FACEBOOK GAV CAMBRIDGE ANALYTICA FRI ADGANG TIL DATAMINING

Mediernes falske nyheder om Trump igen afsløret: Facebook gav hemmeligt for flere år siden mange firmaer adgang til alle brugernes data.

Kommentar af Ivan Dybdal

Obama var den første præsidentkandidat, der brugte intensiv Facebook datamining til at vinde sine præsidentvalg i 2008 og 2012. Dengang var medierne nærmest imponerede og begejstrede for det.

Datamining er i dag et udbredt markeds- og opinions undersøgelsesredskab. Som al anden markedsanalyse har det både store muligheder og begrænsninger. Næsten alle er i dag online, og de fleste bruger Facebook, hvor de fortæller om deres daglige adfærd, interesser og meninger. Det som altid har været kernen i markedsanalyse. Formålet er at ramme den målgruppe af potentielle købere, man vil overbevise om, at netop ens eget produkt, er det bedste valg. Vel at mærke ramme den med så få omkostninger som muligt pr. hit. Marketing er dyrt og skal derfor ramme præcist og billigt. Det gælder selvfølgelig også for politisk markedsføring, som præsident Obama var en af de første amerikanske politikere, der anvendte effektivt og med succés.

Google bruger også alle dine forespørgsler til markedsanalyse formål, så de kan målrette de reklamer, de sælger på deres søgetjeneste, så de overraskende popper op hos dig, når du netop står og skal bruge en el-boremaskine eller en sovesofa.

Problemet med Facebooks datamining, der nu er blevet massivt eksponeret i medierne, er en gammel, overset nyhed, der nu har fået nyt liv, fordi den kan bruges i kampen mod den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump.

Cambridge Analytica

Nyheden for mange er, at deres facebookdata er solgt videre til professoren bag Cambridge Analytica, der har udviklet en app til analyse af data fra det populære sociale medie, som de sælger til alle reklamebureauer og politiske partier og organisationer, der ønsker at bruge Facebooks enorme mængde data om deres brugere til kampagner. Denne mulighed blev selvfølgelig også benyttet af de reklame-og konsulentfirmaer, der arbejdede for Donald Trump. Surprise-surprise!

Det kom helt bag på Facebooks brugere, der aldrig havde givet tilladelse til denne brug af deres data og massemedierne med CNN, og de andre ledende amerikanske nyhedsnetværk i spidsen så straks, at de i deres kampagne mod præsident Trump kunne bruge brugernes forargelse over at være taget ved næsen af Mark Zuckerberg og Facebook. Den vinkling var Fake News.

(PS. Fra denne artikels forfatter: Som professionel i markedsanalysebranchen i mere end 30 år, har jeg aldrig været på Facebook, fordi jeg ikke vil give ukendte adgang til mine personlige data)

Julian Assange wikileaks: Obama mined Facebook “entirely” before Cambridge Analytica

Hvordan foregår datamining på Facebook.

Sådan foregik den, og sådan foregår den også i dag, selvom afsløringen af det, brugerne opfatter som misbrug, har bragt Facebook ledelsen i panik.

Alle de firmaer, der udviklede apps til Facebook, fik hemmeligt adgang til alle Facebook brugernes data til brug for deres videre analyse og udvikling af deres apps.

Professor Alexander Kogan fra Cambridge Neuroscience på Cambridge University UK, var en af de første, der udnyttede denne – udadtil hemmeligholdte – mulighed for IT-og reklamebureauer.

Det, Dr. Kogan udviklede til Cambridge Analytica, var et superbilligt redskab til at ramme dine målgrupper præcist, fordi du fik adgang med app’s, der eksklusivt havde adgang til Facebook brugernes data, så de kunne ’høste’ data ikke blot fra en enkelt person, der brugte eller var på deres app, men med adgang videre til alle dennes netværk af venner, og som kunne trække disses data også f.eks deres status opdateringer, likes og i nogle tilfælde deres private beskeder. Det var en adgang, som Mark Zuckerberg og Facebook selv gav eksklusivt til disse kunder.

En begejstret professionel bruger siger: Vi behøvede blot at bruge et par hundrede tusinde for at få data fra alle i deres netværk, så havde vi praktisk talt adgang til data om alle i Amerika. Og folk havde ingen anelse om, at vi brugte deres data på den måde!

Se hele historien på engelsk her på The Jimmy Dore Show offentliggjort den 21. mar. 2018