“DER UNTERGANG” FOR ISLAMISK STAT – NU SKAL VI PASSE PÅ!

Den moské, hvor Abu Bakr al-Baghdadi udråbte Islamisk Stat som Kalifatet, bliver snart erobret af irakiske og amerikanske styrker.
Den moské, hvor Abu Bakr al-Baghdadi udråbte Islamisk Stat som Kalifatet, bliver snart erobret af irakiske og amerikanske styrker.

Af Henrik Ræder Clausen

HenrikRClausen3.JPG

Mens den gamle presse har travlt med at diskutere, hvem der rådgiver den amerikanske Præsident, sker der nogle temmelig vigtige ting for Islamisk Stat, der bliver knust langsomt og effektivt. I disse dage er den irakiske hær ved at generobre al-Nuri moskeen i Mosul, hvor Kalifatet blev udråbt i 2014 – og derfra kan det kun gå ned ad bakke for de islamiske krigere. Men nemt er det ikke: Da den amerikanske øverstkommanderende Barack Hussein Obama sidste sommer gav et forvarsel om den kommende offensiv i Mosul, var han ikke klar over, hvor hård en opgave det ville blive.

Terrorstaten er ganske vist i klemme, men har stadig store forsyninger af sprængstof, biler at køre det i, og masser af loyale islamister. Troen på 72 venlige jomfruer og endeløse forsyninger af fin vin har fået mange hundrede islamister til at køre selvmordsbiler direkte ind i deres modstanderes stillinger, til stor skade for mennesker, militært udstyr og de byer, det sker i. Et enormt tunnelsystem under Mosul gør det også nemt for Islamisk Stat at udføre bagholdsangreb i områder, de ellers har tabt, og hjemmebyggede raketter rammer tilfældigt i de befriede områder.

Islamisk Stat har allerede tabt det meste af Mosul, men bider hårdt fra sig – ikke mindst med stribevis af selvmordsbomber.

Som vanligt lider de civile mest. Efter 30 måneders brutalt styre af Islamisk Stat er de nu fanget i kampene mellem besættere og befriere. Særligt de kraftige irakiske/amerikanske luftangreb mod IS-stillinger inde i byen går hårdt ud over byens beboere, og FN bemærker, at tabet af civile liv er foruroligende højt.. El- og vandforsyning er brudt sammen, men der kommer stadig tilstrækkelige mængder drikkevand ind i byen på andre måder.

En tilsvarende situation er ved at udvikle sig i Raqqa, der ligger ved floden Eufrates på kanten af det kurdisk kontrollerede område i nord. Raqqa bruges som hovedstad af Islamisk Stat, men kurdisk-amerikanske styrker er i øjeblikket ved at omringe byen for at erobre den snarest. Falder Mosul og Raqqa, har Islamisk Stat ikke kontrol over nogen større by, og vil ikke længere kunne bruge civile som skjolde mod deres mere civiliserede modstandere.

Uanset de islamiske krigere kraftige modstand er der ingen tvivl om at Islamisk Stat taber krigen og bliver udryddet. Deres forsyningsruter til Tyrkiet er afbrudt, tankbilerne til oliesmugleri blev bombet af Rusland. Islamisk Stat har mistet alle væsentlige eksportindtægter, har brugt sin formue, og har simpelthen svært ved at betale sine krigere for at fortsætte med at føre Jihad.

Også i Syrien taber Kalifatet vigtige nøglepositioner: Syriens hær har generobret Aleppo og andre vigtige byer i nord, den antikke assyriske by Palmyra midt i Syrien (hvor Islamisk Stat har bombet byens antikke ruiner), og planlægger en kampagne østpå mod floden Eufrates. Der ligger byen Deir Ezzor, som er et vigtigt knudepunkt for hovedvejene i Syrien. Mister Islamisk Stat kontrollen over hovedvejene, bliver det svært for dem at flytte mandskab og forsyninger til krigen.

