NU GÅR USA EFTER WIKILEAKS!

(Foto: Julian Assange, stifter af WikiLeaks)

WikiLeaks’ afsløringer af korruption i Hillary Clintons parti hjalp  outsideren Donald Trump til at vinde præsidentposten i USA. Men nu arbejder USA’s regering på at standse WikiLeaks. Det kan i værste fald få alvorlige følger for pressefriheden i USA.

Af Henrik Ræder Clausen

Jeg elsker WikiLeaks!’ Præsidentkandidat Donald Trump, 10. oktober 2016

Der er tilsyneladende stor forskel på at være præsidentkandidat og at sidde som præsident. Før valget, da WikiLeaks udgav bølge efter bølge af pinligt materiale om det Demokratiske Parti i USA og deres kandidat Hillary Clinton, udbrød kandidat Trump: ”Jeg elsker WikiLeaks!”. Men den 20. april erklærede USA’s statsanklager Jeff Sessions, at hans højeste prioritet er at gå efter WikiLeaks – og CIA-chefen Mike Pompeo betegnede WikiLeaks som en ”fjendtlig efterretningstjeneste”.

En verdensberømt politisk fange

Verdens mest kendte politiske fange bor i Equadors ambassade i London. Af frygt for at blive udleveret til USA søgte Julian Assange politisk asyl her for snart fem år siden, og fik det. Han kan ikke bevæge sig udenfor bygningen af frygt for at blive bortført, men på Equadors territorium vil han være i sikkerhed flere år ud i fremtiden.

Assange søgte asyl i Equador i 2012, efter at Sveriges politi havde efterlyst ham for mistanke om voldtægt (der defineres meget bredt i Sverige). De to kvinder, der havde truffet Assange i Sverige, nægter at være blevet voldtaget, så når politiet opretholder efterlysningen, er der grund til at mistænke, at der ligger andet bag – pres fra USA om at få Assange udleveret.

WikiLeaks havde nemlig udgivet en større samling fortrolig kommunikation mellem USA’s diplomater og regering, der viste mange pinlige aktiviteter, og (mere alvorligt) afslørede værktøjer og metoder brugt af efterretningstjenesterne. Det havde ført til en lang juridisk kamp mellem Assange og den britiske regering, en kamp som Assange havde tabt. Derfor søgte han asyl i Equadors ambassade – som den britiske regering i øvrigt truede med at storme.

Hvad er WikiLeaks?

WikiLeaks er en organisation, der afslører hemmelige dokumenter fra forretninger og regeringer. Alle kan gennemgå materialet på www.wikileaks.org, der fungerer som en stor database, der gør det nemt at søge på tid, nøgleord, personer mv. Her kan man læse, at det var USA, der pressede EU til at acceptere Tyrkiet som kandidatland til optagelse, at USA spionerede mod franske politiske partier under valget i 2012, og et væld af andre pinlige sager.

Det er også værd at vide, hvad WikiLeaks ikke er: Det er ikke en hackerorganisation. WikiLeaks beskæftiger sig ikke med at bryde ind i andre computere. De tager imod materiale, der gives til dem af andre, undersøger om materialet er autentisk, og lægger det til rådighed for at andre kan gennemgå det og tage problemer op til debat. Og materialet er enormt: Med millioner af dokumenter ligger der sandsynligvis Watergate-skandaler i hundredevis.

WikiLeaks beskytter systematisk sine kilder, men det mistænkes, at det er folk som Demokraternes IT-ansvarlige Seth Rich, der leverer materialet. Og den slags kan være farligt: Seth Rich blev skudt og dræbt kort efter afsløringerne om Hillary Clintons parti. Ganske bemærkelsesværdigt udlovede WikiLeaks en dusør til folk, der kunne kaste lys over årsagen til drabet.

Nu er WikiLeaks blevet et problem for USA’s regering, der beskylder organisationen for at være en ”fjendtlig efterretningstjeneste”. Men det er en misforståelse af, hvad WikiLeaks egentlig er: De beskæftiger sig ikke med analyse af materialet, eller at drage politiske konklusioner af det. I modsætning til NSA, CIA og andre har WikiLeaks ikke agenter rundt om i verden til at finde materiale eller blande sig i andre landes politiske udvikling – og de afviser systematisk at have noget samarbejde med Rusland eller andre regeringer.

En trussel mod pressefriheden

Et af Donald Trumps mest populære valgløfter var, at han ville ”dræne sumpen” i Washington, altså gøre op med den indspiste politiske elite, der er dybt upopulær i USA: I det seneste årti har Kongressens folkelige opbakning typisk ligget helt nede mellem 10 og 20 %. Det vakte derfor vild jubel da Trump lovede at gøre op med korruptionen, og det blev et stort tema i valgkampen.

Efter valget og der var en bred forventning om, at det amerikanske justitsministerium ville benåde Assange fra alle anklager, og bruge materialet fra WikiLeaks til at retsforfølge Hillary Clinton og andre for en stribe alvorlige forhold, ikke mindst ulovlig omgang med fortroligt materiale og statshemmeligheder. At regeringen og CIA nu går efter WikiLeaks og Assange er dybt skuffende for Trumps uafhængige støtter, særligt i de nye medier.

“WikiLeaks er [..] en fjendtlig ikke-statslig efterretningstjeneste, hjulpet af Rusland.” – CIA-chef Michael Pompeo, 20. april 2017

Anklagerne mod WikiLeaks og Assange er også problematiske i forhold til USA’s forfatning, der forbyder Kongressen at lave love, der indskrænker pressefriheden. Det prøver Statsanklageren og CIA nu at omgå ved at erklære WikiLeaks en ”Fjendtlig efterretningstjeneste” – og dermed ikke en del af pressen. Det uanset af WikiLeaks ikke udfører efterretningsanalyse, og ikke er tilknyttet noget bestemt land.

Men også i de gamle medier må der være grund til bekymring, for regeringen går efter noget af det helligste for en fri presse: Muligheden for at bruge fortroligt materiale til at afsløre pinlige og ulovlige forhold i den regerende elite, og dermed vække folkeligt pres for at regeringerne skal overholde loven, både i ånd og i bogstav. Men USA kan ikke tillade sig at følge Tyrkiets eksempel i håndtering af nye medier – den folkelige foragt for korruption og magtmisbrug er simpelthen for stor.

Var du glad for denne artikel? Vil du gerne have mere at samme slags? Så giv forfatteren en belønning på MobilePay:

Kilder:

https://wikileaks.org/cia-france-elections-2012/

https://wikileaks.org/nsa-france/spyorder/

https://en.wikipedia.org/wiki/2012%E2%80%9313_Stratfor_email_leak

https://www.theguardian.com/media/2017/apr/21/us-wants-to-arrest-julian-assange-but-uk-suggests-sweden-comes-first

http://www.euronews.com/2012/08/16/julian-assange-and-wikileaks-timeline-of-events

https://www.theguardian.com/us-news/2015/jul/08/nsa-tapped-german-chancellery-decades-wikileaks-claims-merkel

http://www.gallup.com/poll/1600/congress-public.aspx

http://www.breitbart.com/tech/2017/04/21/us-prepares-charges-to-seek-arrest-of-julian-assange/

http://nationalvanguard.org/2017/05/candidate-trump-i-love-wikileaks-president-trump-arrest-assange/

https://www.theguardian.com/commentisfree/2012/aug/23/women-against-rape-julian-assange