Poul Madsen: LAD SKATTEBORGERNE BETALE FOR KONTROL MED FAKE-NEWS I DE NYE MEDIER

Del artiklen her:

De dansk mediechefer overvejer at oprette en fællesejet medieplatform, der efter norsk model skal bekæmpe såkaldte fake news fra de nye alternative medier.

Lavet i fællesskab med    

Af Jeppe Juhl

 

Cheferne for de store etablerede statsstøttede medier er desperate. Fundamentet under dem er ved at skride. For at rette op på denne blodige uretfærdighed, overvejer de nu at oprette en fællesejet platform efter norsk model, der skal bekæmpe fake news.

Pengene til denne platform kan komme fra mediestøttepuljen forslår Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen i fagbladet Journalisten. Helt konkret nævner han beløbet ti millioner kroner. Det er altså, foreslår Ekstra Bladets chefredaktør, skatteyderne, der skal betale for, at de statsstøttede medier kan bekæmpe de nye konkurrerende medier.

Man forstår egentlig godt Madsen og de andre mediechefers desperation. Mediernes oplag, seer- og lyttertal har været støt vigende i en årrække, især de trykte dagblade er i kæmpe krise, og samtidig er det endnu ikke lykkedes for nogen at finde en rigtig god model for sikker indtjening på Internettet.

Oven i den økonomiske krise skal så lægges den øjeblikkelige og dybt berettigede tillidskrise til den statsstøttede journalistik. En tillidskrise der i Danmark har ført til en opblomstring af alternative internetbaserede medier som eksempelvis Den Korte Avis, Folkets Avis, NewSpeek og 24NYT.

Mønsteret er det samme overalt i Vesteuropa. De gamle medier er i knæ. Arbejderklassen og en støt stigende andel af den lavere middelklasse, dem der på egen krop mærker konsekvenserne af elitens politik, har gennemskuet, at pressen og de politiske magthavere i bund og grund har en fælles dagsorden, der ikke harmonerer med deres ønsker.

Denne tobenede katastrofe, kombinationen af økonomisk og faglig krise, har ført til barslen af det nye modeord ”Fake News”.

Fake News er elitens egne forklaringsmodel for, hvordan de dog kunne tage så grueligt fejl i forbindelse med en række politiske jordskælv i Vesten i løbet af de sidste par år, lige fra Dansk Folkepartis kæmpesejr ved sidste folketingvalg over det danske nej til at slette EU-forbeholdene, det engelske Brexit og Trumps valg som USAs præsident.

Modellen går i al sin smukke og logiske enkelthed ud på, at højreekstreme og alternative medier ved hjælp af løgnehistorier og manipulation har forført den uvidende, uinformerede og skræmte under- og middelklasse.

Initiativet om at oprette denne fælles platform støttes indtil videre principielt af Ekstra Bladet, B.T., DR, Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten.

“Nap ti millioner kroner fra mediestøtten”, foreslår Poul Madsen.

Kun Ekstra Bladet er kommet med forslag til finansiering.

”Jeg synes, politikerne skulle nappe 10 mio. kr. fra mediestøtten (inkl milliarderne til DR). Det vil være promiller, vi så hver især skal bidrage med. Så vil jeg til gengæld gerne starte det op her på Ekstra Bladet,” skriver Poul Madsen i en mail til Journalisten.

Danmarks Radios afgående nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, er også glad for ideen. Han udtaler til Journalisten:

”Jeg kunne sagtens se et samarbejde. Fake news er jo ikke bare skidt for demokratiet, men også ødelæggende for nyhedsmediernes troværdighed. Der har vi virkelig fælles interesser, hvad end vi er private eller offentligt ejede.”

Politikens chefredaktør Christian Jensen hilser også initiativet velkomment. Han udtaler til Journalisten:

”Det er et virkelig spændende initiativ i Norge. Som kvalitetsmedier skal vi gøre alt, hvad vi kan for at bekæmpe falske nyheder. Samarbejdet på tværs af medier og forskellige medietyper er et offensivt træk, som kan skabe forudsætningerne for en mere kvalificeret samfundsdebat.”

Der sættes ikke navn på, hvem det angiveligt er, man vil være efter. Men der hersker ingen tvivl om, at det er nye og konkurrerende medier som Den Korte Avis, NewSpeek og 24NYT man vil forsøge at ramme.

Vi har alle været udsat for massive beskyldninger om løgn og manipulation fra den statstøttede presse oven på valget af Trump.

 

 

 

 

 

 

 

Del artiklen her: