFORTRØDENT ISLAM TRODS DØDSTRUSLER

Mila
Del artiklen her:

Af Kirsten Valeur.  

Den 17-årige Mila og den 18-årige Floriane Gouget har som følge af deres islamkritik fået adskillige konkrete dødstrusler, som fransk politi behandler med alvor. Trods ubehagelighederne insisterer de begge på deres ytringsfrihed og retten til blasfemi.

Milas liv ændredes efter islamkritik
Mila er vokset op med satiremagasinet Charlie Hebdo i hjemmet og er i øvrigt gået op i de samme ting som så mange andre teenagepiger. Hendes liv ændredes dog brat i 2020 på grund af en video på Instagram.

Lørdag den 18. januar 2020 havde Mila (hendes efternavn hemmeligholdes af sikkerhedsårsager) en livechat på sin instagram-side. En dreng blev imidlertid grov over for hende “i Allahs navn” og kaldte hende for en “beskidt franskmand” og en “beskidt lebbe”. Det fik hende til at lægge en video op, hvori hun harcelerede over islam: “Jeg siger, hvad jeg mener. Koranen er en hadets religion; der er kun had i den. … Islam er lort.” Denne video gik viralt og blev set af hundredtusinder.

Videoen medførte voldsomme reaktioner; Mila blev truet på livet, og personlige oplysninger, herunder hendes bopæl, blev lagt på nettet. To dage efter, den 20. januar 2020, kom hun under politibeskyttelse, og det har hun været lige siden. Hun kunne ikke vende tilbage til sit gymnasium, hvor 70% af eleverne er muslimer. Undervisningsministeren påtog sig at finde en ny skole til hende.

Statsanklageren sigtede den 23. januar 2020 Mila for at tilskynde til had, men hensynet til ytringsfriheden fik ham senere til at frafalde sigtelsen.

Mila bliver fortsat truet
Mila kom siden på en militærskole, men hun blev udvist af ‘sikkerhedsårsager’. Det har været på tale, at hun skulle følge noget fjernundervisning, men der er tilsyneladende ikke aftalt noget konkret. Mila arbejder nu med ‘forskellige kunstprojekter’. Hun bor sammen med sine forældre på hemmelig adresse og har permanent politibeskyttelse. Hun forsøger at holde lav profil, selv om det falder hende svært.

I november 2020 lagde Mila en video på det sociale medie TikTok, hvori hun igen kritiserede islam. Det medførte en ny bølge af dødstrusler, hvis antal på dette tidspunkt var nået op på omkring 50.000 ifølge hendes advokat, Richard Malka.

Selv helt ukontroversielle opslag på de sociale medier medfører truende kommentarer. Søndag den 14. marts 2021 havde hun således i al fredsommelighed fundet sine gamle børnetegninger frem og lagt en tegning af et pain au chocolat på Twitter. Ganske få minutter efter havde opslaget fået flere ubehagelige kommentarer. 

Hun blokerede flere af profilerne og genopfriskede tråden. Nu var der flere hundrede hadefulde beskeder. Det massive angreb tyder på en koordineret indsats rettet mod hende. Ikke nok med det: Twitter valgte uden videre at blokere hendes konto med denne besked: “Hej Mila, din konto magicalorrs er blevet lukket på grund af brud på Twitters regler; mere specifikt for brud på reglerne mod chikane. Du kan ikke gå efter en person og chikanere vedkommende eller opfordre en anden person til at gøre det. Du skal vide, at hvis du forsøger at omgå dette tiltag ved at oprette en ny konto, så sletter vi den med det samme.” 

Advokaten Richard Malka er indigneret over Twitters handlemåde, når det jo var Mila, der var offer for andres chikane. Alligevel valgte Twitter at lukke Milas konto, når de burde lukke hendes angriberes konti. Twitter kan ikke være uvidende om det massive angreb, som Mila er udsat for. Mandag formiddag kunne hun komme på Twitter igen, men hun har aldrig modtaget nogen forklaring eller undskyldning fra Twitter.

Malka har gentagne gange forsøgt at få de sociale medier til at ophæve anonymiteten for dem, der truer Mila på livet. “De sociale medier kan ikke lade som om, at de ikke er klar over situationen. Vi vil vide, om gerningsmændene får deres konti lukket.”

To personer fik i 2020 fængselsstraffe for at have truet Mila på livet. Flere bliver retsforfulgt i løbet af 2021.

Floriane Gouget kæmper for sekularismen (laïcité) i Frankrig
18-årige Floriane Gouget er sygeplejerskestuderende og fortaler for den franske sekularisme: laïcité.

Floriane var 12 år, da terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo fandt sted i 2015. Det gjorde et stort indtryk på hende, da hun sammen med sine forældre deltog i en støttedemonstration for Charlie Hebdo og ytringsfriheden. Floriane forstod ikke helt, hvad der var sket, og man forklarede hende, at nogle mennesker var blevet dræbt på grund af nogle tegninger. Det undrede hende, og i et forsøg på at forstå det skete begyndte hun at læse om muhammedtegningerne og fik forældrene overtalt til at tegne abonnement på Charlie Hebdo. 

Læsningen gik hende et vist indblik i islamismen og behovet for et sekulært samfund. I skolen savnede hun imidlertid en bedre undervisning i ytringsfrihed og en understregning af, at blasfemi ikke er forbudt i Frankrig. Hun er navnlig blevet inspireret af den islamkritiske journalist og forfatter Zineb El Rhazoui, der i en årrække var tilknyttet Charlie Hebdo som religionsekspert, og som siden terrorangrebet har levet under konstant politibeskyttelse.

Floriane Gougets tilknytning til Charlie Hebdo er fortsat siden 2015, og Floriane fremhæver eksempelvis jævnligt karikaturtegninger fra magasinet på sin Twitter-side.

I et interview i Charlie Hebdo påpeger Floriane Gouget, at blasfemi “er en ret. Jeg er ikke forpligtet til at overholde en anden religions tabuer. Hvis man skulle overholde alle religioners tabuer, så ville man ikke kunne foretage sig noget længere!”.

Da stormvejret mod Mila brød ud i januar 2020, var Floriane 17 år og gik i gymnasiet. Hun skrev til Mila og gav udtryk for sin støtte. De to har siden holdt kontakten og betragter sig i dag som venner.

Foreningen ‘Dernier Espoir’
I september 2020 stiftedes foreningen ‘Dernier espoir’ (Det sidste Håb). Navnet henviser til foreningens kamp for bevarelsen af Frankrigs sekularisme for de kommende generationer, der i svindende grad favner sekularismen. Den 20-årige Mathys Dupuis er formand og Floriane Gouget er næstformand. Blandt deres medlemmer finder man Mila.

I et forsøg på at vende udviklingen foreslår Mathys Dupuis, at undervisningsforløbet i etik og samfundslære (der blev indført efter terrorangrebet på Charlie Hebdo i 2015 som følge af muslimske elevers manglende accept af retten til at lave satire) gøres til et selvstændigt fag i de ældre klasser og i gymnasiet, og undervisningsministeriet skal forpligtes til at beskytte lærerne, så de kan vise Charlie Hebdos karikaturtegninger i klasselokalet.

Foreningen organiserede den 30. oktober 2020 en tegnekonkurrence, der havde temaet “ytringsfrihed og laïcité”. Ideen til konkurrencen opstod den 16. oktober efter mordet på religionslæreren Samuel Paty, der havde vist muhammedtegninger som led i undervisningen. Som Floriane forklarer, var det “nødvendigt at vise, at vi i Frankrig har ret til at karikere”.

Foreningen havde den 17. marts 2021 et indlæg i Marianne, hvori de gør opmærksom på, at den såkaldte islamofobi, som man beskylder Mila for, reelt er en beskyldning for blasfemi. De minder om, at blasfemi ikke er ulovligt i Frankrig, og at ytringsfrihedens grænser defineres af fransk lovgivning. Mila kritiserer en idé, men hendes modstandere går efter hende personligt. Endelig opfordrer indlæggets forfattere, herunder Floriane, Mariannes læsere til at støtte Mila og bruge deres ytringsfrihed, som republikken giver sine borgere ret til at benytte. Efter dette forsvar for Mila oplevede Floriane en lille stigning i antallet af personlige angreb og trusler.

I et dobbeltinterview i Figaro fortæller Mathys Dupuis, at ingen længere tør forsvare sekularismen. Floriane Gouget supplerer: “Mila gør det, og se hvad der er blevet af hendes liv. Hun er under politibeskyttelse og får dagligt dødstrusler… Når hun erklærer, at “islam er noget lort”, så kan hun sige det, hun har ret til at gøre det, hun gør ret i at sige det. … I Saudi-Arabien er der dødsstraf for blasfemi. Det samme gælder her.”

Floriane Gougets støtte til Mila medførte trusler
Floriane Gouget har normalt omkring 30 visninger af sine videoer, men da hun i november lagde en video ud, hvori hun talte Milas sag, steg antallet voldsomt. Hun fik desuden stadigt mere truende beskeder. Det eskalerede fra en undren over, hvorfor hun forsvarer Mila, over skældsord til trusler. 

Hun fik beskeder som: “Dig kommer det også til at gå dårligt for”, “Jeg håber, at du ætser ihjel af syre”, “Du ender uden hoved lige som din veninde Mila”, “Mila får uanset hvad sit hoved skåret af” og “Hej, det er dig, der truer Profeten og som bor i Avranches?”.
Efter dette begyndte Gouget at anmelde truende beskeder til Twitter og politiet.

Da Twitter i marts 2021 lukkede Milas konto midlertidigt, lavede Floriane en 2-minutters video for Dernier Espoir, hvori hun henvendt til Milas chikanører proklamerer: “Vi er ikke bange!”. 

Dette medførte på ny adskillige trusler på nettet, og hun meldte det til politiet. Hun indførte nu flere sikkerhedsforanstaltninger: hun fulgtes med sin værelseskammerat til og fra skolen, hun besluttede at installere en alarm i hjemmet, og på hende Instagram-side blev alle billeder af hendes forældre slettet.

Twitters chikane fortsætter
Floriane Gougets profilbillede på Twitter viser hende på Place de la République i Paris holdende en forside fra Charlie Hebdo. Forsiden var en særudgave den 2. september 2020 i anledning af retssagen mod de medskyldige ved attentatet i 2015, og man ser Jyllands-Postens tolv muhammedtegninger sammen med Charlie Hebdos forsidetegning af Muhammed fra den 8. februar 2006 til støtte for den danske avis.

Florianes valg af profilbillede fik Twitter til midlertidigt at lukke hendes konto fredag formiddag den 26. marts 2021 (lige som de havde blokeret Milas knap to uger forinden), da det var et “hadefuldt billede”, der brød Twitters regler. De tilbød at genetablere hendes konto, hvis hun slettede billedet. Hendes konto blev dog genetableret samme eftermiddag, og Floriane Gouget har ingen intentioner om at ændre sit profilbillede.

Floriane Gouget siger om Twitters blokering: “Twitter fratager mig min ytringsfrihed, fordi jeg viser mig med en forside fra Charlie Hebdo. … Folk er døde på grund af de tegninger, det er skandaløst!”
Floriane mener, at Twitters midlertidige blokering hænger sammen med, at mange af deres moderatorer befinder sig i Nordafrika. Twitters beslutning gjorde Floriane Gouget oprørt, fordi Twitter derved bebrejder hende for det samme, som terroristerne bebrejdede Charlie Hebdo for.

Florianes personlige oplysninger lagt på nettet
Søndag den 11. april 2021 kunne Floriane ikke komme ind på sin Twitter-profil. Adgangskoden virkede ikke, og hendes telefonnummer var blevet ændret, så hun ikke kunne ændre sine indstillinger. Hun gik i stedet ind på sin profil fra en venindes Twitter-konto og så nu beskeden “hacket af @eapy”. 

Denne person, der har mere end 11.000 følgere, udsendte et tweet med hendes forældres adresse og kort efter et tweet med hendes egen fulde adresse og telefonnummer, som hackeren har fundet ud fra hendes indkøb på nettet. I de efterfølgende kommentarer skrives der om at opsøge hende og tæske hende. Næste morgen politianmeldte Floriane denne krænkelse af privatlivets fred.

Spændinger i samfundet truer ytringsfriheden
Mila er i dag 17 år og lever under konstant politibeskyttelse og lever i isolation sammen med sine forældre. Hun fortæller, at Floriane Gouget har haft modet til at bakke hende op lige fra begyndelsen, og hun opfordrer sine følgere til støtte Floriane.

De har begge understreget retten til blasfemi og kæmper mod muslimers dødstrusler såvel som sociale mediers censur. At censuren kun har været midlertidig, skyldes sandsynligvis offentlighedens bevågenhed samt advokat Richard Malkas engagement (Malka er også advokat for Charlie Hebdo).

De voldsomme reaktioner mod Mila og Floriane Gouget er symptomer på de tiltagende store spændinger, der findes i det franske samfund.

I England vakte det opsigt, da en skolelærer blev midlertidigt suspenderet fra Batley Grammar School efter den 22. marts at have vist en muhammedtegning. Det muslimske samfunds rasende protester fik læreren til at frygte for sit liv, eftersom hans franske kollega Samuel Paty havde fået halsen skåret over.
Læreren lever fortsat i skjul sammen med sin familie. De lever under politibeskyttelse i et ‘safe house’, og selv deres nærmeste ved ikke, hvor de bor. Deres bolig i Batley blev for nogle uger siden sat til salg. En uafhængig undersøgelse af lærerens ‘sag’ har nu konkluderet, at han ikke forsætligt havde ønsket at provokere, men at han vitterligt troede, at visning af tegningen havde et pædagogisk sigte. Han er derfor ikke længere suspenderet og kan vende tilbage. Det er dog usandsynligt, at han vender tilbage efter at have oplevet konsekvensen af skolens feje svigt.

(Artiklen har været bragt i 24Nyt og på Trykkefrihedsselskabets hjemmeside)

Del artiklen her:
Exit mobile version