Den militære situation i Syrien ved udgangen af marts 2017. Kilde: Southfront.org

Mod nord har Tyrkiet erobret en del af Syrien, og havde tilsyneladende planer om at gå længere, men blev afskåret af Syriens hær mod syd og kurdisk-amerikanske styrker mod øst. Trusler om at erobre den kurdisk-styrede by Manbij blev afværget ved at russiske styrker også rykkede ind i byen. Tyrkiet, der har store problemer med sit kurdiske mindretal, har ikke brug for også at starte en krig mod Rusland, og vil indtil videre blot beholde de områder, de har erobret.

Også konkurrerende islamister er begyndt at falde Islamisk Stat i ryggen, og erobrer store landområder i Syrien. De har bedre forsyninger af tunge våben, tilsyneladende eksporteret fra Balkan. Det gælder ikke mindst Bulgarien, hvor den hensygnende våbenindustri har fundet nye kunder i form af de lande, der har støttet krigen mod Syriens regering. Disse våbensystemer har så på den ene eller den anden måde fundet vej til forskellige islamistiske grupper i Syrien. Og det er kraftige våben: Maskinkanoner til at montere på lastbiler, TOW-missiler til at ødelægge tanks, og mange andre professionelle våbensystemer.

Der er dog en vigtig forskel på de brogede islamist-grupper og Islamisk Stat: IS arbejdede på at opbygge en egentlig stat, med ministerier, (Sharia-)domstole, pengesystem, eksport, skatter og andre strukturer, der får en stat til at fungere. Haya’at Tahrir Al Sham, Free Syrian Army, Jaish Al Ezzah, Ahrar al-Sham, Abnaa al-Sham, Jabhat Fatah al-Sham og andre islamistiske oprørsgrupper tænker ikke i de baner, de fokuserer mest på at skaffe våben og forsyninger til at fortsætte krigen mod Syriens regering.

Men den krig går ikke væsentligt fremad. Tilstrømningen af penge, våben og krigere er faldende, og hver gang de taber et slag mod Syriens regering, taber de både udstyr og mandskab. Rusland driver rehabiliteringscentre, der tager sig af krigere og andre, der overgiver sig, enten ved at sluse dem tilbage i det civile liv, eller ved at sende dem til Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien. Hvor der ofte udbryder krig mellem forskellige ’moderate’ oprørere, når de ikke kan blive enige om fordeling af våben og nødhjælp. Igen til skade for de civile, der er fanget i oprørernes territorier – og oprørerne forhindrer med hårde metoder de civile i at flygte til de regeringsstyrede områder.

Nu har både USA og Tyrkiet opgivet deres planer om at indsætte en ny regering i Syrien. De er nu enige om at det er syrernes ret at vælge deres regering, og at hovedopgaven er at nedkæmpe Islamisk Stat. Det må forventes at islamisk Stat mister deres vigtigste holdepunkter til den amerikanske-irakiske-kurdiske alliance.

Med Islamisk Stat på tilbagetog har den syrisk-russiske alliance mulighed for at udmatte og demoraliserer de forskellige oprørere til et punkt, hvor de opgiver at drive krigen videre. Mindst 150 russiske mineryddere arbejder på at fjerne sprængstoffer fra civile områder i Palmyra og andre byer, og derefter kan syrerne vende hjem for at genopbygge deres huse og deres liv – en enorm opgave efter snart seks års brutal krig.

Danske i Syrien har modtaget førtidspension eller sygedagpenge, mens de har deltaget i væbnet kamp for terrororganisationen Islamisk Stat.

Herhjemme står vi også overfor en kæmpe opgave: Hvordan beskytter vi os mod hundredevis – sandsynligvis tusindvis – af motiverede og veluddannede islamiske krigere, når de bruger deres europæiske pas til at vende tilbage til de lande, der beskyttede dem og endda skaffede penge til deres dræbende aktiviteter i Syrien? Når de vender hjem til skarpe spørgsmål fra kommunen og striber af ubetalte kviklån, er der åbenlys risiko for at de også vil kæmpe mod ’vantro’ her.

Den logiske løsning ville være at erklære, at alle der drog i krig for Islamisk Stat, ikke længere kan have statsborgerskab i de lande, de rejste fra, men så enkle og effektive reaktioner skal vi nok ikke forvente. I det mindste bør PET og andre efterretningstjenester overvåge de fremmede krigere og kortlægge de islamiske organisationer, de er aktive i. For det må formodes at der er et ideologisk fællesskab mellem disse organisationer og de mennesker, der satte deres liv på spil for Kalifatet.

Var du glad for denne artikel? Vil du gerne have mere at samme slags? Så giv forfatteren en belønning på MobilePay:

Kilder:

Military situation in Syria on March 31 2017
https://maps.southfront.org/military-situation-in-syria-on-march-31-2017-map-update/
Military situation in Iraq on March 24 2017
https://maps.southfront.org/military-situation-in-mosul-on-march-31-2017-iraqi-map-update/
Trumps fyrede rådgiver undlod at opgive russisk indkomst
http://www.dr.dk/nyheder/udland/trumps-fyrede-raadgiver-undlod-opgive-russisk-indkomst
Wikimedia: al-Nouri moskeen
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Nouri_Mosque
Battle of Mosul:
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mosul_(2016%E2%80%9317)
Focus on al-Nuri Mosque as residents flee Mosul
http://www.aljazeera.com/news/2017/03/troops-close-nuri-mosque-residents-flee-mosul-170319102311931.html
Iraqi forces close in on historic mosque where Islamic State declared its ‘caliphate
http://www.latimes.com/world/middleeast/la-fg-mosul-mosque-20170330-story.html
ISIS Forcing Children, Disabled Into Suicide Cars
http://www.ndtv.com/world-news/isis-forcing-children-disabled-into-suicide-cars-us-general-1662944
IS Changes Suicide Attack Tactics in Old Mosul
http://www.voanews.com/a/is-changes-suicide-attack-tactics-old-mosul/3780866.html
Islamic State tunnels below Mosul are a hidden and deadly danger
https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/islamic-state-tunnels-below-mosul-are-a-hidden-and-deadly-danger/2016/11/05/5199afcc-a2c7-11e6-8864-6f892cad0865_story.html?utm_term=.4be5064b937d
ISIL forces civilians towards Mosul airport; UN rights office probes reports of mass graves
http://www.ohchr.org/EN/newyork/Stories/Pages/OHCHRsuspectsMassGravesNearMosul.aspx
Bombed in Their Homes, Civilians in Mosul Blame Reckless Coalition Forces
http://foreignpolicy.com/2017/03/31/bombed-in-their-homes-civilians-in-mosul-blame-reckless-coalition-forces-islamic-state-iraq-terrorism/
Mosul: UN rights chief urges civilian protection as sniper fire, airstrikes kill dozens
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=56444#.WODGeUdb_MU
ISIS Controls Less than 30% of Western Mosul’s Territory
https://southfront.org/isis-controls-less-than-30-of-western-mosuls-territory/
Raqqa offensive (2016–present)
https://en.wikipedia.org/wiki/Raqqa_offensive_(2016%E2%80%93present)
VIDEO: RT films US soldiers, fleeing civilians near Tabqa Dam in Raqqa
https://www.almasdarnews.com/article/video-rt-films-us-soldiers-fleeing-civilians-near-tabqa-dam-in-raqqa/
Islamic State is ‘broke’ and struggling to pay its fighters
http://news.sky.com/story/islamic-state-is-broke-and-struggling-to-pay-its-fighters-10816085
Russian forces prepare for brutal battle to retake Syrian city of Palmyra from ISIS
http://www.express.co.uk/news/world/749227/Russian-army-launches-attack-ISIS-Palmyra-Syria
Islamic State blows up famous Palmyra monuments in fresh assault on Unesco city
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/20/islamic-state-blows-famous-palmyra-monuments-fresh-assault-unesco/
Syrian army dash to al-Bab risks Turkey clash
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-albab-idUSKBN15G5DA
Syria Campaign Completed, Turkey’s Security Council Says
http://theglobepost.com/2017/03/29/syria-operation-completed-turkeys-security-council-says/
Turkey Plans to Construct New Town in Syria’s Al-Bab
http://en.farsnews.com/print.aspx?nn=13951218001398
Stanford University: The Mapping Militants Project
http://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/
Free Syrian Army Captured Strategic Abu Al-Shamat Highway
https://southfront.org/free-syrian-army-captured-strategic-abu-al-shamat-highway/
Revealed: the £1bn of weapons flowing from Europe to Middle Eas
https://www.theguardian.com/world/2016/jul/27/weapons-flowing-eastern-europe-middle-east-revealed-arms-trade-syria
Destination Syria: Bulgaria unloading Soviet military gear for US, Saudi, and UAE dollars
https://www.sott.net/article/309781-Destination-Syria-Bulgaria-unloading-Soviet-military-gear-for-US-Saudi-and-UAE-dollars
Moscow Has Questions For Sofia About The Bulgarian Weapons In Syria
https://southfront.org/moscow-has-questions-for-sofia-about-the-bulgarian-weapons-in-syria/
More Militants And Their Families Left al-Waer District Of Homs (Photos)
https://southfront.org/more-militants-and-their-families-left-al-waer-district-of-homs-photos/
Al-Nusrah Front raids rebel group’s headquarters in Idlib province, seizes weapons
http://www.longwarjournal.org/archives/2016/03/al-nusrah-front-raids-rebel-groups-headquarters-in-idlib-province-seizes-weapons.php
Aleppo battle: Rebels burn Syria evacuation buses
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-38358177
U.S. priority on Syria no longer focused on ‘getting Assad out’: Haley
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-usa-haley-idUSKBN1712QL
Rex Tillerson in Turkey: Future of Assad Regime ‘Will Be Decided by the Syrian People’
http://www.breitbart.com/national-security/2017/03/30/tillerson-in-turkey-future-of-assad-regime-will-be-decided-by-the-syrian-people/
Press Availability With Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu
https://www.state.gov/secretary/remarks/2017/03/269318.htm
Putin’s Brutal Sappers Are Vandalizing Aleppo With ‘Clear of Mines’ Graffiti!
http://russia-insider.com/en/despicable-russian-sappers-are-vandalizing-aleppo-clear-mines-graffiti/ri18395
Video: Russian sappers ceremoniously farewelled by Aleppo residents
https://www.almasdarnews.com/article/video-russian-sappers-ceremoniously-farewelled-aleppo-residents/
Russian Sappers To Demine Palmyra
http://www.themedialine.org/mideast-daily-news/russian-sappers-demine-palmyra/
Family’s return to rebuild Aleppo street points to Syria’s future
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-aleppo-idUSKBN15N26T
PET: Der er mindst 115 danske syrienkrigere
http://www.b.dk/nationalt/pet-der-er-mindst-115-danske-syrienkrigere
Tæt kontakt til PET skal stoppe penge til syrienkrigere
http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/taet-kontakt-til-pet-skal-stoppe-penge-til-syrienkrigere/6482992
Danske syrienkrigere fik kontanthjælp mens de kæmpede for Islamisk Stat
http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-12-22-avis-danske-syrienkrigere-fik-kontanthjaelp-mens-de-kaempede-for-islamisk-stat
Gik et gys gennem retssalen: Syv års fængsel til syrienkriger – slipper for udvisning
http://nyheder.tv2.dk/krimi/2016-06-24-gik-et-gys-gennem-retssalen-syv-ars-faengsel-til-syrienkriger-slipper-for-udvisning
Formodet Syrienkriger stod på liste over undervisere hos Islamisk Trossamfund
http://nyheder.tv2.dk/krimi/2016-04-08-formodet-syrienkriger-stod-paa-liste-over-undervisere-hos-islamisk-trossamfund
YouTube har store mængder materiale om kampene i Mosul:
https://www.youtube.com/results?search_query=mosul+fighting
BATTLE FOR MOSUL AL NURI MOSQUE FIGHTING
https://www.youtube.com/watch?v=PCFfrT5c0sI
The death of the IS caliphate?
https://www.youtube.com/watch?v=21cE-BWuC0Q
Islamic State “broke” and can’t pay its fighters
https://www.youtube.com/watch?v=8n7qztdWCWo