HUMOR

Laughter
Del artiklen her:

Af Kåre Fog, biolog og forfatter. Han er indehaver af bloggen kønsdebat.dk.

Humor er vigtigt for begge køn, men på lidt forskellige måder.
Folk ler sjældent alene. Latter er som regel noget der foregår i sociale sammenhænge.
Undersøgelser af skolebørn har vist, at når piger skal vurdere en vittighedstegning som morsom, så spiller det en stor rolle, at de hører andre grine ad den; hos drenge er det lidt mere vittighedstegningens kvalitet i sig selv, som udløser latter.
En forsker har undersøgt under hvilke omstændigheder folk ler. Når kvinder taler med andre, ler de ret meget, mere end tilhøreren. Når en mand taler med en anden mand, ler han ikke så meget, men dog mere end tilhøreren. Når en mand taler med en kvinde, ler han endnu lidt mindre, og kvinden ler relativt meget af hvad han siger. Det vil sige at kvinder især er tilbøjelige til at le, når en mand siger noget morsomt. En mand ler derimod særlig lidt, hvis en kvinde siger noget morsomt.
”Sans for humor” er vigtigt i kontaktannoncer og spiller en stor rolle for, om en person er seksuelt attraktiv. Nærmere undersøgelser af dette viser, at for mænd er det vigtigt, at kvinden ler ad ham når han er morsom; for kvinden er det vigtigt, at manden har sans for at sige og gøre noget morsomt. Kønsrollerne er altid sådan fordelt, at manden skal være morsom og få kvinden til at le, ikke omvendt. En kvinde bliver ikke mere seksuelt attraktiv af at være morsom.
Dette spiller en stor rolle i underholdningsindustrien. Det er meget svært at være kvindelig komiker – mænd gider ikke grine ad en, og de finder ikke en attraktiv. Det er derimod taknemmeligt at være mandlig komiker – han kan få mange kvinder til at le, og de finder ham også ofte seksuelt attraktiv.
Hvor svært det er at være kvindelig komiker, illustreres af, at da man i Norge i 2019  skulle uddele en humor-pris, så kunne man ikke finde en eneste kvinde som var morsom nok til at få prisen. De tre prismodtagere var alle mænd. Juryen bestod af seks kvinder og ti mænd.
Også i Danmark er kvindelige komikere ofte fortørnede over ikke at blive anerkendt. Men de har desværre kønsrollerne imod sig.

https://academic.oup.com/joc/article-abstract/26/3/190/4553888?redirectedFrom=fulltext


https://www.researchgate.net/publication/232489851_Laughter_A_Scientific_Investigation


https://www.scientificamerican.com/article/the-humor-gap-2012-10-23/


https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/0ERjX2/humorpris-debatten-ingen-kvinner-er-morsomme-nok

Del artiklen her: