NewSpeek

TEMA: SVERIGE I DAG – DANMARK I MORGEN? SVENSK STATSTV (SVT) UNDERVISER BØRN I YTRINGSFRIHED

silence
Del artiklen her:

Af Erik Refner, senior. 

”Ind imellem forklarer vi komplicerede sager på en enkel måde”, udtaler SVT’s ansvarlige udgiver.

SVT har modificeret begrebet ”ytringsfrihed”, beretter Egor Putilov på Samnytt. Måske også en ide for danske (før-)skolebørn? Ja vi kan vel alle have glæde af at få en enkel og klar beskrivelse af et måske lidt indviklet begreb. 

Vi navigerer i disse år i et minefyldt farvand, hvor ”racist-mærkaten” kan sende enhver god mand og kvinde til havets bund. Så skriv dig bag øret, hvad børneprogrammet Sommerferie (Sommarlov) kan lære os alle. I programmet som henvender sig til børn mellem 3 og 15 år proklameres: 

”I et demokrati så har man ytringsfrihed, som betyder at alle må sige og tænke præcis hvad de vil – så længe de ikke sårer eller er tarvelig imod nogen, altså at man krænker en anden person.”

Lad os springe let henover, at det indebærer visse vanskeligheder – og formentlig en ret så udviklet tankekontrol, som ikke mange 3-årige bemestrer – at rense sine tanker for alt, der måske vil krænke eller såre en anden person. Et langt alvorligere problem synes at være dette:

Hvordan er det muligt for 3-15-årige at vide, hvad der krænker en muslim fra Afghanistan, en ditto fra Sudan eller Syrien, en kristen fra Brasilien eller en anden fra Ungarn eller Sverige (hvis der stadig findes nogle) for ikke at tale om hvad der måske krænker en samer, en inuit, en Malmø-bo eller en københavner?

Det vil måske være en ide, at vi lærer vores børn og os selv at få ”selvværd” i stedet for ”selvtillid” – at vi er noget værd, fordi vi er gode til f.eks. at spille fodbold eller løbe på ski? 

Når det lykkes, kan vi aldrig igen blive krænket. Vi ser blot vores medmennesker, uanset hvad de siger, som vores brødre og søstre, der sammen med os er kommet til verden for at lære – og frem for alt lærer at tilgive vores medmennesker og os selv for de fejl, vi ikke undgår at begå.

Del artiklen her:
Exit mobile version