Dyrker du meget motion? Så skal du være opmærksom på gigt

Sponsoreret indhold

Antallet af danskere, der er i behandling for gigt, er eksploderet i de seneste år. I 2009 var 318.000 danskere i behandling, mens tallet var 446.000 i 2015. Det er en stigning på hele 40 % på seks år. Heldigvis skyldes stigningen ikke, at flere og flere danskere får gigt – vi er bare blevet bedre til at opdage det.

Vi passer mere på os selv

I takt med, at mange danskere lever et mere og mere aktivt liv, er vi nemlig blevet mere opmærksomme på smerter i leddene. Samtidig vil vi også gerne være friske og rørige langt op i årene, og derfor er vi bedre til at passe på vores krop end tidligere.

Tidligere har vi også haft indtryk af, at det kun er ældre mennesker, der får gigt. Børn og unge kan dog også blive ramt, og da gigt er en uhelbredelig sygdom, er der god grund til at være opmærksom på symptomerne.

Selvom gigt ikke kan helbredes, findes der forskellige måder at nedbringe symptomerne på. Det er netop også det, den store stigning i behandlinger er udtryk for. Både smertestillende medicin, behandlende medicin og især motion kan gøre gigten til at leve med.

Sund kost hjælper på smerterne

Der findes også kosttilskud, som for eksempel glucosamin, som hjælper kroppen med at vedligeholde leddene og undgå, at situationen bliver værre. Ligesom al anden medicin kan de ikke kurere gigt, men de styrker produktionen af glucosamin, som er det stof, der opbygger og reparerer brusk i leddene.

Ofte er det også nødvendigt at ændre livsstil, hvis man får gigt. Det kan for eksempel hjælpe på inflammation at spise meget plantebaseret mad kombineret med fed fisk, ligesom motion og træning kan afhjælpe smerterne, især hvis du benytter træningselastik, der ikke belaster leddene helt så meget.

Leddegigt øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, og nogle gigtformer giver en øget risiko for overvægt. Derfor kan det være nødvendigt at spise ekstra sundt, så man ikke tager på og dermed får flere gener fra gigten.