Overdragelse af virksomhed – et generationsskifte i praksis

Sponsoreret indhold

Hvis du er ejer af en familievirksomhed, er det helt naturligt, at du på et tidspunkt ønsker at overdrage dit firma til et andet familiemedlem. Det kan være, at du ikke længere har kræfter eller lyst til at arbejde, og måske synes det at være på tide, at nye og friske hænder overtager den daglige drift af firmaet. Men hvordan foregår et generationsskifte helt praktisk, og hvad skal du være ekstra opmærksom på?

Forbered generationsskiftet i god tid

I løbet af et langt liv kan du gøre dig selv mange tjenester, men hvis du er ejer af en familievirksomhed, og du ved, at du engang i fremtiden ønsker at dine børn skal overtage firmaet, bør du allerede i god tid begynde at forberede dem på den opgave.

 

Hvis du ønsker, at generationsskiftet skal foregå så let som muligt, er du for det første nødt til at være sikker på, at eventuelle arvinger nærer samme lyst til at videreføre firmaet. Det kan også være en god idé at køre dem i stilling til at lede firmaet ved lige så stille at give dem mere og mere ansvar, så opgaven ikke synes uoverskuelig den dag, de selv står på egne ben og skal videreføre familievirksomheden.

Find en advokat med speciale i generationsskifte

Det er en langvarig og til tider kompliceret proces at overdrage et firma og alle dets værdier til et familiemedlem. Der er nemlig en lang række økonomiske, juridiske og familieretslige forhold, som du er nødt til at tage stilling til, inden overdragelsen er på plads.

 

Såfremt du ikke er jurist eller på anden vis har den fornødne indsigt, kan du eksempelvis hos TVC. læse om, hvordan et sådant generationsskifte normalt forløber. Som du kan læse, bliver du nødt til at tage stilling til en lang række af forskellige forhold. Nogle af disse forhold kan du umiddelbart godt svare på, mens andre derimod vil kræve, at du får noget juridisk bistand, så du ikke havner i en situation, hvor dine valg får negative konsekvenser af både økonomisk og personlig art.