CLINTON, COMEY OG DEN AMERIKANSKE SUMP

Hillary Clinton fik millioner i forbindelse med et stort salg af uran til russerne. Alligevel er det Trump, der bliver beskyldt for fordækgte russiske forbindelser.

Foto: Hillary Clinton under valgkampen i 2016 (ShutterStock)

USA’s præsident Donald Trump fyrede i sidste uge James Comey efter stærk kritik fra den amerikanske Statsanklager. Det er der kommet en politisk orkan ud af. Henrik Ræder Clausen analyserer.

Den vigtigste grund til at Comey blev afskediget var, at han havde misbrugt sit embede til at tage beslutninger på vegne af Statsanklageren. Dertil kommer generel mistillid til Comeys loyalitet og hans arbejde med at styre USA’s vigtigste efterforskningsorganisation – en meget vigtig rolle.

Trumps modstandere, herunder det meste af pressen, udlagde det straks som et forsøg på at standse undersøgelser af Trumps (beskedne) forbindelser til Rusland, der af uvisse årsager mistænkes for at have kontrolleret udfaldet af USA’s valg i november sidste år. Det er der stadig ingen væsentlige tegn på.

Comey, FBI og Hillary Clinton

Lederen af FBI (Federal Bureau of Investigation) har som opgave at finde og verificere materiale, der kan være grundlag for retssager om alle former for forbrydelser. Det er en form for politikorps, der har omfattende ret til at sikre bevismateriale og afhøre vidner mm. Resultaterne af disse undersøgelser går til Anklageren, der så skal beslutte om der skal åbnes retssager.

Giuliani: Jeg har aldrig set en sag med så mange beviser som den mod Clinton.

Den afskedige FBI-chef James Comey.  Link

Derfor var det en grov overskridelse af hans autoritet, da Comey holdt en pressekonference d. 5. juli 2016, hvor han kritiserede Hillary Clinton for groft uansvarlig omgang med statshemmeligheder. Men derefter anbefalede han inderligt, at problemerne ikke burde føre til en retssag fordi – som han sagde – at han ikke kunne se nogen intentioner om at bryde loven. Statsanklager Loretta Lynch, der havde et privat, hemmeligt møde med Bill Clinton et par uger før Comeys pressekonference, fulgte som ventet anbefalingen.

 

Men hvad har Hillary Clinton egentlig gjort, og hvor hårdt kunne det straffes? New Yorks forhenværende borgmester Rudolph Giuliani, der har arbejdet som anklager, har samlet en liste over sandsynlige lovbrud:

 1. § 201: Bestikkelse
 2. § 208: Beslutninger motiveret af personlig økonomisk vinding
 3. § 371: Sammensværgelse
 4. § 1001: Falske udsagn (løgn)
 5. § 1341: Bedrageri og svindel (per post)
 6. § 1343: Bedrageri via elektronisk kommunikation
 7. § 1349: Sammensværgelse for at begå bedrageri
 8. § 1505: Forhindring af efterforskning
 9. § 1519: Ødelæggelse af bevismateriale
 10. § 1621: Falsk vidnesbyrd under ed
 11. § 1905: Afsløring af fortroligt materiale
 12. § 1924: Ulovlig fjernelse eller tilbageholdelse af fortroligt materiale
 13. § 2071: Fjernelse eller ødelæggelse af regeringsmateriale
 14. § 7201: Forsøg på skatteundragelse
 15. § 7212: Forsøg på at påvirke skattevæsenets arbejde

Det er en alvorlig liste, betydeligt værre end Richard Nixons Watergate-skandale – og den omfatter kun forhold, der er offentligt kendt. Der kan komme flere punkter frem, hvis Clinton undersøges grundigt, f.eks. om svindel med penge doneret til Clinton Foundation for at gavne Haiti efter det store jordskælv.

Med en samlet strafferamme langt over hvor længe den aldrende Clinton kan forventes at leve. Dertil kommer at amerikansk strafudmåling er kumulativ: Straffen for hver forseelse lægges sammen. Så hvis hver tilfælde af afsløring af tophemmeligt materiale giver 30 dages fængsel, ville 120 tilfælde af den type give 10 år fængsel. Dertil kommer de mange andre punkter.

Et mord i mørket

Demokraternes IT-mand Seth Rich blev myrdet nær sit hjem d. 11. juli 2016

Men mistankerne mod Hillary Clinton er ikke det eneste, de gamle medier prøver at begrave under konspirationsteorier om at Rusland styrede Donald Trumps valgkamp. Den 11. juli blev en af Demokraternes IT-folk, Seth Rich, myrdet af to personer nær sit hjem i Washington. Drabet blev hurtigt henlagt som ’røveri’, på trods af at hverken penge, guld eller andet blev taget fra ham. FBI-folk har (anonymt – de har tavshedspligt) fortalt, at de fik ordre om ikke at efterforske sagen.

Og her bliver det dystert: WikiLeaks-lederen Julian Assange antydede kraftigt at Seth Rich (ikke Rusland) var kilden til det afslørende e-mail arkiv om Hillary Clinton og Demokraterne, WikiLeaks lige havde udgivet, og udlovede en pæn dusør til den, der kunne afsløre hvem der dræbte Seth Rich. En bemærkelsesværdig handling fra en organisation, der har som opgave at afsløre hemmelige dokumenter, ikke opklare forbrydelser.

Den nu fyrede FBI-chef Comey havde et noget ambivalent forhold til at efterforske Clintons lovovertrædelser. Kort før præsidentvalget i november sidste år erklærede han at efterforskningen var genåbnet – for så at lukke den igen kort efter. Det førte rutinemæssigt til anklager om at Comey, ligesom Rusland, WikiLeaks og andre, havde ’stjålet’ valget fra Clinton. Substansen af den korruption, WikiLeaks og (formodentlig) Seth Rich havde afsløret, fyldte ikke meget i pressen.

Hvem skal efterforskes?

Uanset hvem der bliver ny chef for FBI, står organisationen overfor store udfordringer. Hvis det folkelige indtryk af FBI bliver at de går efter de små fisk men lader de store smutte, vil oplevelsen af retfærdighed i FBI (‘retsfølelsen’) smuldre, så det bliver sværere  at få almindelige borgere til at hjælpe FBI. På den anden side har mange anonyme kilder blandt efterforskerne udtrykt dyb frustration over at Hillary Clinton slap for at komme i retssalen, og ville med stor iver arbejde for at det sker i sidste ende.

Men teorierne om russisk kontrol af USA’s valg har stor livskraft. Det seneste er, at USA’s Kongres har udpeget en særlig undersøger til at kulegrave Donald Trumps forbindelser til Rusland, der efter alt at dømme er forholdsvis beskedne – i modsætning til Hillary Clintons: For op til at hun godkendte salget af Uranium One til det statskontrollerede Rusatom, landede der i al hemmelighed flere millioner dollars i Clinton Foundation, heraf en halv million fra den russiske stat. Dermed fik Rusland kontrol over en femtedel af de amerikanske uranminer. Sammenfaldet førte ikke til anklager om korruption.

I øjeblikket har Præsident Trump travlt med at håndtere mediestormen om de russiske forbindelser, der stadig er ren teori, dementeret af Rusland, WikiLeaks og andre. Det politiske pres for at finde et eller andet er enormt, men bag kulisserne undersøger FBI sandsynligvis den følsomme situation omkring HIllary Clinton, så de er klar til at dokumentere Clinton-familiens problemer overfor loven.

Bliver sumpen drænet?

Det må forventes at det meste af pressen i USA og Europa vil være imod at åbne en retssag mod Clinton, der jo nød loyal støtte fra dem under præsidentvalget. Det burde egentlig ikke betyde noget, hvad pressen mener, beslutninger om efterforskning tages i princippet af  uafhængige, kompetente myndigheder. Men i den virkelige verden kan pressens holdning have afgørende betydning for, hvad myndighederne beslutter.

Bliver retssagen mod Clinton til noget, kan det indirekte få væsentlige følger for os i Europa: Hvis USA fordyber sig i et opgør med egen korruption i stedet for at blande sig i andre landes forhold, kan der for eksempel blive ro til at udrydde resterne af Islamisk Stat og fred til at Rusland nedkæmper de islamistiske oprørere i Syrien. Det ville såmænd være ganske godt, både for både USA og for Europa.

Var du glad for denne artikel? Vil du gerne have mere at samme slags? Så giv forfatteren en belønning på MobilePay:

Kilder:

http://www.hannity.com/articles/election-493995/heres-the-updated-list-of-crimes-14123163/

http://dailycaller.com/2017/03/15/justice-department-sued-for-records-about-lynchs-tarmac-meeting-with-clinton/

https://www.everipedia.com/seth-rich/

https://www.washingtonpost.com/politics/how-everyone-looks-bad-because-bill-clinton-met-with-loretta-lynch/2016/07/02/a7807adc-3ff4-11e6-a66f-aa6c1883b6b1_story.html?utm_term=.f94dca64037b

http://www.cnbc.com/2016/11/04/giuliani-ive-never-seen-a-case-with-as-much-evidence-as-the-one-against-clinton.html

http://www.zerohedge.com/news/2017-05-16/murdered-dnc-staffer-seth-rich-shared-44000-emails-wikileaks

https://www.youtube.com/watch?v=qxxji78DBy8

https://www.youtube.com/watch?v=U3_eayK4lak

Se også: Clinton Cash