SYRIEN: NÅR FREDEN BRYDER UD

Islamisk Stat har snart ingen skjulesteder i den syriske ørken (foto: ShutterStock)

Den syriske borgerkrig er reelt afsluttet med en stribe freds- og rehabiliteringsaftaler. Nu kan regeringen og Rusland koncentrere sig om at jagte Islamisk Stat og andre Jihad-grupper gennem Syriens åbne ørken.
Henrik Ræder Clausen giver et overblik.

Det trækker ikke overskrifter i de gamle medier, men det er virkeligt – der er godt nyt fra Syrien: Islamisk Stat, Al-Nusrah og andre jihad-grupper taber terræn, udstyr og soldater på alle fronter, mens almindelige syrere kan vende tilbage til deres huse og tage fat på at genopbygge deres liv.

Borgerkrigen i Syrien er nu overstået.
Ruslands Forsvarsministerium

På en pressekonference 9. juni gjorde Ruslands Forsvarsministerium status over udviklingen i Syrien i løbet af maj måned. Blandt nøgletallene er at der nu er indgået 1571 fredsaftaler, og 219 bevæbnede grupper har tilsluttet sig våbenhvilen. 8817 jihadister er deporteret til Idlib, 2640 har taget mod amnesti, mens mindst 3000 er dræbt på slagmarken. Der er indgået fredsaftaler med alle drusiske grupper og beduin-stammer, og dermed er de sidste elementer af egentlig borgerkrig fjernet.

Den altafgørende luftkrig

Syrien og Rusland har for tiden betydeligt mere fremdrift mod Islamisk Stat end de amerikansk-støttede styrker, der stadig fører bykrig i Raqqa og Mosul. Samtidig bemærkede Rusland, at de kurdiske styrker ved Raqqa frit lader Islamisk Stats krigere rykke ud af byen i vestlig retning mod Palmyra, med deres tunge våben og andet udstyr. Russiske luftangreb har dog ødelagt en stor del af Islamisk Stats konvojer undervejs i den syriske ørken.

Det russiske luftvåben tilføjer Islamisk Stat store tab. Disse tal dækker blot maj måned.

Et andet mål for Islamisk Stat er byen Deir Ez-zor, der ligger som en oase i et stort IS-kontrolleret ørkenområde. Her har Islamisk Stat i begyndelsen af juni igen forsøgt at løbe storm på byen, og er igen slået tilbage – igen med kraftig støtte fra luften.

Samlet har der i løbet af maj været luftangreb mod 3200 mål – ammunitionsdepoter, træningslejre mv. 215 større eller mindre byer og 7622 km2 land er erobret fra Al-Nusrah og Islamisk Stat i løbet af maj. Islamisk Stat er nu så svækket at deres forsvar er brudt sammen på flere fronter, og den russisk-støttede syriske hær har kunnet rykke frem med op til 8 kilometer dagligt.

Læs også: Der Untergang for Islamisk Stat – nu skal vi passe på!

En af årsagerne til at Rusland får så stor effekt af sine relativt beskedne militær er, at de har et netværk af soldater i Syrien, der kan følge Islamisk Stats bevægelser og foreslå mål for luftangreb, fra fly eller med de russiske Kalibr krydsermissiler. Det gør det betydeligt nemmere at ramme Islamisk Stat og andre terrorgrupper uden at civile bliver dræbt. Det er ukendt hvor mange russiske soldater, der er sat ind i Syrien, men de er altafgørende for det russiske luftvåbens effektivitet.

Det russiske krydsermissil Kalibr har stor rækkevidde og sprængkraft.

Rusland også en humanitær indsats i samarbejde med Røde Kors og Røde Halvmåne. Det drejer sig om nødhjælp af mad og medicin, hjælp til oprydning – især minerydning – og uddannelse af syriske mineryddere, der kan rense nyerobrede byer fra de sprængstoffer, Islamisk Stat og Al-Nusrah monterer på veje og bygninger før de taber områderne. Derefter kan forsyning af el, vand og andre livsnødvendigheder genetableres.

Problemer ved grænserne

Mod syd, ved grænsen til Jordan og Irak, er situationen mere kompliceret. Her har Syriens hær lavet en hurtig fremrykning mod grænsen til Irak, der blev nået 9. juni. Fremrykningen har nedkæmpet islamisk Stat i store områder og adskilt IS fra de amerikansk-støttede styrker ved grænsen til Jordan. Men amerikanske luftangreb bremser Syriens hær, og USA har gjort det klart, at de betragter dens fremrykning som en trussel mod deres baser og træningslejre i området.

