HVAD ER VIDENSKAB?

science
Del artiklen her:

Af Stig Wørmer, historiker og journalist (DJ 1989)

Tja, den er lang, men i en radiopodcast diskuterer Henrik Dahl med Eske Willerslev, molekylærbiolog – i øvrigt ham der blev sur over kritik af hans vikingeetniske opfattelse. 

Dahl kritiserer “Social Justice Theories”, der bygger på følelser og fornemmelser (fx hvidheds-et-eller-andet) og insisterer i stedet på rationaliteten og klassiske videnskabsbegreber.

Universiteter lever ikke af holdninger

Eske Willerslev udtrykker som sin mening, at “alle holdninger skal komme til udtryk på universiteterne”. Men universiteter lever jo ikke af HOLDNINGER. Man kan studere holdninger. Men holdninger er ikke et studium.

Eske Willerslev mener, at tingene vil rette sig efterhånden. Underforstået lidt fejlskud her-og-der er OK.

Samtidig prøver nogle at gøre det til noget politisk, at man vil censurere, dvs. udelukke disse nye “teorier”. Men forskellen mellem marxismen på universiteterne og de nye teorier er, at universitetsmarxismen, lige som Marx, kunne diskuteres, mens de nye teorier er påstande, som man forlods skal acceptere – og igennem “studierne” af disse teorier bliver de mærkeligt nok bekræftet. 

Er det videnskab?

Alle ”føle”-teorier er ikke videnskab

Skåret ud i pap: Det er kun klassiske videnskabsidealer – og metoder – der er acceptable. Alle “føle”-teorier – som dagbladet Politiken interessant nok kaldte det i en overskrift – er IKKE videnskab.

Som min gamle biologilærer i realskolen udtalte det: “Enten er det en ko eller også er det en vejrmølle”. Sådan.

Men for “alternative” videnskabsfolk, der skal have søsat nye teorier, der ikke er tilstrækkeligt belæg og evidens for, er teorierne om køn, race, seksualitet m.v. som skabt til bestemte formål, nemlig at postulere teorier, holdninger, sammenhænge, som man ikke selv kan bevise. Det er som fod i hose til at politisere. Den megen ståhej og beskyldningerne mod Morten Messerschmidt og Dahl kommer fra de samme politiske kredse (og samme overvejende humaniorakredse på universiteterne), og dét er betænkeligt. 

Men det er ikke tilfældigt……….

Det er ikke videnskab, det er politik 

Min påstand og bekymring: Der ER kredse i disse miljøer, som i dag

tonser frem med politiserende undervisning (teoridannelse mv.), som altid kun går i én retning. Der ER folk, der vil bruge deres fag til at fremme bestemt politiske HOLDNINGER. 

Disse folk vil have carte blanche til at fremture. De vil have frihed til at postulere, holdningsdanne og forme efter politiske linjer. Og de vil bruge deres lærestole til at udskamme andre holdninger. Det er det, de vil. Det er ikke videnskab, det er politik. Det er min påstand.

Og derfor er de nu så sure over, at der er kommet fokus på deres pseudovidenskabelighed. De hjælpes her af poppede folk, der skal have anerkendelse i de samme kredse, og som mener, at et universitet lige så godt kan være en daghøjskole eller noget helt tredje. Hvorfor mener de det? Hvordan i Hulan kan de mene det, hvis de er seriøse videnskabsfolk?

Måske ligger hunden alligevel begravet i det politiske? 

Læs den igen: “Alle holdninger (!)” er videnskab. Hvis jeg mener, at en vikingekonge i virkeligheden er en nordafrikansk indvandrer, så plæderer jeg bare for det – og forventer accept af dette som en valid, seriøs og videnskabelig holdning.

Nonsens-videnskabelighed

Når nonsens-videnskabelighed afløser seriøsiteten, så griner de ovre i Kina. Griner over et Vesten, der er ved at acceptere feel-good synspunkter som ligeberettigede med beviste teorier. 

PS. Mig bekendt er Willerslev den eneste fra det naturvidenskabelige område, som offentligt har sagt, at alle holdninger er lige gyldige (underforstået: videnskabelige) holdninger, lige som hans egen teori om, at vikinger ikke var nordiske (fordi fortidige genstrukturer tyder på blandet materiale langt tilbage i tid) – en påstand, som straks blev grebet af alle progressive multikulturalister, anti-antinationalister, anti-traditionalister samt andet godtfolk, der mener, at verden skal være den stik modsatte af, hvad vi kan konstatere.

Ligger der politiske holdninger bag dette? O year man. Det kan du være helt sikker på.

Det kommer alt sammen fra et voldsomt politiseret og forskruet amerikansk miljø. 

Men vi vil ikke ha’ det her!

Del artiklen her: