Af Lars Hedegaard.
En skriver, at jeg generelt er helt gal på den med hensyn til Ukraine. Jeg mener selvfølgelig, at min kritiker er helt gal på den. Men min pointe er, at alle synspunkter frit skal kunne diskuteres. Derfor har adskillige kommentatorer på min væg anført synspunkter, der skarpt adskiller sig fra mine, og sådan skal det være.
Spørgsmålet er, om ytringsfriheden og den urbane udveksling af meninger kan overleve den øjeblikkelige krigsophidselse.
Vanen tro har nogle amerikanske demokrater skyndt sig at udnytte det russiske overfald på Ukraine til at beskylde Donald Trump for at have banet vejen for Putin. Trump, der skældte de europæiske NATO-partnere ud for ikke at betale nok til alliancens forsvar og Tyskland for at have gjort sig afhængig af russisk gas, bliver nu igen fremstillet som leder af Putins femtekolonne i USA.
En ophidset kvindelig journalist på MSNBC forklarer, at krigen er Trumps skyld, for han lavet en lumsk aftale med Putin. Hun fortæller dog ikke, hvorfor Putin ikke angreb, mens hans formodede ven var præsident.
Det demokratiske kongresmedlem Eric Swalwell, som har modtaget en kampagnedonation fra en lobbyist for Nord Stream 2 – altså russiske penge – beskylder nu Trump, tidligere udenrigsminister Mike Pompeo og Tucker Carlson fra Fox News for at heppe på Rusland. Den slags må naturligvis standses, og den demokratiske senator Mark Warner har opfordret Big Tech-selskaberne, der styrer det meste af informationsstrømmen, til begrænse udbredelsen af “russisk propaganda”. Det har de med glæde indvilget i.
Det venstreradikale tidsskrift, Mother Jones, som var arg kritiker af den amerikanske krig i Vietnam, opfordrer nu Biden til at “slå ned på pro-russisk disinformation” – især på Fox News og Tucker Carlson.
Demokratiske politikere har skyndt sig at benytte den russiske krig til at score indenrigspolitiske gevinster. Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, siger, at Putins angreb på Ukraine er et angreb på demokratiet, og demokratiet er også under angreb i USA.
En anden demokratisk lovgiver specificerer, hvad der menes: Republikanerne vil ikke gennemføre Bidens stemmeretsreform – der ville tillade enhver at stemme uden dokumentation – og det er næsten det samme som det Putin laver i Ukraine.
Problemet med demokraternes ekstremisme er ikke bare, at de vil afskaffe ytringsfriheden og enhver sober politisk debat, men at deres galskab kan medføre en militær eskalation, der kan ende med en atomkrig – som påpeget af det republikanske kongresmedlem og tidligere viceadmiral Ronny Jackson.
Stadigt flere politikere og militærpersoner, bl.a. NATO’s tidligere øverstkommanderende, Wesley Clark, kræver nu, at USA skal gennemtvinge et flyforbud over Ukraine. Amerikanske fly skal altså i kamp med russiske.
I en ny meningsmåling fra CNN bliver der spurgt, om amerikanerne går ind for direkte militær indgriben mod Rusland, hvis de økonomiske sanktioner ikke virker. Ja, svarer 42 pct., mens 58 pct. siger nej.
Efter den nye målestok må disse 58 pct. være en del af Trumps og Tucker Carlsons pro-russiske femtekolonne.