I nordøst, nær floden Eufrates, har den syriske hær for få dage siden mødt de amerikansk-støttede kurdiske styrker i nærheden af storbyen Raqqa. Det udviklede sig til lidt af et kapløb da Islamisk Stats forsvar brød sammen: Ved at erobre så meget land som muligt prøver de kurdiske styrker at stille sig bedst muligt ved de fredsforhandlinger, der vil komme i fremtiden.

Også i den nordvestlige provins Idlib, der har modtaget mange tusinde deporterede krigere, er der en vis uro. D. 8. juni erobrede Al-Qaeda-gruppen Hay’at Tahrir al-Sham (’HTS’) byen Ma’arat al-Nu’man fra den nu stærkt svækkede gruppe Free Syrian Army. Ifølge lokale kilder gik lokale borgere i demonstration mod HTS og krævede at de trak sig ud af byen – men HTS reagerede ved at åbne ild mod demonstranterne, og dræbte eller sårede mange.

Hvad bør Danmark gøre?

Som i mange andre komplicerede konflikter kan den bedste handling være ingen handling. Danmark har traditionelt støttet ikke-militære grene af modstandsgrupperne i Syrien, ikke mindst De Hvide Hjelme, og har i mindst et tilfælde deltaget i luftangreb mod Syriens regering. Det er på linje med den politik, der føres af USA og Storbritannien.

Men afsløringer af betænkeligt nære relationer mellem de ikke-militære grupper og egentlige terrorgrupper som Al-Nusrah viser, at det er en farlig forretning at sende danske skattepenge ind i en syrisk krig, vi ret beset ikke burde deltage i.

Egentlig ville det være logisk at standse enhver indblanding i, hvem der danner regering i Syrien, og bakke op om de fredsaftaler og afvæbningsinitiativer, der forhandles på plads i Astana, Kazakhstan. Det kan også danne ramme for at sende syriske flygtninge hjem, efterhånden som freden bryder ud.

Var du glad for denne artikel? Vil du gerne have mere at samme slags? Så giv forfatteren en belønning på MobilePay:

Kilder:

Det russiske forsvarsministeriums pressekonference:
https://www.youtube.com/watch?v=LdZGi9l_2Xw&t=0s

Stormen på Raqqa er indledt:
https://www.theguardian.com/world/2017/jun/08/us-backed-forces-fighting-islamic-state-enter-syria-stronghold-of-raqqa

Islamisk Stat prøver at indtage Deir Ez-zor:
https://www.almasdarnews.com/article/syrian-army-neutralizes-waves-islamic-state-attacks-deir-ezzor/

Om det russiske krydsermissil Kalibr:
http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/why-russias-enemies-fear-the-kalibr-cruise-missile-19129

Rusland og Tyrkiet støtter ”de-eskalations zoner” i Syrien:
http://time.com/4766441/russia-turkey-safe-zones-syria/

Russiske mineryddere i Palmyra:
http://www.businessinsider.com/ap-russian-sappers-arrive-in-syria-to-clear-mines-in-palmyra-2016-3?r=US&IR=T&IR=T

Amerikanske luftangreb har medført en del civile tab:
http://jyllands-posten.dk/international/mideast/ECE9541898/amerikansk-militaer-koalition-har-draebt-over-350-civile/

Syriens hær har nået grænsen til Irak:
https://southfront.org/strategic-implications-of-syrian-government-forces-success-at-border-with-iraq/

Om kapløbet til Raqqa mm:
https://southfront.org/syrian-war-report-june-9-2017-syrian-army-advancing-in-raqqah-province/

Ron Paul om de amerikansk-styrede områder i Syrien: https://youtu.be/EkMgTfjQ3Dc

Islamistisk gruppe tager mere magt i Idlib:
https://southfront.org/hayat-tahrir-al-sham-storms-und town-of-maarat-al-numan-in-idlib-proince/

”De Hvide Hjelme” I Aleppo: Dør om dør med Al-Nusrah:
http://www.mintpressnews.com/photos-from-syria-show-possible-connection-between-white-helmets-and-al-nusra/227433/

Lidt om fredsforhandlingerne i Astana:
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-talks-idUSKBN17Z10T

Om Islamisk Stat:
http://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/groups/view/1