KVINDELIGE LEDERE ER MINDRE LYKKELIGE

businesswoman
Del artiklen her:

Af Kåre Fog, biolog og forfatter. Han er indehaver af bloggen kønsdebat.dk.

I en tysk undersøgelse har man interviewet mange tusind mennesker om deres livskvalitet, tilfredshed og lykkefølelse. Der er interviewet ca. 660 direktører og topledere, ca. 2.500 ledere på lavere niveauer, og ca. 27.800 ikke-ledere.
   På det grundlag laves statistik på, hvad lederskab betyder for den personlige lykke. Og hvad finder man? At kvindelige ledere er mindre lykkelige end almindelige lønmodtagere, mens mandlige ledere er mere lykkelige end almindelige lønmodtagere.

Stor betydning for kvinders lykke med mand og børn
De kvinder, der som unge er fokuseret på arbejde og karriere, lægger mindre vægt på at stifte familie og få børn, end andre kvinder gør. Men når de når op i lederstillinger, har det alligevel stor betydning for deres lykke, om de har mand og børn. Dette mærkes især efter en alder på 35 år, da det begynder at være sidste udkald for at sætte børn i verden. Kvindelige ledere har sjældnere mand og børn end andre kvinder, og de bliver oftere skilt. Men stadig betyder det meget for deres lykke, om de trods alt har mand og børn.

Negativt for kvinders omdømme at have succes i karrieren
Det viser sig også at være negativt for kvinders omdømme at have succes i karrieren. Jo mere succes, jo mindre kan andre mennesker, f.eks. kollegerne, lide dem. Det er stik modsat for mænd – jo mere succes mænd har, jo mere kan andre mennesker lide dem.
Kan det så kompensere, at disse kvindelige ledere til gengæld får en høj løn? Ikke rigtig. De er jo lykkeligere, jo mere de tjener, men den virkning er langt svagere end den er for mænd. For mænds lykke betyder høj løn rigtig meget; for kvinders lykke betyder løn ikke nær så meget. Hvad der betyder meget for kvinders lykke, er derimod, hvor meget tid de har til overs. Her er ledere dårligere stillet end andre mennesker, for ledernes ugentlige arbejdstid er ofte oppe omkring 50 timer, og selv om de har betalt hushjælp, har de alligevel mindre fritid end andre. Og det at have tid til overs betyder mere for kvinders lykke end for mænds. Det mest effektive man kunne gøre for at kvindelige ledere blev lykkeligere, ville være at give dem mere fritid.

Ikke mærkeligt, at det er svært at overtale kvinder til at søge lederstillinger
At det er svært at overtale kvinder til at søge lederstillinger, er altså ikke så mærkeligt: Det gør dem mindre lykkelige. Den mest virkningsfulde kompensation der kunne gøre det attraktivt for kvinder at blive ledere, ville være at give dem mere fritid.
Men samfundet og virksomhederne har jo netop brug for, at ledere arbejder mange timer om ugen. Så den kompensation kan kvinderne ikke få.

Relativt få kvindelige ledere skyldes ikke diskrimination
At der er relativt få kvindelige ledere, skyldes i vore dage ikke diskrimination. Det skyldes at det er svært at finde kvinder, der vil stille op. For lederstillinger gør dem mindre lykkelige.

https://cadmus.eui.eu/handle/1814/51473

Del artiklen her: