GIFTGAS I SYRIEN: ASSADS ONDSKAB – ELLER SABOTAGE MOD FREDSPROCESSEN?

170407-N-JI086-301 MEDITERRANEAN SEA (April 7, 2017) The guided-missile destroyer USS Porter (DDG 78) conducts strike operations while in the Mediterranean Sea, April 7, 2017. Porter, forward-deployed to Rota, Spain, is conducting naval operations in the U.S. 6th Fleet area of operations in support of U.S. national security interests in Europe. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Ford Williams/Released)

Hvem stod bag gasangrebet i Syrien d. 4. april? Den mest almindelige mening er at det var Syriens regering – men der er mange grunde til at tvivle på den forklaring. Henrik Ræder Clausen har set på situationen og foreslår, at en anden forklaring er logisk og bør tages alvorligt.

Af Henrik Ræder Clausen

Der har været sagt og skrevet en del om USA’s angreb på en militær luftbase i Syrien d. 7. april. Fremtrædende personer og organisationer som Hillary Clinton, Angela Merkel, CNN, Saudi-Arabien og Islamisk Stat har rost angrebet, der var en reaktion på et større angreb med giftgas i Khan Shaykhun (Idlib) et par dage tidligere. Som CNN’s Fareed Zakaria udtrykte det: ”Jeg mener, at Donald Trump blev præsident af USA i går aftes”. Samtidig er den rutinemæssige kritik af Trump forstummet.

President Obama, do not attack Syria. There is no upside and tremendous downside. Donald. J. Trump, 7. september 2013

Der er ingen tvivl om at det var et vigtigt angreb, af flere grunde. Et vigtigt punkt er, at det effektivt sætter en stopper for rygterne om at Præsident Trump skulle være i lommen på Rusland – forholdet mellem USA og Rusland er nu værre end det har været i årtier. Det var også et klart signal om at Præsident Trump ikke bare vil trække USA ud af militært engagement rundt om i verden, i modsætning til hvad mange havde forventet (eller frygtet). Og det var skelsættende at USA for første gang åbent erklærede ikke at ville respektere FN’s Sikkerhedsråd – og handlede derefter.

Er det slemt – eller er det værre?

Der er ingen tvivl om at brug af kemiske våben, især mod civile, er en meget alvorlig krigsforbrydelse, og at alle har interesse i at forhindre, at det nogensinde sker igen. Kemiske våben har været et hovedemne i debatten om krigen i Syrien, og var tæt på at føre til en amerikansk invasion i 2013. Der er almindelig enighed om at Syriens præsident Bashar al-Assad er den skyldige, og at både Syrien og Rusland lyver, når de afviser beskyldningerne. Men der er en skræmmende mulighed, der ikke behandles meget i pressen:

Hvad nu hvis Syrien og Rusland bare siger sandheden?

OPCW Logo

Det er en skræmmende mulighed, af ret mange grunde. Syrien og Rusland har konsekvent afvist at have brugt kemiske våben på noget tidspunkt i krigen, og Syrien har afskaffet hele sit kemiske våbensystem under overvågning af OPCW, Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben. Hvis Syriens regering har skjult kemiske våben, har OPCW ikke gjort sit arbejde ordentligt, og bør holdes ansvarlige for det. Den slags bør undersøges, før man griber til militær handling.

Et andet problem, at USA angreb Syrien uden at vente på undersøgelser, der kunne fastslå hvad der præcist skete, og uden at respektere FN’s Sikkerhedsråd, der stemte imod et angreb. Dermed træder USA igen ind i den rolle som Verdens Politimand, Trump havde talt imod i valgkampen, og handler med en hast (’beslutsomhed’), der ikke giver plads til berettiget tvivl.

Dertil kommer, at kilderne til gasangrebet i Idlib er tvivlsomme og ensidige: Websiden med det fine navn “Syrisk Observatorium for Menneskerettigheder” er i praksis den syriske flygtning Rami Abdel Rahman i Coverntry, England. De “Hvide Hjelme” er ofte taget i at filme falske redningaktioner og udgive dem for at være ægte. Begge arbejder sammen med de grupper, der kæmper mod Syriens regering.

Det næste problem er, at der er problemer med de billeder, der er udgivet. Professor Theodore Postol, der er ekspert på området, siger at billederne ikke viser bomber eller missiler affyret fra fly, at det mere sandsynligt er en 122 mm artillerigranat, der er sprængt (affyret eller ødelagt) på jorden – og at tidspunktet tyder på en overlagt handling, ikke et uheld, som Rusland ellers har sagt.

Et mere principielt problem er at FN-systemet, og dermed den internationale retsorden efter 2. verdenskrig, led et stort nederlag ved USA’s hurtige reaktion: USA har bevist at de vil gribe militært ind rundt om i verden som det finder passende, uden at lade sig bremse af andre landes holdning. Det er også et brud med de Westfalske Principper fra 1648 om at man ikke angriber andre lande, medmindre de har truet eller angrebet en selv.

Syriens skrøbelige fredsproces

Det burde være indlysende, at det ville være både militært og diplomatisk tåbeligt at Syriens regering skulle give sig til at angribe sine egne borgere i en situation, hvor regeringen har medvind både på slagmarken og diplomatisk. Det kemiske angreb mod civile i Idlib var uden militær betydning, og kunne ikke give andre resultater end negativ omtale. Og det har Syriens regering bestemt fået. At Syrien aktivt evakurerer civile fra krigszoner til (!) regeringens områder bliver heller ikke omtalt i den gamle presse.

Læs også: DER UNTERGANG” FOR ISLAMISK STAT – NU SKAL VI PASSE PÅ!

Som beskrevet på NewSpeek d. 3. april, har Syriens regering aldrig stået i en bedre position siden krigen startede. Islamisk Stat nærmer sig et decideret sammenbrug, og de andre islamiske oprørere lider af mangel på mandskab og penge, der også gør deres situation vanskelig. Kemiske våben hører hjemme i desperate situationer, og sådan en situation er de mest radikale oprørere ved at komme i.

Kort over Syrien, april 2017. Rødt: Regeringsområde. Grønt: ‘Moderate’ oprørere. Bemærk især Idlib-provinsen mod nord. Gult: Kurdere: Gråt: Islamisk Stat. Den største del af Syriens befolkning bor i  det røde område.

Der findes faktisk en formaliseret fredsproces i Syrien, baseret på en aftale om våbenhvile fra 20. december 2016, og den har stigende tilslutning. I begyndelsen af april havde 204 lokale oprørsledere tilsluttet sig aftalen, der ifølge Ruslands forsvarsminister bliver overholdt. Krigen foregår nu mellem Syriens regering og de grupper, der ikke vil være en del af aftalen. Aftalen har bragt forsoning til områder med samlet 3 milloner indbyggere.

Ruslands regering noterer, at den har leveret 1600 tons nødhjælp til Syrien, udsendt læger, og at russiske mineryddere har fjernet over 5000 miner og andre bomber fra de 226 byer, Islamisk Stat og Jabhat al-Nusrah har tabt. Disse fremskridt er opnået uden brug af kemiske våben på slagmarken – fra regeringens side! Der rapporteres ind imellem om kemiske angreb fra oprørerne, og i Aleppo fandt regeringens soldater råvarer og udstyr til at producere giftgas efterladt af al-Nusrah. Den slags bliver vist i et utal af små videoklip, men kommer ikke frem i de gamle medier.

Assad’s long-term status  to be decided by Syrian people. Rex Tillerson, 30 marts 2017

En anden stor gevinst for Assad var, at USA’s udenrigsminister Tillerson nogle dage før angrebet sagde, at USA ikke længere ville arbejde på at indsætte en ny regering i Syrien, og at syrernes folk har ret til at vælge deres egen regering. Dermed var en stor diplomatisk trussel mod Syriens regering elimineret – indtil gasangrebet i Idlib vendte det hele på hovedet:

En uge efter slog Tillerson fast, at USA ser det som sin opgave at afsætte Syriens nuværende præsident Assad. At syrerne valgte Assad i juni 2014, og med stor sandsynlighed vil gøre det igen ved næste valg, er af mindre betydning i sammenhængen.

Sabotage mod fredsprocessen?

‘No role’ for Assad in governing Syria. Rex Tillerson, 6. april 2017

Den enkleste forklaring er ofte den rigtige. I dette tilfælde er den enkleste forklaring, at Syriens islamistiske oprørere står bag gasangrebet, helt som det var tilfældet i det store giftangreb i Ghouta tilbage i 2013. Motivationen er også indlysende: Hvis de kan give Syriens regering skylden for angrebet, kan de få luftstøtte, våben og andre former for opbakning, der kan lette deres vanskelige situation på slagmarken, og fornyet opbakning til at afsætte Syriens regering. Det er en mulighed, der bør undersøges nøje.

Hvis det er tilfældet, hvis oprørerne virkelig har begået denne krigsforbrydelse for at sabotere vejen mod fred i Syrien, er reaktionen indlysende: Alle gode kræfter må gå sammen om at standse deres morderiske arbejde. Det er et problem, der skal opklares, inden vi griber til handling i Syrien. For viser det sig at vi belønner oprørerne for deres brug af kemiske våben, kan vi forvente endnu flere af den slags kemiske katastrofer i det hårdt plagede land.

Var du glad for denne artikel? Vil du gerne have mere at samme slags? Så giv forfatteren en belønning på MobilePay:

Kilder:

CNN host: ‘Donald Trump became president’ last night
http://thehill.com/homenews/administration/327779-cnn-host-donald-trump-became-president-last-night
Syria conflict: ‘Chemical attack’ in Idlib kills 58
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-39488539

“We were able to get the Syrian government to voluntarily and verifiably give up its chemical weapons stockpile.” – Susan Rice, Obamas Sikkerhedsrådgiver

Russian MoD: Syrian Army doesn’t have chemical weapons as confirmed by the UN and OPCW
https://www.youtube.com/watch?v=Dp0WiBFCB10
U.S. Modifying Ship to Destroy Assad’s Chemical Weapons at Sea
http://www.defenseone.com/threats/2013/12/us-modifying-ship-destroy-assads-chemical-weapons-sea/74714
Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons
https://www.opcw.org/
Syria: UN Mission Report Confirms that “Opposition” Rebels Used Chemical Weapons against Civilians and Government Forces
http://www.globalresearch.ca/syria-un-mission-report-confirms-that-opposition-rebels-used-chemical-weapons-against-civilians-and-government-forces/5363139
Assessment of White House Intelligence Report About Nerve Agent Attack in Khan Shaykhun, Syria
http://www.globalresearch.ca/assessment-of-white-house-intelligence-report-about-nerve-agent-attack-in-khan-shaykhun-syria/5584867
Who is behind Syrian Observatory for Human Rights?

https://www.rt.com/news/317372-nimrod-kamer-syrian-observatory/

White Helmets Movie:
Updated Evidence From Swedish Doctors Confirm Fake ‘Lifesaving’ and Malpractices on Children

http://theindicter.com/white-helmets-movie-updated-evidence-from-swedish-doctors-confirm-fake-lifesaving-and-malpractices-on-children/

http://theindicter.com/swedish-doctors-for-human-rights-white-helmets-video-macabre-manipulation-of-dead-children-and-staged-chemical-weapons-attack-to-justify-a-no-fly-zone-in-syria/

Over 5,000 Inhabitants Evacuated from Idlib to Aleppo
https://southfront.org/over-5000-inhabitants-evacuated-from-idlib-to-aleppo/
Assad: America’s ‘Deep State’ – Not Trump – Blew Up Airbase in Syria
http://www.breitbart.com/national-security/2017/04/13/assad-americas-deep-state-blew-up-my-airbase/
https://www.youtube.com/watch?v=vDMV-mQxfvU
Assad’s long-term status to be decided by Syrian people
http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2017/03/30/Tillerson-Assad-s-long-term-status-to-be-decided-by-Syrian-people.html
Tillerson: ‘No role’ for Assad in governing Syria
http://thehill.com/policy/international/327660-tillerson-no-role-for-assad-in-syria
”Der Untergang” for Islamisk Stat – nu skal vi passe på
https://newspeek.info/der-untergang-for-islamisk-stat-nu-skal-vi-passe-paa/