KUN TAMME FUGLE HAR LÆNGSEL – DE VILDE FLYVER SYDPÅ

migration
Del artiklen her:

Af Peter Qvistgaard. 

Kære Faeza – Kun tamme fugle har længsel. De vilde flyver sydpå. 

Inderst inde vælger jeg at tro, at du har længsel, føler længsel, er længselsfuld, ja, faktisk syg af længsel, og derfor sender mange længselssuk efter dit elskede fædreland. At du har vemod, hjemve, savn og endda lider afsavn. 

Men din lykke er alligevel her i vort land, siger du – formentlig uden at vide, hvad lykke egentlig er for en ting? Men så vil jeg med Platons ord forsøge at forklare dig det. Lykke er summen af dyderne. Og dyderne er bl.a. visdom, fornuft, mod og begær (vilje). Men han sagde også: At intet menneske kan være lykkelig, før man kender det hele – dvs. først efter døden. 

Så ud fra hans tese vil du aldrig opleve en permanent lykke her i vort land, men måske momentvis. For jeg vælger at tro, at dine tanker resten af livet vil gå til de 17 millioner landsmænd, som du og din familie efterlod. Og jeg vælger at tro, at når du bliver sygeplejerske her i Danmark, vil du uvægerligt og uundgåeligt komme til at tænke på bare nogle af de syge og lidende mennesker derhjemme, som du qua din visdom, fornuft, mod og vilje måske kunne have reddet, hvis du var taget tilbage til dit land. 

Og du vil jo aldrig vide, hvad lykke er, hvis du aldrig har oplevet ulykkelighed. 

At gøre andre mennesker lykkelige, især dine egne ulykkelige landsmænd – er lykken i sig selv. Så glem din egen lykke, så bliver du lykkelig- i hvert fald mangen en stund. Tro mig. 

Derfor er mit råd til dig, kære Faeza:

Gør din længsel til handling – fold dine vinger ud – og flyv sydpå. For her venter både lykken og dine ulykkelige fæller længselsfuldt efter dig. Og oppe i himmelen vil en anden sygeplejerske Florence Nightingale kigge ned på dig, og sige: – Endelig en pige med de rette dyder, der har fundet sin rette lykkehylde. 

PS: Og du skal ikke frygte krigen derhjemme. For her er også fred og ro. Så meget, at alene fra nabolandene til Syrien tager 350.000 syriske flygtninge årligt på ferie i dit hjemland. Og rejsemålet Syrien er i øvrigt en så stor succes, at jeg gætter på, at fra Europa tager årligt mere end én million flygtninge-syrere på ferie. I Billund melder et dansk rejsebureau også om stor succes med samme rejsemål. 

Del artiklen her: