Af Kåre Fog, biolog og forfatter. Han er indehaver af bloggen kønsdebat.dk.
I modsætning til Sverige, hvor #MeToo kampagnen har haft konsekvenser for et større antal mennesker, har kampagnen kun ramt enkelte mennesker i Danmark.
Så vidt vides er kun én dansk mand blevet tvunget til at forlade sin post efter en #MeToo anklage. Kort efter at #MeToo kampagnen startede i oktober 2017, lagde en dansk kvinde en tekst op på Facebook d. 11. november 2017. Hun skrev bl.a.: ” Egentlig er jeg slet ikke typen, der ytrer mig på Facebook. Men jeg bliver nødt til at støtte op om #Metoo-kampagnen, da sexchikane er langt mere udbredt, end man skulle tro”.
Hun beskriver så, at hun otte år tidligere var studentermedhjælper i Dansk Journalistforbund (DJ). Hun havde et forhold til en af de to konsulenter, som hun arbejdede for. Deres seksuelle forhold varede i nogen tid, men da hun erklærede, at hun ville stoppe forholdet, blev han ved med at presse på. Ved en lejlighed stillede han sig f.eks. bag ved hende og tog hende på brysterne. Kvinden erkender, at hun i den slags situationer havde svært ved at sige meget klart fra ved at gøre fysisk modstand. Hun hverken skubbede ham væk eller slog ham. Hun betroede sig til to kolleger; men hun gik ikke til ledelsen.
Den pågældende mand fik siden da en chef-stilling i DJ. Godt otte år efter affæren blev han pludselig gjort opmærksom på kvindens facebookopslag. Han udtalte:
”Jeg var dybt rystet, da jeg så det opslag. Jeg har aldrig hørt før, at hun skulle have følt sig krænket. Jeg har været berørt og chokeret hele ugen.” Han havde det rædselsfuldt med, at både nuværende og tidligere kolleger havde liket opslaget.
De burde holde sig alt for gode til at deltage i noget, de intet anede om.
Ti dage efter valgte DJ at suspendere ham fra hans stilling
Men ti dage efter Facebook-opslaget valgte DJ at suspendere ham fra hans stilling.
Den pågældende kvinde blev omkring 20. januar 2018 interviewet i afsnit 25 af programmet ”Stille før optagelse” på Radio 24syv. Her indrømmede hun lidt mere om sin egen andel af affæren end i tidligere omtale. Sagen er mudret, fordi kvinden nu indrømmede, at grunden til at hun i en periode frivilligt havde sex med ham, var at hun gerne ville stige i graderne og få en god stilling; men hun elskede ham ikke og fandt ham ikke sympatisk. På et tidspunkt følte hun lede ved affæren og lede ved sig selv og ville afbryde affæren. Da var den pågældende mand ikke hurtig nok til at erkende, at affæren skulle slutte.
På den måde minder sagen lidt om affærerne om Harvey Weinstein – der er tale om kvinder, som indgår et seksuelt forhold i håb om at kunne kneppe sig til en karriere.
Det omtale radiointerview er ikke længere tilgængeligt på nettet efter nedlæggelsen af Radio 24syv.
Derudover har også filmproducenten Peter Aalbæk Jensen været i søgelyset i forbindelse med #MeToo. Men kvinder, der arbejdede på hans arbejdsplads, Zentropa, måtte vide, at kulturen på det sted var at acceptere nøgenhed som noget naturligt. Han har sjældent ”gået over stregen” og er ikke grebet i nogen meget graverende fejltrin.
I Sverige ser man anderledes på det. Den svenske filmproducent Film i Väst, som har samarbejdet med Zentropa om ni filmtitler, har afbrudt samarbejdet med Peter Aalbæk Jensen.
Links
https://journalisten.dk/hvem-svigtede-anklager-om-seksuelle-kraenkelser-i-dj/
https://www.berlingske.dk/samfund/efter-sexanklager-chef-i-dansk-journalistforbund-sendt-hjem
https://www.b.dk/kultur/svensk-filmproducent-vil-afbryde-samarbejdet-med-peter-aalbaek-jensen
https://www.weekendavisen.dk/2017-46/samfund/liktorernes-tyranni