QATAR-KRISEN: PÅ RANDEN AF EN ARABISK KRIG?

Den saudiske blokade har fået indbyggere i Qatars hovedstad til at hamstre fødevarer.

HenrikRClausen3.JPGSaudi-Arabien og Qatar bevæger sig pludselig på randen af krig, drevet af gensidige beskyldninger om at støtte terrorister. Men i baggrunden spøger Irans indflydelse. Henrik Ræder Clausen kommenterer.

I det galehus, der går under den geografiske betegnelse ‘Mellemøsten’, har Saudi-Arabien og en del andre lande afbrudt de diplomatiske forbindelser til Qatar, og grænsen er blokeret for ret vigtige fødevareleverancer til Qatar. Det kan faktisk tolkes som “Casus Belli”, en legitim anledning til krig.

Anledningen er “støtte til terror”, i dette tilfælde det Muslimske Broderskab, og venskabelige relationer til Iran. Mange vil nok mene at den slags kunne klares diplomatisk, men sådan fungerer den arabiske verden bare ikke: Her tæller magtdemonstrationer mere end diplomatisk formulerede anmodninger og aftaler.

Hvad angår beskyldningerne om terrorstøtte har Saudi-Arabien en dårlig sag: Ikke alene var en stribe saudier dybt involveret i angrebet på World Trade Center. USA’s regering har længe kendt saudiernes støtte til enhver gruppe, der ville angribe Syriens regering, uden at være i stand til at få saudierne til at standse det. Det er et problem, der fortjener en vis offentlig opmærksomhed.

Blokaden af Qatar handler sikkert også om kampen om at være det førende land i den islamiske verden. Qatar emir har ført sig markant frem på den internationale scene, ligesom Tyrkiets præsident Erdogan. Nu er støtte til terroristerne i Syrien ved at gå af mode (ikke mindst på grund af Ruslands indsats), så konkurrencen om at være førende i regionen skifter skueplads.

At Saudi-Arabien også ligger i krig mod Yemen gør ikke tingene bedre: Dels er det mærkelige kongerige med den enorme kongefamilie på vej mod konkurs, og dels fremmer de aggressive træk faktisk Irans position i regionen: Den Islamiske Republik har senest lovet at hjælpe Qatar med forsyninger, hvis det skulle blive nødvendigt. I sidste ende har massiv saudisk støtte til terroristerne sandsynligvis fremmet Irans anseelse i stedet for at svække den. Det er ikke godt.

Efter en normal vesteuropæisk målestok ville det være fornuftigt at få parterne til at genoptage de diplomatiske forbindelser og forhandle om en løsning, der afmonterer frygten for Irans indflydelse og Broderskabets magt. Men i den arabiske verden er det anderledes: Den, der kan vise sig mest magtfuld, vinder som regel. Det er højt spil ved Hormuz-strædet, hvor en stor del af verdens olie passerer forbi.

Baggrund: Støtter Saudi-Arabien terrorister?

https://www.channel4.com/news/factcheck/factcheck-qa-is-saudi-arabia-funding-isis