Af Lone Nørgaard.
[NewSpeek har fået en dansk oversættelse tilsendt af en følger. Den franske kilde står efter teksten].
Af Francesca de Villasmundo.
Nato er i krig mod Rusland gennem mellemmand. Bliver Finland et nyt Ukraine, som vil tillade Nato – dvs. USA – at åbne en ny konflikt ved Ruslands grænser? Og således forsøge at svække det?
Den finske avis, Helsingin Sanomat, rapporterer, at Sverige og Finland begge vil kunne indgive deres anmodning om medlemskab af Nato i begyndelsen af næste uge. Alliancen har lovet dem en hurtig sagsbehandling. “Hvis Finland indgiver sin ansøgning, vil Den Nordatlantiske Traktats Organisation, Nato, kunne optage landet hurtigt og uden problemer”, svarede Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Finlands præsident og premierminister regner med, at de med deres medlemskab vil kunne “styrke alliancen”. Beslutningen vil blive officielt tilkendegivet søndag.
”Moskva ville være tvunget til at reagere”
I februar i år mindede Maria Zakharova om, at finsk og svensk medlemskab af Nato vil kunne få “alvorlige politiske og militære konsekvenser”, og at “Moskva ville være tvunget til at reagere”. “At være medlem af Nato kan ikke styrke de to landes nationale sikkerhed. De facto vil Finland og Sverige blive Natos frontlinjer”.
At opgive deres position som militært neutrale vil være farligt for de to lande, understregede hun i slutningen af april.
Ved bekendtgørelsen om Finlands kandidatur erklærede den russiske udenrigsminister, at Moskva ville reagere, hvis Finland gik med i Nato. Et sådan skridt ville udgøre en krænkelse af internationale juridiske forpligtelser, lyder det i en erklæring fra det russiske udenrigsministerium.
Finsk medlemskab vil udgøre en ”trussel” mod Rusland
Finsk medlemskab vil udgøre en “trussel” mod Rusland, bekræftede Kreml: “Finland deltager i fjendtlige foranstaltninger, som EU har truffet mod vores land. Dette kan vi kun beklage og vil være grunden til systematiske reaktioner fra vores side”, erklærede Kremls talsmand, Dmitri Peskov til journalisterne.
“En udvidelse af Nato gør bestemt ikke vores kontinent mere stabilt og mere sikkert”.
En artikel i Russia Today oplyser, at “talsmanden ligeledes understregede, at dette ville udgøre “en direkte krænkelse af Finlands juridiske, internationale forpligtelser” i henhold til fredstraktaten indgået i Paris i 1947, som forpligter parterne til ikke at indgå alliancer eller at deltage i koalitioner mod et af landene på samme måde som aftalen fra 1992 mellem Moskva og Helsinki”.
I realiteten vil Finland ikke udgøre en trussel ved sit medlemskab, men det vil USA, som kan installere sine atommissiler ved den finsk-russiske grænse. På den måde vil Rusland ikke have en frist til at kunne opsnappe missilerne. Optagelsen af Ukraine i Nato udgør den samme fare for Moskva. Neutraliteten hos de lande, som grænser op til Rusland, er et spørgsmål om sikkerhed for Rusland.
Rusland vil være tvunget til at træffe sine gengældelsesforanstaltninger
Rusland vil være tvunget til at træffe sine gengældelsesforanstaltninger i form af militær-teknik og andet for at kunne eliminere truslerne, som Finlands og Sveriges optagelse i Nato udgør, erklærede Sergeï Lavrov, russisk udenrigsminister. “Helsinki skal være klar over ansvaret og konsekvenserne af en sådan beslutning” sagde han. Kreml har tilkendegivet, at de vil reagere, men har afvist at præcisere hvordan, idet de bekræfter, at det vil afhænge af, hvor langt Nato vil anbringe sine militære installationer fra den 1.300 km lange finsk-russiske grænse.
Den tidligere russiske præsident, Dmitri Medvedev, næstformand for det magtfulde Sikkerhedsråd, har allerede talt om muligheden for at opstille atommissiler på det russiske territorium i Kaliningrad ved Østersøen. Som en første reaktion har Rusland gjort de ansvarlige finske politikere opmærksomme på, at man vil kunne afbryde gasforsyningen til Finland fredag på grund af landets eventuelle medlemskab af Nato, rapporterede den finske lokalavis Iltalehti.
Nogle europæiske politikere holder dog hovedet koldt
Nogle europæiske politikere holder dog hovedet koldt. Blandt dem er Kroatiens præsident Zoran Milanovic, som har truet med at nedlægge veto mod Finlands og Sveriges optagelse i Nato, fordi denne manøvre vil være ekstremt farlig og en provokation mod Rusland:
“At involvere Finland, som ligger 50 km fra Sankt Petersborg, er efter min mening en farlig charlatanisme”.
Viktor Orban er på samme linje både med hensyn til sanktionerne og tiltrædelserne i Nato, sådan som USA ønsker det. Man forstår, hvorfor Ursula von der Leyen og Emmanuel Macron ønsker at ændre på de europæiske traktater for at fjerne vetoretten.
Efter Ukraine og Finland vil Nato fortsætte bevidst med at kaste olie på bålet.
source : Medias Presse
Kilde: